Gazete Vatan Logo

Teşri Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşri İslam'da Ne Anlama Gelir?

Arapçada şer sözcüğü, kanun ve hüküm anlamına gelir. Arapçada "at", çoğul eki olarak kullanılır. Şeriat kelimesi ise Allah'ın kanunları demektir. Aynı kökten türeyen bir diğer kelime ise teşridir. Teşri hem günlük hayatta hem de fıkıh alanında sıklıkla kullanılan sözcükler arasında yer alıyor. 

Teşri Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşri İslam'da Ne Anlama Gelir?

Teşri Ne Demek?

Şer kanun, teşri ise kanun yapmak demektir. Günümüz Türkçesinde bu kelimenin yerine yasama kullanılmaktadır. Ülkemizde teşri yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. Meclis, gerekli durumlarda mevcut yasalar üzerinde değişiklik yapabilir ya da var olan bir yasayı kaldırabilir. Tüm bunlar da teşri olarak adlandırılmaktadır. 

Türkiye'de cumhuriyet ilan edilmeden önce teşri yetkisi padişaha aitti. Padişahın sözü buyruk yerine geçtiği için yazılı bir anayasa yoktu. 18. yüzyılda batılılaşma sürecine girilmiş, Tanzimat Fermanının ilan edilmesinin ardından padişahın yetkileri kısıtlanmıştır. 

Teşri TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Teşri, mevcut şartlara göre yeni kurallar belirleme ve yasa yapmak anlamına gelir. Bu kelimenin içinde yer aldığı tamlamalar, özellikle İslam ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin evamir-i teşri, devlet yetkilisi ya da peygamber tarafından verilen emirleri harfiyen uygulamak demektir. Başta Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Ebubekir olmak üzere tüm sahabilerin Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği vahiylere uymasına evamir-i teşri denir. 

Haberin Devamı

Kuvve-i Teşriye ise Büyük Millet Meclisi'nin Osmanlıcadaki karşılığıdır. Mecliste yasa haline getirilen yönergeler ve kanun teklifleri cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu tarafından yürütülür. 

Teşri İslam'da Ne Anlama Gelir?

İslam'da teşri, dini hükümlerin yazılması ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Hz. Muhammed, henüz hayattayken kendisine nazil olan vahiyleri yazdırmaya başlamıştır. Hz. Ebubekir döneminde ise Kuran-ı Kerim, mushaf haline getirilmiştir.

Kuran'da yazılan hükümler şerridir. Yani kanun hükmündedir. Bu hükümlerin tatbik edilmesi ise teşri olarak nitelendirilir. Osmanlı döneminde bu kanunları uygulamak ve uygulanıp uygulanmadığını denetlemek kadıların göreviydi. Dinimizde teşri edilen hükümlerden bazıları şunlardır: 

1- Yetim hakkı yememek 

2- Başkasının malına göz dikmemek ve hırsızlık yapmamak 

3- Haksız yere birini öldürmemek 

4- Kısasa kısas uygulaması 

5- Evlenmeden önce kadınlara mehir verilmesi 

6- Mirasın adil bir şekilde paylaştırılması. 

Haberin Devamı