Gazete Vatan Logo

Kurban bağışında vekalet nasıl verilir? İnternetten kurban bağışında vekalet nasıl verilir, alınır?

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban bağışı ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Kurban ibadetini bağışlamak isteyenler sıklıkla vekalat konusunda araştırma yapıyor. Dini hükümlere göre, Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Peki, Kurban bağışında vekalet nasıl verilir? İnternetten kurban bağışında vekalet nasıl verilir, alınır? İşte detaylar…

Kurban bağışında vekalet nasıl verilir? İnternetten kurban bağışında vekalet nasıl verilir, alınır?

Kurban Bayramı’na kısa süre kaldı. Hazırlıklar tüm hızıyla sürerken kurban ibadetini bağış yoluyla yapmak isteyenler de vekaletle kurban kesimi ile ilgili hükümleri araştırıyor. Peki, Kurban bağışında vekalet nasıl verilir? İnternetten kurban bağışında vekalet nasıl verilir, alınır? İşte detaylar…

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban vekaleti ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:

“Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)”

Haberin Devamı

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.