Gazete Vatan Logo

Otomobilde hareketli günler

Otoda sıfır çılgınlığı yetmedi 3.6 milyon da 2. el satıldı

Türkiye’de bugüne kadar açıklanmayan ikinci el araç satışları, ilk kez kamuoyuna duyuruldu. Geçen yıl 790 bin adetlik otomotiv satışıyla tüm zamanların rekorunun kırıldığı Türkiye’de, ikinci el pazarında da araç parkının dörtte biri kadar taşıtın satıldığı ortaya çıktı. Geçen yıl satılan sıfır kilometre araçların yaklaşık 5 katına eşdeğer ikinci el taşıt el değiştirdi. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) hazırladığı rapora göre, 2010’da Türkiye’de 3.6 milyon tescilli araç el değiştirdi. İkinci el pazarında otomobiller 2.6 milyon adetle yüzde 72 pay alırken, onu yüzde 18 pay ile kamyonet ve yüzde 4’le kamyon izledi.

Rapora göre, ikinci el pazarı tatil öncesinde yani Nisan ve Mayıs aylarında oldukça hareketlendiği görüldü. Değişimin en yüksek olduğu ayın ise Aralık olduğu belirlendi. Markalara bakıldığında Fiat-Tofaş 689 bin adet araçla ilk sırada yer aldı. Renault markasını taşıyan araçlar, ikinci el değişiminde 632 bin adetle ikinci sırayı aldı. Üçüncü sırada Opel, dördüncü sırada Ford ve beşinci sırada Volkswagen yer aldı. Hyundai, Toyota, Peugeot, Honda ile Mercedes-Benz ilk 10’a giren diğer markalar oldu. İller bazında İstanbul toplam 715 bin adet ikinci el taşıt aracıyla ilk sırada. İkinci Ankara, üçüncü İzmir oldu. İlk 10 il arasına Antalya, Bursa, Konya, Adana, Gaziantep, İçel ve Kayseri de girdi.

Masraf düştü, tescil arttı

Raporda markalara göre ilginç veriler yer aldı. Örneğin geçen yıl 4 bin 707 Anadol, toplam 420 bin adet Kuş Serisi ve Murat, 34 adet Bentley, 48 adet Lamborghini, 1.759 adet Porsche, 105.8 bin adet Mercedes el değiştirdi. OSD Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer, verilerin oldukça şaşırtıcı olduğunu belirterek, “Geçen yıllara ait veriler olmadığı için kıyaslayamıyoruz ancak ikinci el araç satışı yüksek çıktı. Bunda ikinci el satışında masrafların düşmesi etkili oldu” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı