Gazete Vatan Logo
Magazin Sinan Akçıl ve Burcu Kıratlı arasında sular durulmuyor! 'Onlar da benim çocuğum'

Sinan Akçıl ve Burcu Kıratlı arasında sular durulmuyor! 'Onlar da benim çocuğum'

Ülkemizde birçok kişi evcil hayvan sahipleniyor. Evcil hayvanın bir aile tarafından evlat edinilmesi ve eşlerin anlaşamayıp boşanma sonrası, evcil hayvanın kimde kalacağı merak konusu oluyor. Son olarak Sinan Akçıl ve Burcu Kıratlı'nın boşanmasının ardından evcil hayvan velayeti gündeme geldi. Sinan Akçıl'ın " Ayrıldım diye ben neden o hayvandan da ayrılmak zorunda kalıyorum ki? En azından hafta sonları benim onları görmem, onlarla vakit geçirmem gerekir diye düşünüyorum." açıklamalarında bulundu. Peki iki tarafta bu konuda anlaşamazsa evcil hayvan kiminle kalıyor? Nasıl bir yol izlenmeli? İşte detaylar...

Sinan Akçıl ve Burcu Kıratlı arasında sular durulmuyor! 'Onlar da benim çocuğum'

Gazetevatan.com/Cansu Akalp

Son yıllarda hayvan sahiplenen kişi sayısı artıyor. Evinde kedi, köpek gibi hayvan besleyenlerin ortak tavrı evcil hayranlarını çocukları gibi görmeye başlamaları oluyor. Özellikle bir süre aynı evin paylaşılması ile birlikte sahiplenilen hayvan ile iletişim artıyor. İnsanların duygularına ortaklık eden ‘patili dostlar’ evin neşe kaynağı olurken, sahibinin duygu durumundan da fazlasıyla etkileniyorlar. Üzgün ya da hasta olan sahibinin yanı başından ayrılmayan evcil hayvanlara da tıpkı insanlar gibi sevgiye ihtiyaç duyuyor.

Evcil hayvan sahipleri, birlikte yaşadıkları patili dostlarını anlatırken genellikle ‘Çocuğum gibi oldu' diyerek, duygularını ifade ediyor. Bu durum ise; boşanma aşamasına gelen çiftler için sorun yaratıyor.

Boşanma sonrası evcil hayvanların bakımını kimin üstleneceği, evcil hayvanın kimde kalacağı çiftler arasında tartışmalara neden oluyor. Özellikle son zamanlarda boşanma davalarında evcil hayvanların hangi tarafta kalacağına dair sıkıntılar yaşanıyor. Peki böyle bir durumda hayvanlarınızdan ayrı düşmemek için ne yapmak gerekir? Çocuklar gibi hayvanların da velayeti mümkün müdür?

Haberin Devamı

TALEPTE BULUNABİLİRSİNİZ

Türk Medeni Kanunu'na baktığımızda her ne kadar evcil hayvanın velayeti ya da hayvanla şahsi münasebet kurulmasına yönelik doğrudan hüküm bulunmasa da, boşanma aşamasına geldiğiniz eşinizle evcil hayvanınızın velayeti ile ilgili bir karar verilmesini mahkemeden isteyebilirsiniz.

Bu olayla ilgili sıkıntı da geçtiğimiz günlerde ünlü şarkıcı Sinan Akçıl'ın başına geldi. Oyuncu Burcu Kıratlı ve Sinan Akçıl, 2021 yılında ikinci kez nikah masasına oturmuş, fakat geçtiğimiz mayıs ayında ikinci kez boşanmıştı. Ünlü popçu Sinan Akçıl, tartışma yaratacak sözlere imza attı. Akçıl, ayrıldıktan sonra köpekleri 'Mira' ve 'Minnie'yi çok özlediğini belirtti.


"KÖPEKLERİ ÖZLEDİM"

"Bence belli bir süre evli kalmış insanlar için de boşanma sürecinde ortak baktıkları hayvanlar için tıpkı çocuklarda olduğu gibi bir velayet, periyodik görme hakkı ile nafaka düzenlemesi olmalı." diyen Sinan Akçıl, tartışma yaratacak sözlerini sürdürdü:

Haberin Devamı

"ONLAR BENİM DE ÇOCUĞUM"


"O sizin çocuğunuz gibi oluyor. Ayrıldım diye ben neden o hayvandan da ayrılmak zorunda kalıyorum ki! En azından hafta sonları benim onları görmem, onlarla vakit geçirmem gerekir diye düşünüyorum."

MAL REJİMİ HUKUKUNA TABİ TUTULAMAZ


Avukat Ali Oktay Coşgun evcil hayvan haklarıyla ilgili, Gazetevatan.com'a önemli açıklamalarda bulundu. Boşanma durumunda evcil hayvanın mal rejimi hukuku düzenlemesine tabi tutulmasının uygun olmayacağının altını çizen Ali Oktay Coşgun, "Bireyler evlilik öncesi ya da evlilik esnasında ev hayvanı edinebilmekte ve bu hayvanlarla yakın ilişkiler kurmaktadır. Bu nedenle, boşanma halinde ev hayvanının hangi eşte kalacağı hususu eşler arasında sıklıkla önemli bir sorun oluşturmaktadır. Evliliğin boşanmayla sona ermesi hâlinde ev hayvanının hukukî akıbetini sıradan bir malvarlığı unsuru gibi eşya ve mal rejimi hukuku düzenlemelerine tâbi tutmak uygun olmaz. Bu sonuç, ev hayvanının yararının da, bir canlı olarak, dikkate alınması gerekliliği karşısında kabul edilemez. Türk hukukunda hayvanların dahil edilebileceği hak öznesi veya konusu olabilen bir form mevcut olmadığı gibi hayvanların eşya sayılıp sayılmadığı hususunda da maalesef açık bir hüküm bulunmamaktadır. Burada birtakım farklı görüşler vardır. Bazı hukukçular yasal dayanak bulunmadıkça hayvanların eşya statüsünde kalacağını kabul ederken, bazı hukukçular ise mevcut mevzuat hükümlerini dikkate alarak hayvanların eşya sayılamayacağını, dolayısıyla eşya dışında hak konusu bir varlık olacağını kabul etmektedir. Burada iki görüş uyarınca da hayvanlar eşya hukuku hükümlerine tabi olmaktadır ve eşyaya benzer şekilde, hayvanın maliki olabilir ve malik mülkiyet hakkına, hak karinesine veya zilyetliğe dayalı davalarla hakkını koruyabilir." diye konuştu.

Haberin Devamı

EV HAYVANIN DURUMU FARKLILIK GÖSTERİYOR


Pek çok hayvan sever boşanma durumunda sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ediyor. Av. Ali Oktay Coşgun, "Boşanma davası açılmış ve boşanma kararıyla birlikte mal rejiminin tasfiyesi de talep edilmişse, hâkimin davayı kabul etmesi durumunda, eşlerin malvarlıklarının bir unsurunu oluşturan ev hayvanının da hukuki akıbeti mal rejiminin tasfiyesi çerçevesinde belirlenecektir. Eşlerin bu hususta anlaşmaları mümkündür ancak anlaşma sağlanmadığı takdirde hukuki sorunun çözülmesi daha karmaşık bir hal almaktadır. Taraflar boşanmanın ikincil sonuçlarına ilişkin hususlarda anlaşmamış ise ev hayvanının akıbeti eşler arasında geçerli olan mal rejiminin tasfiyesine ilişkin kanun hükümlerine göre belirlenmek gerekecektir. Bu olasılıkta ev hayvanının akıbeti, eşlerin birlikte mülkiyetinde veya eşlerden birinin münhasır mülkiyetinde bulunmasına göre farklılık gösterir." diye konuştu.

Haberin Devamı

EVCİL HAYVAN EKONOMİK DEĞERDEN İBARET GÖRÜLEMEZ

Av. Ali Oktay Coşgun sözlerini şöyle sürdürdü;

Ev hayvanı kişilerin paylı mülkiyetindeyse, Türk Medeni Kanuna göre; hâkimin ev hayvanına ilişkin yararlanma rejimini belirlemesi talep edilebilir ve bu rejim paylı mülkiyet devam ettikçe uygulanmaya devam eder. Bütün paydaşlar açısından yararlanma sağlama gerekliliği nedeniyle bu yolun, amaca her zaman uygun olmadığını ifade etmek gerekir. Aile Hukukundaki geçerliliği kabul edilen velayet hükümlerine (özellikle de ortak velayete) benzeyen bu durumun, evcil hayvanlar açısından aynı faydada görülmesi ve değerlendirilmesi de oldukça zordur. Zira, Hayvanları Koruma Kanununun 5. Maddesi ile “Bir hayvanı, sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik (Bir hayvan türünün doğuştan gelen, kendine özgü davranışlarını) ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.” hükmü düzenlenmiştir. Bu durumda, evcil hayvanın sırf bir eşyaymış gibi ekonomik değerden ibaret kabul edilerek değerlendirilmesi de Hayvanları Koruma Kanunu ilgili maddesi ile amaçlanan “hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak” amacına uygun düşmeyebilecektir.

EV HAYVANIN YARARI DİKKATE ALINMALIDIR

Boşanma aşamasında evcil hayvanın durumunun ne olacağını ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunan Avukat Coşgun, "Boşanma sonrası eşler arasındaki mal rejiminin boşanma sonucunda tasfiyesi bağlamında, eşlerin birlikte mülkiyetinde bulunan ev hayvanına ilişkin olarak mülkiyete tek başına sahip olmakta üstün yararı bulunan eş, bu durumda alım hakkını kullanabilir. Üstün yararın varlığı takdir edilirken, ilgili eşin ve varsa çocuğun ev hayvanıyla ilişkisi ve ev hayvanının yararı nazara alınacaktır. Öte yandan ev hayvanının eşlerin birlikte mülkiyetinde bulunmaması olasılığında da kanun boşluğunun varlığı kabul edilmek suretiyle ev hayvanına tek başına malik olmakta üstün yararı bulunan eşe alım hakkı tanımak gerekmektedir. Ama tabii burada üstün yararın belirlenmesinde yine ev hayvanının yararı belirleyici olmalıdır." diye konuştu.