Gazete Vatan Logo
Magazin Kedi-köpek tüyleri kiste sebep olmaz!

Kedi-köpek tüyleri kiste sebep olmaz!

Ülkemizde özellikle yeni bebek sahibi olacak çiftler tüyleri bebeğe ya da anneye zarar verebilir endişesi ile evcil hayvanları evden uzaklaştırabiliyor. Juen Polikliniği’nden Veteriner Hekim Faik Engin; kedi ve köpek tüylerinin insan sağlığına etkileri konusunda bilgi verdi.

Hijyen ve kontrol eksikliği kiste sebep olabilir

Kedi köpek tüylerinin kiste sebep olduğu, yutulunca vücutta birikip bizi hasta ettiği inancından dolayı her yıl yüzlerce hayvan, özellikle hamile eş ve yeni çocuk sahibi aileler tarafından sokağa terk ediliyor. 25 yıldır veteriner hekimlik yapan Faik Engin; bunun yanlış bir düşünce olduğunu belirterek düzenli sağlık kontrolü ve parazit taraması yapılan kedi ve köpeklerden bu tür bir rahatsızlığın görülmeyeceğini, kistlerin yıkanmayan meyve sebzelerden dahi oluşabileceğini belirtiyor. Engin; bu konuda 5 yanlış inanışı ve işin tıbbi yönünü şöyle açıklıyor:

1) Kedi veya köpek tüyü insanda hidatik kiste sebep olur: YANLIŞ

Kiste sebep olan tüyler değil, tüyler üzerinde bulunabilen ve “Echinococcusgranulosus” ve “Echinococcusmultilocularis” adı verilen bir tür parazittir. Sağlıklı ve düzenli parazit kontrolü yapılan hayvanlarda bu hastalığa rastlanmaz daha da ileri gidersek bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz neredeyse sıfırdır.

Haberin Devamı

2) Hidatik kistler hayvan tüylerinden insanlara geçer: YANLIŞ

“Hidatik Kistler” birçok şekilde vücudunuza taşınabilir. İyi yıkanmamış sebze veya meyve tüketimiyle hastalığına yakalanma olasılığınız kedi veya köpeğinizden dolayı bu hastalığa yakalanma olasılığınızdan kat kat daha fazladır

3) Hidatik kistler ölümcüldür ve erken teşhis edilemez: YANLIŞ

Kist hidatik teşhisi çeşitli görüntüleme yöntemleri ve serolojik testlerle yapılabilir. Erken teşhis edilmesi, kistin çok büyüp hayati öneme haiz organlara baskı yaparak fonksiyon kayıpları oluşturmasını veya kistin herhangi bir nedenle patlaması sonucu (kazalar veya darbeler gibi) toksik etki oluşturmaması açısından önemlidir. Hidatik kistlerin tedavisi cerrahi yöntemlerle başarılı olarak yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

4) Kedi köpek severken tüy yutarsanız bu tüyler midenizde birikir: YANLIŞ

Sağlıklı kedi veya köpekleri severken tüy yutmuş dahi olsanız, bu tüyler mideden bağırsaklara geçerek dışarı atılır ve sizde herhangi bir sorun oluşturmaz.