Gazete Vatan Logo

Kadir gecesi kandil mi? 27 Nisan bugün Kandil mi, 27 Nisan kadir gecesi mi, bugün Kadir gecesi mi?

Kadir gecesi kandil mi, bugün Kadir Gecesi mi? Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi  heyecanla bekleniyordu. Ramazan ayının 26. gününü, 27. gününe bağlayan gece olan Kadir Gecesi için yapılan aramalar arttı. Peki, Bugün Kadir Gecesi mi, 27 Nisan kandil mi 2022? Kadir gecesi kandil mi?

Kadir gecesi kandil mi? 27 Nisan bugün Kandil mi, 27 Nisan kadir gecesi mi, bugün Kadir gecesi mi?

“Leyletü’l-Kadr” olarak adlandırılan Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olan Kadir gecesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvim ile bu mübarek gece Ramazan ayının 26. gününü, 27. gününe bağlayan gece idrak ediliyor. Peki, Bugün Kadir Gecesi mi, 27 Nisan kandil mi 2022? Kadir gecesi kandil mi?

BUGÜN KADİR GECESİ Mİ, 27 NİSAN KADİR GECESİ Mİ?

Kadir Gecesi 2022 yılında 27 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek. Bu gecenin daha çok Ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tespitine ilişkin ipucu veriyor.

KADİR GECESİ RİVAYETLERİ

Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.

Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır. Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resulullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 179). Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyam, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyam, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.

Haberin Devamı

KADİR GECESİ KANDİL Mİ?

Haberin Devamı

Kadir gecesinin Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde ifadesini bulan önemi, bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları, Müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılar’da Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve âdetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur. Ancak bilinenin aksine Kadir Gecesi kandil değildir.