Gazete Vatan Logo

Bayramda sağlıklı beslenmenin sırrı 'su'da! İşte kan şekerini dengede tutmak için yapılması gerekenler

Ramazan sona erdi, bayramla birlikte normal yeme düzenine geçildi. Bu özel günlerde insanlar kimi zaman beslenmede ölçüyü biraz kaçırabiliyor. Metabolizmanın ise yeni yeme sistemine alışması zor oluyor, bu da vücudu zor duruma sokabiliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Huma Karabulut, bayramda sağlıklı beslenmeye ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

Bayramda sağlıklı beslenmenin sırrı 'su'da! İşte kan şekerini dengede tutmak için yapılması gerekenler

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlıklarının, öğün sayısının ve uyku düzeninin değişmesi ile yorulan metabolizmamızı, bayram ile birlikte aşırı yemek ve yüksek şeker-yağ alımı ile daha da yorarak hastalıklara davetiye çıkabilirsiniz.  

HER SAAT BAŞI BİR BARDAK SU! 

Vücudun uzun süre aç kaldığı, beslenmemizin değiştiği bir dönemden çıktık. Metabolizma hızımız azalmış olabilir, düzenli su içemediğimiz için vücudumuzda ödem oluşmuş olabilir. Bu nedenle ilk yapılması gereken düzenli su tüketimine dikkat etmek. Bu nedenle eski beslenme düzenimize geri dönerken her saat başı 1 bardak su içmeyi unutmamak gerekiyor. 

GÜNE SAĞLIKLI BİR KAHVALTI İLE BAŞLAYIN  

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Huma Karabulut, Ramazan Bayramı’nda kilo almamak ve sağlık problemleri yaşamamak için yapılması gerekenleri gazetevatan.com’a anlattı.  

Geleneksel bayram kaçamaklarını gün içerisinde dengeli şekilde yerleştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Karabulut, “Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmamızı yumurta, peynir, söğüş sebzeler ile sağlıklı ve zinde bir kahvaltı ile hızlandırarak güne başlamak vücudumuzun alışma sürecini kolaylaştıracak ilk adım! Ayırınca yulaf, süt, meyve, ceviz ile başlanacak hafif bir kahvaltı seçeneği ise gün içerinde yapılacak kaçamakları sabahtan dengelemeye yardımcı olacaktır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜNLERLE KAN ŞEKERİ DENGEDE TUTUN 

Yapılan küçük değişikliklerin metabolizmayı hızlandıracağına dikkat çeken Huma Karabulut, “Meyve ve süt grubu ya da kuruyemişlerle (ceviz, badem gibi) yapılan dengeli ara öğünler gün içerinde şekeri dengede tutup yapılan tatlı kaçamaklarını en aza indirgememize ve Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır” İfadelerini kullandı.

BASİT ŞEKERİ AZALTIN  

Karabulut, “Bayram ziyaretlerinde ikramlar illaki olacaktır; önemli olan doğru seçimler ve porsiyon kontrolü yapmak. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı tercihi, kızartma ve yoğun et tüketimi yerine sebze yemeği gibi hafif ana yemekler tercih etmek sindirim sistemimizi ve vücudumuzu rahatlatacaktır” dedi. 

YAVAŞLAYAN SİNDİRİM SİSTEMİNİ HIZLANDIRIN  

Diyetisyen Huma Karabulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Ramazan boyunca yaşanan konstipasyon (kabızlık), yanlış beslenmeye devam ettiğimiz sürece bayram boyunca da devam edecektir. Bol salata, taze ve kuru meyveler, zeytinyağlı sebze yemekleri, çorbalar ile günlük lif alımımızı artırıp bağırsak ve sindirim sistemimizi rahatlatabiliriz.” 

Haberin Devamı

SU TÜKETİMİNE DİKKAT! 

Ramazan ayı boyunca su tüketiminin azalması ile vücudumuzun su ihtiyacının artığına vurgu yapan Karabulut, “Bayram boyunca her saat başı 1 bardak su içerek günlük su ihtiyacımızı karşılayıp metabolizmamızın hızlanmasına ve yapılan kaçamaklar nedeni ile yorulan vücudun rahatlamasına yardımcı olabiliriz. Ramazan boyunca alınan kilolar ve bayram boyunca üzerine eklenen kilolardan da sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri ve günlük en az 30 dakikalık yürüyüşler ile kurtulmamız mümkün” dedi.