Gazete Vatan Logo

İftara ne yapsam? İftara ne pişirsem? İlk iftar menüsü (24 Nisan 2020)

Corona virüs nedeniyle bu yıl kalabalık iftar yemeklerini her ne kadar gerçekleştiremeyecek olsak da evde de geleneksel Ramazan sofraları hazırlayabiliriz. İftara ne yapsam? İftara ne pişirsem? diyenlere orucun ilk gününün iftar menüsünü sizin için hazırladık. İşte ramazana özel iftar yemek menüsü...

İftara ne yapsam? İftara ne pişirsem? İlk iftar menüsü (24 Nisan 2020)

Birlik, beraberlik ve paylaşımların en üst seviyede olduğu Ramazan ayında, sofraya koyulan yemeklerin ve yapılan muhabbetlerin tadı bir başkadır. Ancak bu yıl Ramazanda corona virüs nedeniyle kalabalık iftar yemeklerini her ne kadar gerçekleştiremeyecek olsak da evde de geleneksel ramazan sofraları hazırlayabiliriz.

On bir ayın sultanı Ramazan ayında güzel sofralar kurmak isteyenler, 'Bugün ne pişirsem?' 'Akşama ne yapsam?' 'İftara ne yapsam?' 'İftara ne pişirsem?' sorularının yanıtını araştırıyorlar. İftar saati yaklaşırken iftara ne yapsam diye düşüneneler için pratik ve lezzetli tarifler hazırladık. İşte Ramazanın ilk gününde ailenize özel iftar menüsü...

YOĞURT ÇORBASI

Yoğurt çorbası malzemeleri

• 1 kahve fincanı pirinç

• 1 yemek kaşığı un

• 2 su bardağı yoğurt

• 1 adet yumurta • 50 g tereyağı

• 1 tatlı kaşığı nane

• 1 tatlı kaşığı toz ya da pul biber

• Tuz

• 8 su bardağı et suyu veya su

YOĞURT ÇORBASI YAPILIŞI

Pirinç, 1 su bardağı su ile haşlanır. Uygun bir tencerede un, yumurta ve yoğurt iyice çırpılır. Haşlanmış pirinç ilave edilir ve karıştırılır. Ocak üzerinden alınır. Et suyu ya da su karıştırılarak eklenir. Daha sonra kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alınır ve tuz ilave edilir.

Haberin Devamı

Tereyağı bir tavada eritilir, nane ve kırmızıbiber ilave edilerek çok az kızdırılır. Çorbanın üzerine dökülür ya da servis sırasında tabaklara birer kaşık ilave edilir.

İMAM BAYILDI TARİFİ

İmam Bayıldı Malzemeleri:

-8 orta boy patlıcan

-4 soğan

-12 diş sarımsak

-3 domates

-4 sivri biber

-1 çay bardağı zeytinyağı

-Tuz

-Karabiber

-2 kesme şeker

-2 su bardağı sıcak su

Domates sosu için:

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-Yarım su bardağı rendelenmiş domates

-1 tatlı kaşığı domates salçası

Kızartmak için:

-Ayçiçek yağı

Üzeri için:

-Maydanoz yaprakları

İMAM BAYILDI NASIL YAPILIR? İMAM BAYILDI YAPILIŞI

Patlıcanların sap kısımlarını kesmeden alacalı şekilde soyun. Patlıcanların acısını almak için tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Süzüp patlıcanları kağıt havlu ile kurulayın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayın. Domatesleri soyup küp doğrayın. Biberleri temizleyip ortadan ikiye kesin ve ince doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan ve tuzu ekleyip soteleyin. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ayçiçeği yağını bir tavada ısıtın. Isınan yağda patlıcanları iki taraflı hafif kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Patlıcanları yayvan bir tencereye aralıklı olarak yerleştirin. Orta kısımlarını bıçakla hafif kesip açın ve soğanlı harcı paylaştırın. Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Domates sosu hazırlamak için zeytinyağını tavada ısıtın. Rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın. Sosu bir servis tabağına alın. Üzerine patlıcanları yerleştirip ince kıyılmış maydanoz serpin. Soğuk servis yapın.

Haberin Devamı

İÇLİ KÖFTE TARİFİ YAPILIŞI

İçli köfte malzemeleri

İçli köfte hamuru için

Haberin Devamı

250 gram kısırlık bulgur

2 Çorba Kaşığı Pul Biber

2 Adet Iri Doğranmış Kuru Soğan

2 Adet Haşlanmış Patates

1 Adet Yumurta

3 Çorba Kaşığı Beyaz Un

1 Tatlı kaşığı tuz

İçli köfte iç harcı için;

750 Gram Yağlı Kuzu Kıyma

5 Adet Kıyılmış Kuru Soğan

1 Su Bardağı Ince Kıyılmış Ceviz

3 Çorba Kaşığı Pul Biber

1 Çay Kaşığı Toz Karabiber

1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası

1 Tatlı Kaşığı Tuz

Kızartmak için Ayçiçek yağı

İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI

İçli köfte yapılışı için önce iç harcını hazırlamakla başlıyoruz. Yağlı kıymayı iyice suyunu çekene kadar yapışmaz bir tencerede kavurun. İnce ince kıydığınız soğanı ilave edip, tamamen pembeleşinceye kadar kavurun. Ocaktan indirmeden önce kalan malzemeleri de ilave edip karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Yoğurma kabında yumurta ve un haricindeki bütün malzemeleri karıştırın. Tüm karışıma yarım ya da 1 su bardağı arası su ilave edip, robot veya et değirmeninde elle şekil verilebilecek hamur kıvamına gelene kadar çekin. Hamura yumurta ve unu ilave edip elde biraz yoğurun. Yumuşatmak için biraz su ekleyebilirsiniz. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde bir parça koparıp elinizde şekil verin. Elinizle açıtığınız köfleri iç malzemeyle doldurduktan sonra ayçicek yağında kızartıp, sunuma hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

KIZARMIŞ EKMEK TATLISI TARİFİ YAPILIŞI

Ekmek tatlısı tarifi yapımı için malzemeler

1 paket hazır kızarmış ekmek

Muhallebisi için:

1 litre süt

6 yemek kaşığı un

6 yemek kaşığı toz şeker

1-2 yemek kaşığı nişasta

1 paket vanilya

Üzeri için:

1 paket krem şanti

1 su bardağı süt

KIZARMIŞ EKMEK TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynayınca içine 2 damla limon suyu ekleyip ocaktan alın ve 5 dakika kadar dinlendirin.

Kızarmış ekmekleri bir tepsiye dizin. Üzerine de hazırladığınız şerbeti gezdirin.

Muhallebisi için süt, un, şeker ve nişastayı bir tencere alıp koyu kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan almadan hemen önce vanilyayı ekleyip karıştırın.

Muhallebinizi 5 dakika dinlendirdikten sonra ekmeklerin üzerine eşit bir şekilde yayın. Bir süre soğuması için dinlendirin.

En son krem şantiyi de hazırlayıp tatlınızın üzerine güzelce sürün. Dilerseniz üzerini Antep fıstığı, fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.