Gazete Vatan Logo
Magazin Türk damak tadı sofistike

Türk damak tadı sofistike

Türk damak tadı sofistike

Lezzet ve mutluluğu bir arada sunun lezzet; çikolata. Bu konuda 90 yıllık deneyimiyle Godiva, el yapımı çikolatayı lezzet patlamasına dönüştürüyor. Godiva’nın Belçikalı Çikolata Şefi Philippe Daue ile iyi bir çikolatanın nasıl anlaşılacağını konuştuk...

Çikolata şefi olmaya karar vermenizde size ne ilham verdi? Bize eğitiminizden ve deneyiminizden biraz bahseder misiniz?

Ben şeflerle dolu bir aileden geliyorum. Ailede dördüncü nesli temsil ediyorum. Dolayısıyla, yemek ve yemek yapmak her zaman hayatımda önemli bir rol oynamıştır. Daha küçükken, pasta ve çikolata yapımının bana daha ilginç geldiğini fark ettim. O yüzden, bu yönde ilerlemeye karar verdim. Kariyerimin başında Belçika ve Fransa’nın en iyi restoranlarında çalışmaya başladım. Bundan yirmi yıl önce, Asya bölgesinin en lüks otellerden bazılarında Executive Pasta Şefi olarak çalışma fırsatını değerlendirerek taşındım. En son, Çin’deki bütün Shangri-La otellerinden sorumlu Bölge Executive Pasta Şefi olarak görev yapıyordum.

Ne zamandan beri Godiva’yla birlikte çalışıyorsunuz? Godiva’yla yollarınız nasıl kesişti?

Haberin Devamı

Godiva’yla dört yıldır birlikte çalışıyorum. Yurt dışında yaşayan bir Belçikalı olarak, tabii ki Godiva her zaman aklımdaydı. Her ne kadar ülkemden uzakta olsam da, Godiva birçok ülkede bulunduğu için iyi çikolatanın keyfini her zaman yaşayabildim. Godiva, Çin’de ve Pasifik bölgesinde ciddi ivme kazanmaya başladığında, şirketin lider ekibi bu büyümeyi ve genişlemeyi desteklemek amacıyla güçlü bir ekip kurma ihtiyacı duydu. İşte o zaman ekibe katılmam teklif edildi. Benim için hayalimin gerçekleşmesiydi bu. Böylece, hem Belçika kökenlerime geri dönebilecektim, hem de çok şey vaat eden, aynı zamanda pek çok zorluğu barındıran bir bölgede bu prestijli markanın bir parçası olacaktım.

ÇİKOLATAYI KIRDIĞINIZDA ‘ÇIT’ SESİ GELMELİ

Godiva’nın çikolataları ile diğer çikolatalar arasındaki en büyük fark nedir? İyi bir çikolatayı nasıl anlayabiliriz?

Godiva, el yapımı çikolata yapımı konusunda köklü bir geçmişe ve mirasa sahip. Başarılı bir şekilde 90 yıldır varlığımızı sürdürüyor olmamız doğru bir iş yaptığımızın kanıtı. Çikolatalarımızda kullandığımız malzemelerden üretimi ve ambalajına kadar, sunduğumuz ürünlerde kalite vaat ediyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimiz de bunu takdir ediyor. Ayrıca, yenilikçi olduğumuz için hem mevcut müşterilerimizi memnun etmek hem de yeni müşteriler kazanmak için sürekli yeni ürünler sunuyoruz. İyi bir çikolata yapmak zordur ama iyi bir çikolatayı anlamak kolaydır. İyi bir çikolata, hediye olarak gelen güzel bir kutuyu elinize aldığınız andan ağzınızda eriyip sizi mutlu edinceye kadar hissettiğiniz duyguların bütünüdür.

Haberin Devamı

Çikolatanın bozulup bozulmadığını nasıl anlayabiliriz?

Bozulmuş çikolatanın görüntüsü hoş olmaz. Kırdığınız zaman “çıt” sesini duyamazsınız. Ayrıca, kokusu da tadı da kötüdür.

Bitter çikolatanın sütlü çikolatadan daha sağlıklı olduğunu söyleyebilir miyiz?

Kesinlikle. Kakao miktarı ne kadar yüksek, formüle eklenen diğer malzemeler ne kadar az olursa çikolata o kadar sağlıklı olur. Son araştırmalara göre, kakao ve çikolatanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlımız üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

İKONİK TATLARA FARKLI YORUM GETİRDİK

Sizin sevdiğiniz çikolata hangisi?

Sade çikolata olarak yüzde 72 oranında kakao içeren bitter çikolatayı seviyorum. Bana göre, keyifli bir deneyim için gereken kakao yoğunluğu ile şeker miktarı mükemmel bir dengede.

Farklı kültürler için çikolatalı tatlar hazırlarken en çok neleri dikkate alıyorsunuz? Türklerin damak tadında neler öne çıkıyor?

Belirli bir pazara yönelik ürünler geliştirirken, elbette esas olarak yerel kültürün damak tadına uygun olan ve olmayan tatları dikkate alıyoruz. Anladığım kadarıyla Türk insanı kaliteli sütlü çikolatayla birlikte güçlü ve baharatlı tatlardan hoşlanıyor. Fındık ve mevsim meyveleri de popüler. Doku açısından ise, yoğun kremalı çikolataların tercih edildiğini görüyorum. Bu tercihler Türk damak tadının sofistike olduğunu gösteriyor, tıpkı muhteşem Türk mutfağı gibi!

Haberin Devamı

Bu yıl öne çıkan koleksiyonunuz hangisi?

Godiva’nın 90. yıl dönümü vesilesiyle hazırladığımız “The Collection Anniversaire” bu yılın öne çıkan koleksiyonu.

Koleksiyonda, her biri neredeyse onar yıl arayla geliştirilmiş, Godiva’nın ikonik sekiz çikolatasının yanı sıra pürüzsüz frambuaz ganajın, gül yaprakları esansıyla zenginleştirilmiş bitter Belçika çikolatasıyla örtülmüş çağdaş bir yorumu olan ‘Egérie Noir’ isimli yeni çikolatası olmak üzere toplamda 9 farklı çikolata yer alıyor. Çok şık, renkli bir kutu içinde sunuluyor. Bu, hem mirasımızı, hem de trendlerin önünde olduğumuzu gösteriyor. Her bir çikolatanın harika bir hikayesi var. Türkiye’deki çikolata severlerin bu koleksiyona bayılacağından eminim.