Gazete Vatan Logo

Kurban eti kaç günde bitmeli? Kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Dondurulan etin tüketim süresi nedir?

Kurban ibadetini yerine getirecek pek çok kişi kurban etinin paylaşımından, dağıtımına, saklanmasından pişirilmesine kadar olan süreçler ile ilgili bilgileri araştırıyor. Kurban kesildikten ve dağıtımı gerçekleştirildikten sonra ev için ayrılan kısmın tüketim süresi ile ilgili dini bir hüküm olup olmadığı merak edilen konular arasında yer alırken dondurucuda et saklama süresi ile ilgili bilgilendirmeler de sıklıkla sorgulanıyor. Peki, Kurban eti kaç günde bitmeli? Kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Dondurulan etin tüketim süresi nedir? Donmuş et ne kadar dayanır? İşte kurban eti ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Kurban eti kaç günde bitmeli? Kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Dondurulan etin tüketim süresi nedir?

Kurban ibadetini gerçekleştirecek pek çok kişi, ibadetin Allah katında makbul olması için dini hükümlerin olup olmadığı konusunda bilgileri araştırıyor. Özellikle kurban etinin dağıtımı ve saklama süresi ile ilgili detaylar merak ediliyor. Kurban kesildikten sonra saklanan kısımın tüketimesinde dini olarak bir süre olup olmadığı da sorgulanan konular arasında yer alıyor. Peki, Kurban eti kaç günde tüketilmeli? Dinen kurban eti ne zamana kadar tüketilmeli? Donmuş et ne kadar dayanır? İşte detaylar…

KURBAN ETİ KAÇ GÜNDE TÜKETİLMELİ?

Kurban etinin tüketim süresi konusunda dini bir hüküm bulunmuyor. Ancak kurban etinin nasıl değerlendirileceği ile ilgili peygamber efendimiz bazı tavsiyelerde bulunmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre Kurban ibadetinin değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler şu şekilde:

“Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Haberin Devamı

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir.”

DONDURULAN ETİN TÜKETİM SÜRESİ NEDİR?

Sağlık açısından dondurulmuş etin tüketim süresi ile ilgili önerilen süreler bulunuyor. Bunlar kırmızı et ürünlerinin kaç ay taze kalabileceği ile ilgili bazı örnekler mevcut. Bunlar şu şekilde:

- Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.

- Kuşbaşı et ve biftek buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 6-12 ay taze kalabilir.

- Pişmiş et ve et yemekleri buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.

- Et suyu ve et suyuna yapılan çorbalar buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.

Haberin Devamı