Gazete Vatan Logo
Magazin Manzaraya uzaktan değil yakından baktıran fotoğraflar

Manzaraya uzaktan değil yakından baktıran fotoğraflar

Fotoğrafçı Cansu Korkmaz adını ilk olarak Tumblr serisi olarak başlattığı sonrasında kitap haline getirdiği “Garip ve Enerjin Var” projesi ile duyurmuştu. Sanatçı şu sıralar New York’ta çalışmalarına devam ediyor. Korkmaz ile genç sanatın son dönemde dikkat çeken unsurlarını konuştuk.

Manzaraya uzaktan değil yakından baktıran fotoğraflar

Şimdiye kadar ne işleri yaptın?

Şimdiye kadar 2013 yılında küçük fotoğraf serileri yayınladığım “Garip ve Enerjin Var” serisini tumblr’da görsel bir blog projesi olarak başlattıktan sonra 200. fotoğraf serisine ulaştığında, bu projeyi hiçbir yayınevinden destek almadan bastırıp, kitap haline dönüştürüp sokağa bıraktım. Amacım sokaktan aldığımı sokağa geri vererek insanlarla bir şekilde bağ kurmak ve kitabın kimlerde olduğundan haberdar olmasam da onların benden haberdar olmasıydı. Bu projeye birlikte çeşitli grup sergilerine katılıp, 2015’te The booklab projesi kapsamında projeye seçilen sanatçılardan biri olarak ikinci kitabım olan “Sessizlik”i oluşturdum. Bundan sonra The Empire Project ile birlikte, Poligon Shooting Galeri’de ilk kişisel sergim olan ‘Mini Carsi-Mini Market’i açtım ardından Buenos Aires’e yerleşip orada Norveçli bir yönetmenle “OSA” adında ki belgeselde ‘Director of Photography’ olarak çalıştım. Şu anda New York’ta ikamet etmekteyim ve çalışmalarıma burada devam ediyorum.

Haberin Devamı

Ne zamandan beri New York’tasın?

Yaklaşık 1,5 sene oldu.

Neden New York? New York’da neler yapıyorsun?

Benim için çok sevdiğim ve örnek aldığım fotoğrafçıları, sanatçıları, yazarları kapsayan büyük bir ev, ben de bunu deneyimlemek, manzaraya uzaktan bakarak değil de onun bir parçası olarak bakmak istediğim için New York.

Burada sanat projelerime devam ediyorum, aynı zamanda iki yeni projeme çalışıyorum onlardan biri Arjantin’de çektiğim fotoğraflardan oluşan bir seri ve bu seri ile üçüncü kitabımı hazırlıyorum. Aynı zaman da yakında birkaç kişi bir araya gelerek çeşitli ülkelerden birkaç sanatçıyı davet ederek oluşturmak istediğimiz grup sergisi üzerine çalışmalar yürütüyoruz.

‘Roses Everywhere’ kitap haline geldi
En son “Olagelmek” adlı sergide işlerin sergilendi…
Evet, Daire Sanat’ta 21 Nisan’da son bulan, ‘Olagelmek’ sergisinde işlerim sergilendi. Bu sergide 2015’te SALT-Galata’da Arja Hyytianen-Personal Story Telling Workshop’una seçilen 15 sanatçıdan biri olarak orada ürettiğim “Roses Everywhere” adlı işlerim sergilendi. Sergiyi kaçıranlar için özel olarak basılmış kitap ise Robinson Crouse’da satılmakta.
Sergiye nasıl dahil oldun?
Serginin küratörü fotoğrafçı Cemre Yeşil tarafından davet edildim ve seve seve katılmayı kabul ettim.
Projede kimler vardı?
Orhan Cem Çetin, Yusuf Sevinçli, Cemil Batur Gökçer, Gözde Mimiko Türkkan, Sinem Dişli gibi değerli sanatçılar bir aradaydı.
Yeni projelerin neler?
Şu anda gündemimde ortaya çıkaracağım üç yeni proje var. Bir kitap, bir fotoğraf serisi ve bir sergi.

Haberin Devamı