Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Eski şarkılar yeni renginde’

‘Eski şarkılar yeni renginde’

Kerem Görsev’in 1994-1997 yılları arasında bestelediği ve o tarihlerde yayınladığı albümlerindeki şarkılardan oluşan “Four Days” albümü raflardaki yerini aldı. Görsev ile albümü konuştuk.

‘Eski şarkılar yeni renginde’

Four Days’i nasıl anlatırsınız?

Albümde Ernie Watts var, Ferit Odman ve Kağan Yıldız var. 1994-97 arasında yaptığım bestelerden ve o dönemin albümlerinde çaldığım parçalardan oluşuyor.

Bundan önce ‘Emirgan’ isimli bir albümüm çıkmıştı, yine aynı isimlerle çalışmıştık. 2015 Mayıs’ta o albümün turnesini yaptık. Ernie Watts’a turnenin bitiminde sıcağı sıcağına Four The Days’i yapalım dedim çünkü benim için çok anlamlı parçalar vardı. Babajım stüdyolarında 4 saatte albümü kaydettik.

Her albümünüzün hikayeleri var. Bu albümünki nedir?

Yunanistan’ın Dodocanese Adaları denen adalarından dördünde, Leros, Patmos, Marathi ve Arki’de geçen 4 günü anlatıyor.

Genellikle albümlerinizde yeni bestelerinizi çalardınız. Oysa Four Days albümünde 1994-1997 yılları arasında yaptığınız besteler yer alıyor. Nedeni nedir?

O dönemde çok sevdiğim ve kendimi iyi hissettiren besteler vardı. Bu üç sene içinde unutamadığım anıların, olayların ve gizli kahramanların birlikteliği olan eserler vardı. Sevdiğim melodileri daha çok müzisyenlerle yeni bir formatta çaldık.

Haberin Devamı

Caz müziğinde bir eseri bir kere çalıp kaydettim gibi bir durum olmuyor. Mesela Bill Evans’ın albümlerine baktığınızda bir eseri on farklı şekilde çalıp kaydettiğini görebilirsiniz. Çünkü caz müziği farklı duygu hallerinde farklı formatlarda yorumlanabiliyor. İkincisi de bizim müziğimizde söz yok. Ben o zaman piyano ile çalmıştım. Şimdi Ernie Wats saksafon ile çaldı. Eski besteler ama bu halleriyle yeni gibi hissettirdi kendini.

O şarkıları yeniden çalmak size neler hissettirdi?

Taze bir nefes oldu. Aradan uzun bir süre geçmişti.

Yeni bir renge büründüler. Bu çalışmam daha melodik bir albüm oldu. Ernie Wats artık bir gelenek haline geldi benim çalışmalarımda. Onunla kaydettiğim üçüncü albüm bu. İnsanlar birbirini tanıya tanıya daha iyi işler yapıyor.

‘Müzik dünyaya bakışı değiştirir’

Yabancı müzisyenlerle çalışmak, işbirliği yapmak evrensel eserler yaratma konusunda bir müzisyene ilham veriyor mu?

Türk ve yabancı müzisyenlerle çalma konusunda tecrübelerim oldu. 1995 yılından bugüne pekçok yabancı müzisyenle konser ve CD çalışmaları yaptım. Hepimizin ortak bir görüşü ve sevdiği müzik tarzı olduğu için zaten beraber çaldık. Akustik caz çatısı altında toplanıp çalışıyoruz. Dünyada isim yapmış efsane müzisyenlerle çalmak okul gibidir. Her anın, her notanın keyfini çıkartmak size bir şeyler öğretir. Bu sadece müzik çalmak değil, dünyaya bakışınızı da geliştirir.

Haberin Devamı

Bu zamanlarda sizi hayata döndüren, ayağa kaldıran, yeniden beste yapmanıza olanak tanıyan unsurlar neler?

Sakinlik, sessizlik, şehirden uzaklar, şehir içindeysem yanlızlık ve en önemlisi deniz ile başbaşa olmak

Gelecek için planladığınız projeler var mı? Bize biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Plan ve projeler bitince hayat motivasyonu da bitiyor. Four Days albümünü yaptık çıktı. Şimdi 2017 yılında -Spring Water- isimli albümümü çıkartacağım. 28-29 Ekim’de Los Angeles’da United stüdyolarında Los Angeles Philharmonia ile kaydettim. Benim yeni bestelerimden oluşan bir albüm oldu. Alan Broadbent orkestra düzenlemelerini yaptı. Davulda Joe LaBarbera, kontrabas da ise Darek Olec var.

Haberin Devamı