Gazete Vatan Logo

Ramazanın ilk teravih namazı! İlk teravih namazı saat kaçta 2024, teravih namazı ne zaman başlıyor 2024?

İslam alemi mübarek Ramazan ayını bekliyor. Oruç ibadetini yerine getirecek Müslümanlar, Ramazan ayını teravih namazıyla karşılayacak. Teravih namazı Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine kadar ( fecrin doğuşuna) kılınabilen nafile namazdır. Ramazan ayı 2024 ilk teravih namazı ne zaman, saat kaçta kılınacak? Teravih namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Ramazanın ilk teravih namazı! İlk teravih namazı saat kaçta 2024, teravih namazı ne zaman başlıyor 2024?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte teravih namazı saatleri sorgulanmaya başlandı. Teravih namazı vakti, iftarda olduğu gibi illere göre değişkenlik gösteriyor. Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen namaza dört rek’atta bir dinlenme amacıyla ara verildiğinden “ teravih” denmiştir. Ramazan ayında teravih namazı 30 gün boyunca kılınacak. Peki, İlk teravih namazı saat kaçta 2024, teravih namazı ne zaman başlıyor 2024?

İLK TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İlk teravih namazı, 10 Mart Pazar günü kılınacak. Son teravih namazı ise 8 Nisan Pazartesi günü yatsı namazına müteakip eda edilecek.

Teravih namazı camide cemaatle kılındığı gibi bireysel olarak evlerde de kılınabilir. Diyanet İşleri Başkanlığında yer alan bilgide “ Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177). “ ifadeleri yer almaktadır.

2024 TERAVİH NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 imsakiyesi paylaşıldı. İlk teravih namazı 10 Mart Pazar günü İstanbul’da saat 20:31’de, Ankara’da 20:14’de ve İzmir’de ise 20:36’da kılınacak.

İL İL TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.

İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.

İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta "Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”’nin okunması güzel olur.

Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir. Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın akabinde vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.

Haberin Devamı