Gazete Vatan Logo
Magazin Saçla ilgili 7 efsane

Saçla ilgili 7 efsane

Saçla ilgili 7 efsane

2006’dan bu yana İstanbul Nişantaşı’nda hizmet veren Akademi Saç Terapi Merkezi kurucularından trikolog (saç uzmanı) Evrim Bayraktar saçla ilgili doğru bildiğimiz yanlışları anlattı...

1. Stres saç dökülmesine sebep olur! Yanlış

Günlük olarak yaşanan iş ve koşturma stresinin saç kayıplarında etkisi yoktur. Bir yakınını, işini kaybedenlerde, ameliyat ve doğum sonrası strese bağlı saç dökülmesi görülebilir. Bu tip saç dökülmeleri saç kaybı yaratmaz. Genelde 6 ay sonunda saç eski potansiyeline geri döner.

2. Saç her gün yıkanmaz... Yanlış!

İdeal saç yıkama sıklığı, derinin kuru ve yağlı olmasına, yaşa ve kişinin aktivite seviyesine göre belirlenmektedir. Saç derisinde yağlanmanın yok denecek kadar az seviyede olduğu çocuk ve bazı yetişkinlerde saçın haftada 1-2 defa yıkanması yeterli olabilir. Ancak saç derisi sık ve kolay yağlanan (özellikle erkeklerin) , dışarıda vakit geçiren ve çalışan, spor yapan terleyen bireylerde saç her gün yıkanabilir. İhtiyaç duyan kişilerde saç sabah ve akşam olmak üzere 2 defa da yıkanabilir.

Haberin Devamı

3. Boya, jöle, şampuan, saç kremi saç dökülmesi yapabilir! Yanlış!

Saçın dış kısmı ölüdür. Saç dış kısmına yapılan tüm işler adı üstünde saçın dışındadır. Boya gibi işlemler saçın yıpranmasına, sık tekrarlanırsa kırılmasına sebep olabilir ancak dökülmesine etkisi yoktur. Jöle kullanan kişilerin tercihen gün sonunda saçlarını durulaması istenir. Ancak jöle, köpük, wax gibi şekillendirici hiçbir ürün saç derisi altına geçemedikleri için saç kaybı yaratmaz.

4. Saç şampuana alışır, değiştirmek gerekir. Yanlış!

Şampuanda kullanılan tüm etken maddeler suyla arınacak şekilde formüle edilmişlerdir. Kullandığımız ürünün saç derisi ile teması en fazla 30 saniyedir ve suyla saç derisinden tamamen arınmaktadır. Bu nedenle şampuan kullanırken yaşanan endişeler yersizdir. Saçımız şampuanın hangi marka olduğunu, rengini, kokusunu ayırt edemez.

5. Sarımsaklı, papatya özlü, şampuan daha faydalıdır! Yanlış!

Şampuan kullanan kişinin saç derisi hassas ise, ürünün içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi varsa bitkisel ağırlığı olan bir şampuan tercih edebilir. Aksi takdirde şampuanın sarımsaklı olması ve ya çilekli olması şampuanın faydasını artırmamaktadır. Sarımsak yenilirse daha çok işe yarar! Şampuan saçı temizlemek içindir. Nokta. Saça bakım yapmak amaçlı saç kremleri ve bakım maskeleri kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

6. Şapka takmak, örtünmek saç dökülmesini artırır. Yanlış!

Saç dökülmesinin dışarıdan sebeplerle oluşmamaktadır. Saç dökülmesi yaşayan kişinin genetik ve fiziksel alt yapısını araştırmak gerekir.

7. Kırık saç uçlarını onaran bal, yumurta, zeytinyağı. Yanlış!

Kırık saçları onarmanın tek yolu saç uçlarını kestirmektir. Saçların kırılma yatkınlığını azaltmanın tek yolu dengeli beslenmek, saça yapılan ısı işlemlerin sıklığını azaltmaktır.