Gazete Vatan Logo

Son teravih namazı ne zaman kılınacak 2022, son teravih ne zaman bitiyor? Son teravih namazı sevabı ve son teravih namazı kılmak…

Son teravih namazının ne zaman kılınacağı netleşti. Ramazan ayı içerisinde yatsı namazı ile beraber son kılınan teravih namazı için yapılan aramalar şimdiden başladı. Peki, Son teravih ne zaman kılınacak 2022, ne zaman bitiyor? Son teravih namazı nasıl kılınır, orucun son günü teravih namazı kılınır mı? Son teravih namazı sevabı…

Son teravih namazı ne zaman kılınacak 2022, son teravih ne zaman bitiyor? Son teravih namazı sevabı ve son teravih namazı kılmak…

Son teravih namazı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Ramazan ayında kılınan teravih namazı 20 rekat olarak kılınır. İlk olarak yatsı namazını 4 sünnet 4 farz ve 2 son sünneti kılınır ve teravih namazına geçiş yapılır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgiler ışında Son teravih namazı ne zaman kılınacak 2022, Son teravih namazı nasıl kılınır, orucun son günü teravih namazı kılınır mı?” sorularına yanıt aranıyor.

SON TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?

Son teravih namazı 30 Nisan Cumartesi akşamı kılınacak.

SON TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat

Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.

İmam "niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya", cemaat de "niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.

İmam ve cemaat "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, imam Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur.

Haberin Devamı

Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

2. Rekat

Burada imam Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar.

İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

3. Rekat

Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat Sübhaneke'yi okur.

Sonra imam Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur.

Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir.

4. Rekat

Yalnızca imam Euzu Besmele, Fatiha ve Zammı sure okur.

Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur.

Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

 

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.

Haberin Devamı

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi  doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

 

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ VE MAHİYETİ NEDİR?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı bırakarak yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Haberin Devamı

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.