Gazete Vatan Logo
Magazin Diyet yapmak bazılarını deprese ediyor!

Diyet yapmak bazılarını deprese ediyor!

Diyet yapıp fazlalıklarından kurtulmak pek çok insanın hayali. Ancak kilo vermek o kadar da kolay değil. Çünkü önce çok kararlı ve sonra da çelik gibi iradeli olmanız gerekiyor. Hele de kilo kaybetme hızı düşükse kişi deprese olabiliyor.

Diyet yapıp kilo verince mutluluk pırıltıları, ışıltıları içinde olacağımız sanıyoruz hep , değil mi? Oysa yeni bir araştırma hiç de öyle demiyor!

Londra Üniversite Koleji ( UCL) araştırmacıları 50 yaş üzeri kilolu veya şişman erişkinlerde kilo vermenin psikolojik etkilerine bakmak istemişler. 1979 fazla kilolu ve şişman insan üzerindeki araştırma ağırlıklarının yüzde 5’ini kaybedenlerin aynı kiloda kalanlara göre depresyona daha fazla eğilimli olduklarını göstermiş. Kilo vermek yüksek tansiyon riskini azaltıyor, kan yağlarını düşürüyor ve sağlık için pek çok yararı var. Ancak, 4 yıllık araştırmanın sonunda kilo kaybedenler (kilosu sabit kalanlara göre yüzde 78 daha fazla ‘deprese’ olduklarını açıklamışlar. Uzmanlar kilo kaybı gerçekten depresyon yaratıyor mu, kesinleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Sonuç: Kilo vermek sağlık için yararlı. Ancak psikolojik etkileri çok kesin değil, negatif de olabilir.

Sağlıklı bir atıştırmalık için tarifim var:

Yulaflı bisküviler

Haberin Devamı

MALZEMELER

- 50 gr toz şeker

- 100 gr. tereyağı (eritilmiş)

- 100 gr. yulaf ezmesi

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- 50 gr. un

- 2-3 kaşık yoğurt

HAZIRLANIŞI

- Fırını 160 derecede ısıtın.

- Şeker ve tereyağını bir kasede karıştırın.

- İçine kalan malzemeyi de ekleyip iyice yoğurun.

- Elinizle ufak toplar yaptırıp önceden yağladığınız tepsinizin üzerine dizin. Aralıklı olsunlar. Üzerlerine bastırarak iyice yayın. İncelsinler, bisküvi gibi olmalı.

- 30-40 dakika pişirin.

Bu bisküviler 5 çayımın yanına eşlik ediyorlar. Bazen üzerlerine 1 tatlı kaşığı zencefil reçeli koyarak servis ediyorum.

Şişman kadınların karar verme yetisi yiyecek görüntüsünden etkileniyor ve yavaşlıyor

Yiyecekler ve davranışlarımız arasında belki de sandığımızdan çok daha derin ilişkiler var. Bu çok ilgi çekici araştırmayı yapan ; Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Icahn Tıp Fakültesi .

Deney aynen şöyle: Normal kilolu 67 kadınla, şişman 68 kadının davranışları mercek altına alınmış.

Her deneğe mavi ve mor kareler gösterilmiş ve bunlardan hangisinin arkasında ödül saklı diye sorulmuş. Karelerin arkasında yiyecek veya para resimleri varmış.

Haberin Devamı

Karelerden biri diğerine göre çok daha fazla ödül içeriyormuş. Örn; 3 mavi kare 1 ödül, 3 mavi kare 1 ödül gibi... Deney süresinin yarısında ise ödüller diğer karelerin arkasına saklanmış. Araştrmacılar deneklerin bu dönüşümü, ne kadar hızlı ayırdedebildiğini ve uyum sağlayabildiğini görmek istemiş. Ödülde söz konusu yiyecek olduğunda şişman kadınların karar vermekte zorlandığını, yavaşladığını saptamışlar. Oysa söz konusu para olunca yavaşlama olmamış.

Sonuç: Yiyecek ve psikolojimiz ile beynimizin işleyişi arasında çok derin ilişkiler olabilir. Ve bu ilişkiler kilo verme savaşında rahatlıkla kullanılabilir.

Göbek yağı diyabete aday olduğunuzu gösteriyor

İngiltere’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan İngiltere Halk Sağlığı kurumunun yaptığı bir araştırma dışarıya taşan göbek, şişmanlık ve şeker hastalığı riski arasındaki ilişkiyi gösteren bir rapor yayımladı. Yeni araştırmaya göre bel ölçüsü 102 cm’in üzerinde olan erkekler daha küçük beli olanlara göre tam 5 kat daha fazla diyabet riski taşıyor. Bel ölçüsü 88 cm.‘in üzerinde olan kadınların riski de tam 3 kat fazla. Tip 2 diyabet kalp-damar sorunlarından körlüğe kadar uznan pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Sonuç: Diyabetten korunmanın en önemli yolu fazla kilolu veya şişman olmaktan kaçınmak. Eğer uzun yıllardır göbeği dışarıya taşanlardansanız mutlaka diyabet açısından kendinizi kontrol ettirmeniz gerekiyor. Diyabette tanı ne kadar erken konursa komplikasyonları önlemek de o kadar kolaylaşıyor.

Restoranda yemenin fast-food yemekten farkı yok

Restoranda yemek yiyenlerin aynı fast-food zincirinde yiyenler kadar kalori aldığı ortaya kondu. Araştırmayı yapan Amerikan Kanser Topluluğu ve Illinois Hak Sağlığı Okulu. Araştırmacılar 12.500’den fazla kişinin diyetine bakmışlar. Restoranda yiyenlerin evde yiyene göre 205 kalori daha fazla aldığı ortaya çıkmış. Fast-food zincirinde yiyense 194 kalori daha fazla alıyor. Çünkü, ‘Restoranda porsiyonlar çok büyük, hem daha kalorili yiyecekler pişiyor.‘

Haberin Devamı

Sonuç: Dışarıda yemek yeme alışkanlığı kişinin fazla kilolu ve şişman olma riskini artırabilir. Ancak ‘ akıllı yeme’yi öğrenebilir ve becerebilirsek eğer dışarıda yemenin keyfini sağlığımızı koruyarak da çıkartabiliriz.

Zerdeçala alışmak için küçük tüyolar

Zerdeçalı ilk tattığımda ‘ Tamam sağlıklı da bunu nasıl yutmalı’ diye düşünmüştüm. Tadı tuhaftı. Amerika’da birçok bilimadamı şu anda zerdeçal ve zerdeçalın önemli bileşeni kurkumin üzerine çalışıyor, ilaç geliştirme ve patent alma telaşındalar. Eee, kongrelerde o kadar dinleyince ‘Hemen kullanmalıyım’ diyorsunuz. Bu içinden sağlık fışkıran baharata alışmak için bazı tüyolarım var. İşte alışmak için öneriler:

- Küçük bir kavanoz içinde mutfağınızda tuz-biberin yanına yerleştirin. Yoksa unutluluyor.

- Çorbalarınızdan , omletinize küçük bir çay kaşığı ile başlayın. Kısa sürede alışılıyor. Tadı beğenmeye başlıyorsunuz.

- Benim yaptığım gibi kendinize has tarifler geliştirin.

Zerdeçallı-Kişnişli Tavuk

MALZEMELER

- 2 tavuk göğüs n 1 tatlı kaşığı zerdeçal

- 1/2 limon suyu n 1 yemek kaşığı kişniş

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı n Çok az tuz

HAZIRLANIŞI

- Tavukları iri küpler halinde doğrayın ve haşlayın.

- Bir kabın içinde zerdeçal, kişniş, limonsuyu, tuz ve zeytinyağı ile iyice karıştırın.

- Tavada çevirerek pişirin.