Gazete Vatan Logo
Magazin Issızlaşıyor Yeşilçam

Issızlaşıyor Yeşilçam

Türk sinemasının usta ismi Fikret Hakan, önceki gece hayatını kaybetti. Sevenlerini ve sanat camiasını yasa boğan vefatın ardından Filiz Akın, “Git gide ıssızlaşıyor Yeşilçam” dedi

Issızlaşıyor Yeşilçam

Türk sinemasının usta ismi Fikret Hakan, önceki gece akciğer kanseri tedavisi gördüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 83 yaşında hayatını kaybetti. Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan’ın vefatı, sevenlerini ve sanat camiasını yasa boğdu.

Acı haberi ünlülerin menajeri Süheyl Atay, Twitter’dan “Çocuklarımın dedesi, sinema sanatçısı #FikretHakan’ı kaybettik. Tüm dost ve sevenlerine duyurulur” sözleriyle duyurdu.

Fikret Hakan’ın yakın dostu Cüneyt Arkın, Hakan ile bir fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak “Duyunca can evimden vuruldum. Kanadı kırık bir kuş gibi düştüm yere, çırpındım. ‘Yapma Fikret Ağabey yapma bunu bana’ diye inledim. O, benim öz ağabeyimdi. ‘Arkadan vurulan kovboy’du, öyle derdi kendine. Dört nala giderdi atlara. Korsan ağzıyla öperdi sevdaları. O, öylesine oburdu dostluklarda. Kocaman bir yiğitti o. Sette onu gördüm mü huzur ve güven duyardım. O, Türk Sineması’nın ‘en baba’ direklerinden biriydi. İkinci kitabımda bir şiir yazmıştım Fikret Ağabeyim için; ‘Ne Güzel İnsansın’ diye. Herkesin başı sağ olsun” notunu paylaştı. Filiz Akın ise, “Fikret Hakan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Hep deniyor ya ‘Git gide ıssızlaşıyor Yeşilçam!’ diye… ‘Güle güle’ büyük usta… Allah rahmet etsin, mekanın cennet olsun” dedi.

Haberin Devamı

ÖYKÜ VE ŞİİR KİTABI VAR

Sanatçının, ‘Tellak Ali’ (1953) ve ‘Hamal’ın Uşakları’ (1997) isimli öykü kitaplarının yanı sıra ‘İnce Müzikli Otobüsler’ ve ‘İmbikçi Duvar’ ismini verdiği iki şiir kitabı da bulunuyor.

4 EVLİLİK VE ELİF

Fikret Hakan’ın 1960’lı yıllarda Neşecan Paşmak’tan Elif adında bir kızı oldu. Ancak Hakan, ilk evliliğini 1962 yılında Lale Sarı ile yaptı. 1 yıl sürmeyen evliliğin ardından Semiramis Pekkan ile nikah masasına oturdu. 66 gün süren evliliğin ardından, kızının annesi Neşecan Paşmak ile evlense de bu evlilik de 375 gün sürdü. Son olarak ise Hümeyra ile 4. kez nikah masasına oturdu. 30 gün sonra da boşandı.

İLK DERSİMİ ONDAN ALDIM

Ediz Hun: Çok değerli bir insan, çok önemli bir sanatçıydı. Çok üzüldüm, Allah gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

Haberin Devamı

Selma Güneri: 15 yaşında tanıdım. Sinemamızda gelmiş geçmiş en büyük aktörlerdendi. Hatta dünya çapındadır çünkü yabancılarla film çeken birkaç aktörden birisiydi. Ondan oyunculukla ilgili çok şey öğrendim. Çok üzgünüm...

Hale Soygazi: Türk Sineması için büyük kayıp. Başımız sağ olsun.

Selda Alkor: Sinemaya adım attığım ilk film ‘Cumartesi Senin Pazar Benim’de Fikret Hakan’la birlikte oynamıştık. İlk sinema dersimi ondan aldım. Fikret Hakan’la oynadığım her film benim için ders niteliğinde olmuştur ve bana sınıf atlatmıştır.

Hülya Koçyiğit: Her yeni oyuncu gibi kendisinden çok fazla şey öğrendiğim, herkesin derin bir sevgi ve saygıyla yaklaştığı usta oyuncu Fikret Abim... Mekanın cennet olsun...

204 FİLM 28 DİZİ VE YÜZLERCE TİYATRO

Fikret Hakan, 23 Nisan 1934 tarihinde Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir’de doğdu. Lisede gazetecilik yapmaya başlayan Hakan, Ses Tiyatrosu, Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu, Sahne 8 ve Fikret Hakan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda rol aldı. 1953 yılında ‘Köprüaltı Çocukları’ adlı filmle sinemaya adım attı. 1960’larda ‘Yılanların Öcü’, ‘Karanlıkta Uyananlar’, ‘Üç Arkadaş’ (1958) ve ‘Keşanlı Ali Destanı’yla (1964) iyice tanındı. 204 film ve 28 dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.

Haberin Devamı