Gazete Vatan Logo

Ramazan ayında zinde kalabilmek için sağlıklı beslenme önerileri

Özel Kadıoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı TuğçeKalaycıoğlu, Ramazan’da 17 saate varan oruç süresi boyunca zinde kalabilmek için yapılması gerekenleri ve sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Ramazan ayında zinde kalabilmek  için sağlıklı beslenme önerileri

Oruç tutmanın sağlığımız açısından önemine değinen Özel Kadıoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuğçe Kalaycıoğlu, oruç sırasında vücudun toksinlerden arındığını, kalp damar sisteminin daha rahat çalıştığını ve hipertansiyonun düzenlendiğini ancak tüm bunlardan faydalanabilmek için sağlıklı ve doğru beslenmek gerektiğini söyledi. Kalaycıoğlu, 7 saatlik dilimde sağlıklı ve doğru beslenip, zinde kalabilmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: İlk ve en önemli kural mutlaka sahur yapmaktır. Ramazan ayında dinç kalabilmenin ilk kuralı sahura kalkmaktır. Eğer sahura kalkamazsanız aç kalma süreniz artar ve halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Uzun açlık sonrasında ise iftarda ağır yemekler yeme ihtiyacı duyabilirsiniz. Sahurda yağlı, kızartmalı, tuzlu yiyeceklerden daha ziyade hafif bir kahvaltı (mutlaka peynir ve yumurta içeren) veya çorba ve zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir menü tercih edebilirsiniz. Eğer gün içerisinde aşırı açlık çekiyorsanız sahurda kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek yemeği yanında bulgur pilavı yiyebilirsiniz. Ağız sağlığı için nane ile karanfil Ramazan ayında oruçlu olarak geçirilen sürenin uzun olmasından dolayı ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermek gerekiyor. Ağız kokusu problemi yaşamak istemiyorsanız da nane ile karanfil kurtarıcınızdır, aklınızda bulunsun. İftarda, ana yemek öncesi 10 dakika ara verin Orucunuzu su ve hurma ile açtıktan sonra çok yağlı, kremalı ve baharatlı olmayan çorbayla iftarınıza devam edebilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce mutlaka 5-10 dakika ara verin. Bu ara midenizin rahatlamasını ve beyninize tokluk sinyalinin gitmesini sağlar.

Tek çeşit ana yemek! Ana yemeğiniz tek çeşit olsun: Ya etli/etsiz sebze yemeği ya da ızgara/fırın/haşlama et yemekleri tercih edebilirsiniz. Bu yemeklerden seçtiğinizin yanında mutlaka yoğurt/ayran/cacık yiyerek, karbonhidrat içeren besinler de tüketebilirsiniz. Geleneksel ramazan pidesini her gün yemek yerine, haftada 3-4 gün tam buğdaydan yapılan pidelerden tercih edebilirsiniz.

Ramazanda en sık yapılan hata: Tatlıyı yemekten hemen sonra yemek Yemeğin hemen üzerine yenilen meyve veya tatlı midenizin daha da genişlemesine yol açar. Bu nedenle meyvelerinizi veya tatlılarınızı yemekten 1-2 saat sonra yiyiniz. Ayrıca tatlı çeşidi olarak şerbetli ağır tatlılar yerine daha hafif olan sütlü, meyveli tatlıları veya dondurmayı seçebilirsiniz. Bu tatlılarla daha sağlıklı beslenerek kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz. İftar ve sahur arası 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin! Bilinçli ve sağlıklı beslenmenin yanında su içmeyi de ihmal etmeyerek, iftardan sahura kadar olan vakitte ortalama 2 litre yani 10 bardak su tüketin.

Haberin Devamı