Gazete Vatan Logo

Evlilik İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Evlilik İle İlgili Hadisi Şerifleri...

İslamiyet evlilik kurumunun kutsallığı ile ilgili Allah'ın sözleri olarak bilenen kutsal kitap Kuran-ı Kerimde yer alan ayetlerde belirtilmiştir. İnsan ilişkilerini düzenlemek ve hayırlı kadın erkek ilişkilerin ne şekilde olması gerektiğine Hz Peygamberimiz de hadisleriyle vurgu yapmıştır. Buna göre hem ayet hem de hadisler doğrultusunda evliliğin önemine vurgu yapılmış evlilik kurumunun nasıl işleyeceği ve özellikleri belirtilmiştir.

Evlilik İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Evlilik İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Evlilik tüm dinlerde olduğu gibi İslam dininde de oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsanların çoğalması yönünde birçok ayet ve hadis olması Ancak bu üremenin en hayırlı ve en doğru şekilde kadın, erkek ve çocuğun haklarının korunarak yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Evlilik İle İlgili Hadisler!

İslam dinine göre evlilik mutlaka nikah yani sözleşme ile iki tarafında hak ve ödevlerinin belirlenmiş ve uyulması yönünde bir çerçeve çizilmiştir. Buna göre evlat yetiştirmek ve bir neslin hayırlı olarak yetişmesi temelinin aile olduğu bilinmektedir. Buna göre nikah ailenin temel direği olarak kabul edilmekte ve nikahsız bir ilişkinin haram ve günah olduğu emredilmektedir.

Evlilik ile ilgili birçok hadis ve ayetler bulunmaktadır. Buna göre ayetlere bakılacak olursa evleniniz ve çoğalınız bir ayet olarak görülmektedir. Burada evlilik akdinden sonra çoğalmanın geldiği ve evlilik dışı ilişkilerin zina kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir. Peygamber efendimiz SAV evlilik ile ilgili hadislere bakılacak olursa;

Haberin Devamı

- Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olacaktır. demiştir.

- En güzel ve faziletli teşvik edilen salih amellerden birisi evlilik konusunda yardımcı olmaktır.

- Evlenmeye gücü yetenler mutlaka evlensin Çünkü evlenen kişiler gözlerini haramdan sakınacak ve namuslarını en güzel bir şekilde koruyacaktır.

- Erkekler kadın haklarına riayet ediniz. Zira onlara sevgi ve merhamet ile davranınız. Onlar hakkında Allahtan korkmanız sizin için en hayırlısı olacaktır. Kadınlar Allah'ın emanetleridir. Allah'ın emanetine onların namuslarını sizler koruyacaksınız.

Peygamberimizin Evlilik İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Peygamber Efendimiz evlilik kurumunun çok kutsal olduğunu sürekli hadisi şeriflerinde vurgulamıştır. Özellikle kadın haklarına riayet edilmesi konusunda titizlikle davranılması gerektiğini ve iyi, sevgi dolu davranılması hususunda vurgular yapmıştır. Peygamberimizin Evlilik ile ilgili hadisi şerifleri arasında en çok bilineni şu şekilde yer almaktadır.

Allah sizden kadınlara karşı korumacı, iyi niyetli ve hayırlı olmanızı ister Çünkü kadınlar sizin analarınız, bacılarınız, kızlarınız ve teyzelerinizdir. Sizin en hayırlısınız eşine en hayırlı olandır. şeklinde erkeklere ithafen hadisi şerifleri vardır.

Haberin Devamı

Diğer önemli hadislerden birisi de;

Dikkat edin nikahlı hanımlarınızın sizin üzerinizde sizlerin de nikahlı eşlerinizin üzerinde hak ve ödevleri bulunmaktadır. Sizin eşleriniz üzerindeki hakkınız iffet ve namuslarını korumaları ve hoşlanmadığınız insanların evinize girmesine izin vermemeleridir. Hanımlarınızın ise sizler üzerindeki hakları onların temel ihtiyaçlarını karşılamanız ve güzel muhabbet ve şefkat ile davranmanız olmalıdır.

Kadın ve erkek bir elmanın yarısıdır. İkisi bir bütünü oluşturur Kadın erkeğin yarısıdır. Erkek de kadının yarısıdır. diye buyurmuşlardır.