Gazete Vatan Logo

Hz. Davut kimdir? Hz. Davud'un mesleği ve özellikleri nelerdir?

Hz. Davud, Kudüs'te doğmuş bir peygamberdir. Hz. Davud'a indirilen kitap İbranice dilinde olan Zebur kitabıdır. Peki, Hz. Davut kimdir? Hz. Davud'un mesleği ve özellikleri nelerdir? Hz. Davud'un mucizeleri nelerdir? Hz. Davud kaç yıl yaşamıştır? İşte Hz. Davud hakkındaki bilgiler…

Hz. Davut kimdir? Hz. Davud'un mesleği ve özellikleri nelerdir?

İbrânîce’de “en çok sevilen kişi, göz bebeği” anlamına gelen bu ismin Kitâb-ı Mukaddes’te Dâvid veya Dâvîd şeklinde geçtiği ve sadece Hz. Dâvûd’a ad olarak verildiği görülmektedir. Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde Hz. Dâvûd’un çeşitli özellikleri belirtilmekle beraber gerek soy kütüğü gerekse hayat hikâyesiyle ilgili ayrıntılı bilgi yoktur. Bu konuda diğer İslâmî kaynaklarda yer alan bilgiler de İsrâiliyat türünden olup Ahd-i Atîk’teki mâlûmatla büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.

HZ DAVUT KİMDİR?

Hz. Davud, Şam ile Mısır arasında olan Amalika kavminin reisi Calut İsrailoğullarına musallat olmuştur. Hz. Davud o zamanlar Kral Talut'un ordusunda askerdi ve Calut'u alnından sapan ile öldürdü. Bu sayede de Kral Talut'un gözüne girmiş oldu. Hz. Davut bu sayede saraya girdi ve Talut'un hem silahşörü hem de saz şairi oldu. Talut her ne kadar zamanla Hz. Davud'u kıskanmaya başlasa da Hz. Davud prenses ile evlendi.

Sonrasında Hz. Davud Talut'un kendisini öldürmek istediğini öğrendi ve saraydan kaçarak dışarıdaki başıboş savaşçıları toplayarak çete önderi oldu. Çetesi sonra Talut'un ordusuna karşı yenilince dağıldı. Hz. Davud bu süreçte Filistinlilerin yanına sığındı ve onların komutanları arasında yer aldı. Talut'un oğlu ve Talut Filistinliler tarafından öldürülünce Filistinliler İsrailoğullarını yönetimleri altına aldı ve böylece Hz. Davud Yahuda kralı oldu.

Haberin Devamı

HZ DAVUD'UN MESLEĞİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hz. Davud, demir işlemeciliği, zırh yapıcı, ordu komutanı ve çoban olarak görev yapmış bir peygamberdir. Demir madenini işleyip sonra da o demirden zırh yapan bir peygamber olmuştur. Hz. Davud 15 yaşına kadar çobanlık yapmış ve sonrasında Allah (cc) tarafından hükümranlık görevine getirilmiştir. Hz. Davud'un (as) ismi Kur'an'da Enam suresi, İsra suresi, Enbiya suresi, Nisa suresi, Bakara suresi ve Maide suresinde geçer.

Hz. Davud güzel ve gür bir sese sahip olarak rivayet edilir. O Zebur'u okurken bütün vahşi hayvanlar etrafında toplanır ve onun sesini dinlerdi. Bilge bir peygamber olan Hz. Davud hayvanların da dilinden anlamaktaydı. Hz. Davud hayatının çoğunda hükümdarlık ve peygamberlik yapmış, 70 yaşında da vefat etmiştir.

Haberin Devamı

HZ DAVUD'UN MUCİZELERİ NELERDİR?

Birçok kaynakta Hz. Davud'un Mizmar ismindeki çalgıyı çok iyi çaldığı ve sesiyle de şiirleri okuduğu yazmaktadır. Bilge bir peygamber olarak kabul edilen Hz. Davud'un ismi Kur'an'da çok sefer geçer. Oğlu Hz. Süleyman gibi Hz. Davud'da hayvanların dilinden anlayan ve onlar ile konuşabilen biriydi. Hz. Davud'un en büyük mucizelerinden biri vahşi hayvanlarla konuşmayı bilmesidir.

Vahşi hayvanlara bile istediği gibi hükmedebilen Hz. Davud bu şekilde düşmanlara karşı da galibiyet alırdı. Hz. Davud'a verilen bir diğer mucize de demirlere istediği şekli verebilmesi olmuştur. Hz. Davud elinde tuttuğu demire istediği gibi şekil verebilirdi. Demirden yaptığı zırhlar sayesinde Hz. Davud savaşlara katılmış ve hiç yara almamıştır.

HZ DAVUD KAÇ YIL YAŞAMIŞTIR?

Hz. Davud peygamberin 70 sene yaşadığı bilinmektedir. Hayatının büyük çoğunluğunu peygamberlik ve hükümdarlık görevleri ile geçirmiştir. Kendisine Zebur kitabı indirilmiş olması onun en önemli peygamberlerden biri olmasına sebep olmuştur. Hz. Davud, 940 yılında 70 yaşındayken vefat etti ve yerine de oğlu Hz. Süleyman geçti.

Haberin Devamı