Gazete Vatan Logo
Magazin 'Eurovision'da Ermenileri tuttum'

'Eurovision'da Ermenileri tuttum'

'Ermenilerle aramızda hiçbir fark yok'

2007 yılının Ramazan ayında Feshane'de unutulmaz bir konser veren Azeri asıllı Britanyalı sanatçı Sami Yusuf, bu akşam yine İstanbullu sevenlerine müzik ziyafeti sunacak. Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'ndeki konser öncesi Yeni Şafak'a konuşan sanatçı, "Azeri kökenli biri olarak kendimi Türkiye'de evimde hissediyorum. İlk konserim de muhteşemdi. 50 binden fazla insan katıldı. İstanbul'daki bu ilk konser ücretsizdi. Fakat yeni konserim biletli. Bu konuda eleştiriler geldi. Ancak ben profesyonel bir iş yapıyorum. Destek alamazsam yoluma nasıl devam edebilirim" dedi.

AYIRAN TEK NEDEN SİYASET
Ermeniler ile Azeriler arasında bir sorun bulunmadığını, ayrılığı doğuran tek nedenin siyaset olduğunu ifade eden Azeri asıllı sanatçı, "Ermenistan'da konser vermeyi düşünürüm. Okulda Ermeni arkadaşlarım da vardı. Hiçbir farkımız yok. İnsanları ayıran tek neden siyaset. Eurovision şarkı yarışmasını izledim. Ermenilerin şarkısını, Azeri grubun şarkısından daha çok beğendim. Ermeni kardeşler, çok otantik ve gelenekseldi, Azerilerin parçası ise pop şarkısı gibiydi" diye konuştu.



İLAHİ DEĞİL DİSKO MÜZİĞİ
İlahilerin günümüzün gözde müzik tarzlarına uyarlanması konusunda önemli uyarılarda bulunan Yusuf, "Ruhani müzik yaparken çok dikkatli olmak zorundasınız. Öyle şarkılar var ki ortada dini olan sadece sözler. Vallahi, bu tarz hareketli şarkıları dinlediğim zaman aklıma ilk gelen şey, disko, R&B oluyor. Bu çok yanlış. İslami değil. Eğer 'Hasbi Rabbi' biraz daha hızlı bir parça olsaydı dans şarkısı, bir Tarkan şarkısı gibi olurdu. Müzik yaparken doğru edebi yakalamak lazım" dedi.

NE ROCK STAR, NE POPSTAR
İlahi adı altında yapılan birçok işin arkasında siyasi nedenlerin bulunduğunu kaydeden sanatçı, "Ben şarkılarımı kalbimle söylüyorum. Ne ilahi şarkıcısı, ne rock star, ne de popstarım. Bu benim! Benim tarzım tüm tarzlarda müziklerin kaynaşımı. Tamamen sıradan biriyim. Tam bir aile çocuğuyum" dedi. "İngiltere'de Müslümanlar asimile değil, entegre oldular. Ben de İngiliz değilim, Britanyalı'yım. Diğer Avrupa ülkeleri İngiltere'yi model almalı" diyen sanatçı, şiddet mağduru kadınlar için yardım kuruluşu ve 'en büyük hayalim' dediği müzik akademisi açmak istiyor.

BİLİNÇLİ SALDIRI OLDU
İslami müziğin sevilen sesi Sami Yusuf, yeni albüm çalışması sırasında demoların alınıp albümmüş gibi piyasaya sürülmesi hakkında ise, "Bu durum beni gerçekten çok sinirlendi ve üzdü. İstedikleri, bu usulsüzlükle para kazanmak. Bazı kesimler bu şekilde bana bilinçli olarak zarar vermeye çalışıyor" açıklaması yaptı. Sevilen sanatçı, son olarak, bu akşamki konseri öncesi Türk hayranlarına destekleri için teşekkür ederek, "Benim için çok ayrı bir yeri olan İstanbul'a geldiğim için de çok mutluyum" dedi. Sami Yusuf, bu akşamki konserinde Sezen Aksu'nun hazırladığı şarkıyı da seslendirecek.

Sezen Aksu'yla düet yapmak istiyorum
Sevilen sanatçı, Sezen Aksu'nun 'Without You'/Giz şarkısına yazdığı sözleri çok beğendini belirterek, "O, tam bir efsane. Gerçek bir sanatçı, gerçek bir hanımefendi. Sezen Aksu ile bir düet yapmayı çok isterim. Ancak ben kendimi bir öğrenci olarak görüyorum. Çocukluğumda her türden şarkılar dinledim. Türkçe şarkılar da dinledim. Mesela Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses. Tatlıses, tarzında çok iyi bir sanatçı." dedi. Türkiye'de tarihi mekanlarda konser vermeyi de çok isteğini belirten Yusuf, "Büyük yerler değil, küçük, dinleyicilerimle yakın olduğum yerlerde konser vermek daha etkili oluyor. Çünkü çok yakınsınız, siz onları görüyorsunuz, onlar da sizi görüyor. Hata yapmamak için çok dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü onlar sizi yakından takip ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı