Gazete Vatan Logo
Magazin Türkiye’ye müzik reformu lazım

Türkiye’ye müzik reformu lazım

Fransa’da müzik hayatını sürdüren devlet sanatçısı Hüseyin Sermet Arsu Güzel Sanatlar akademisinde masterclass ve birebir piyano eğitimleri için Türkiye’ye geldi. Piyano virtüözü Sermet ile müziğini ve vereceği eğitimi konuştuk

Uzun yıllardır Fransa’da yaşıyorsunuz. Sizi Fransa’da tutan şey nedir?

Beni Fransa’da çeşitli etkenler tuttu ve tutacak gibi. Oğlumun hayatı, profesyonel ortamın daha oturmuş olması, musiki, sanat ve entelektüel çevrelerdeki ilişkilerim ve en acısı Türkiye’den hiç düzgün teklifin, şimdiye kadar gelmemiş olması.

Hüseyin Sermet’i ülkemizdeki konser salonlarında daha sık görebilecek miyiz? Projelerinizden bahseder misiniz?

Cevap benzer olacak zira hangi sıklıkta görüneceğine sanatçı veya kişi karar vermez. O kişiyi görmek isteyenler veya bazı nedenlerden dolayı görmemeyi tercih edenler yani gerçeklerle yüzleşmemek isteyenler karar verirler.

Türkiye’de klasik müzik desem, var olan konumu nasıl değerlendirirsiniz? Ve daha ileri düzeylere gelebilmek için önerilerinizi öğrenebilir miyiz?

Basit ama aynı derecede zor! Neden? Zira ciddî zihinsel yani zihniyet değişikliği şart. Kolay ve en ucuzu yerine kalite lazım. Bunun için tek çare çalışmak lazım. Yani reform! Ama bu kimsenin işine gelmiyor. Tabuları kırıp gerçeklerle yüzleşmediğimiz sürece hiçbir şey değişmez. Eski hamam, eski tas.

Haberin Devamı

Genç sanatçı adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Kendileri olmaları, kendi iç seslerini dinlemeleri. Özgüven gelişmeden, göbek bağı kesilmeden sanatçı olunmaz, sanatçı müsveddesi olunur.Onların kendileri başta olmak üzere hiç kimseye faydaları olmaz zira bu eşyanın tabiatına aykırı.

Uluslararası müzik eğitimi

Arsu Akademi’de nasıl bir eğitim veriliyor?

Arsu Akademi’de Hobi Gelişim Programları ve Uluslararası Akademik Programlar olmak üzere iki ana başlık altında, 6 aylık bebeklerden başlamak üzere ileri doğru bir yaş sınırı olmaksızın eğitimler veriliyor. 0-7 yaş grubu için dünyanın en köklü ve en saygın okul öncesi eğitim sistemlerinden olan uluslararası Kindermusik International eğitim programı ülkemizde ilk olarak akademimizde uygulandı. Okulumuzda sadece müzik değil, drama, yazarlık, plastik sanatlar eğitimleri de veriyoruz. Müzik çalışmalarını gelecekte akademik kariyer edinmek isteyen öğrenciler, akademide verilen uluslararası müzik eğitim programlarına dahil olarak sertifika ve diplomalara sahip olabiliyor. Bu amaçla West London University London College Of Music (LCM)’in sınav merkezi temsilciliğini de yürütüyoruz. Öğrencilerimiz, bu okulun dünyada geçerli olan lise düzeyindeki diplomasına sahip oluyor ve yurtdışındaki konservatuarların sınavlarına başvurabiliyorlar.

Haberin Devamı