Gazete Vatan Logo

'Ali Vural Veli Dural' komedisi

Dün Yeni Şafak'ta çıkan bir haber Ergenekon iddianamesinin ’komedi’ye dönüştüğünü net biçimde ortaya koydu

Ergenekon’da sahte Ali-Veli ve ‘Anderson’dan masallar’

Dün Yeni Şafak Gazetesi’nde çıkan bir haber Ergenekon iddianamesinin ’komedi’ye dönüştüğünü net biçimde ortaya koydu. Pamukbank’a el konma sürecinde geçtiği iddia edilen diyaloğun tarafları tamamen asılsız çıktı..


Ne Doğan Holding’de Veli Dural isimli biri çalışıyor, ne de BDDK’da Ali Vural adında bir başkan yardımcısı var. Citibank’ın danışmanı olduğu söylenen Mr. Anderson diye birini de banka yöneticileri kesinlikle tanımıyor...

Ergenekon iddianamesinde yer alan bir belge dün Yeni Şafak Gazetesi’nde “Pamukbank’ta şaibeli diyaloglar” başlığıyla yer aldı. Antalya’da gözaltına alınan Ergenekon sanıklarından Ahmet Kuy’un evinde bir CD’de ele geçirildiği iddia edilen ve ‘şaibe’ gibi ağır bir kelimeyle tanımlanan bu diyaloglarla ilgili asıl şaibe ise, böyle isimlerin gerçekte hiç var olmaması. Yazıda BDDK eski Başkan Yardımcısı Ali Vural diye bir kişinin, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Veli Dural adlı biri ve Mesut Yılmaz’la Pamukbank operasyonu ile ilgili konuşmaları yer alıyor. Konuşmalarda Yılmaz ile Ali Vural denilen kişiler arasında, dönemin BDDK Başkan Yardımcısı Engin Akçakoca’yı Pamukbank olayının ardından görevden alacağıyla ilgili bir bölüm de var.

Akçakoca: Gerçek değil

Konuyla ilgili konuştuğumuz BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca, “Böyle bir şey yok. Zaten bu bilgisayar çıktıları yeni şeyler değil, çok eski. Bunlarla ilgili şimdiye kadar yapılmış bir inceleme de yok. Eğer bir gerçeklik payı olsa incelenirdi diye düşünüyorum” dedi. Ayrıca ne BDDK’da, ne Doğan Holding’de böyle isimler görev almamış. Doğan Holding’de bu isimde bir yöneticinin çalışmadığı açıklanırken, BDDK İnsan Kaynakları’ndan da dün yapılan açıklamada “Bizde Ali Vural isimli biri görev almamıştır” bilgisi verildi.

Bu ismi dün sordular

BDDK İnsan Kaynakları ayrıca önceki gün, bu ismin bir gazeteden sorulduğunu ve kendilerine de böyle bir ismin BDDK’da görev almadığının belirtildiğini de açıkladı. Buna rağmen Yeni Şafak, aslında var olmayan isimlerin diyaloguna “ortaya çıktı” ifadesiyle yer vermekten çekinmedi. O dönemde BDDK Kurul üyeliği yapan Kemal Çevik de “Bu isimde biri hiç çalışmadı” dedi.

Citibank’ta Anderson yok

İddianamede yer alan yazıda ayrıca Citibank’ın Baş Danışman Yardımcısı olduğu iddia edilen Mr. Anderson’un sözlerine de yer veriliyor. BDDK’da kaydı bulunmayan Ali Vural isimli biri Pamukbank’a el konulan tarih olan 18 Haziran 2002 sabahı Citibank Baş Danışman Yardımcısı olduğu belirtilen Mr. Anderson’u arayarak “yardım” istiyor. Konuyla ilgili aradığımız Citibank, bünyelerinde hiçbir zaman böyle bir pozisyonda Mr. Anderson adında birinin çalışmadığını söyledi.

Mesut Yılmaz: Uydurma

Eski Başbakan Mesut Yılmaz “Hayali Pamukbank Diyalogları”yla ilgili VATAN’a şunları söyledi: “Ali Vural diye birini tanımıyorum. BDDK’da böyle birinin üst düzey görevde çalıştığını da duymadım. Zaten o dönemde Başbakan Yardımcısı’ydım. BDDK bana bağlı değildi. Dönemin BDDK yönetiminde Engin Akçakoca dışında kimseyle ne tanışıklığım ne diyaloğum oldu. Diyaloglarda ANAP Başkan Yardımcısı Cevdet Yalçın diye bir isim geçiyor. ANAP’ta bu isimde bir yönetici olmadı. Arkadaşlara sordum, onlar da aynı bilgiyi verdiler. Bana ait olduğu iddia edilen bir cep telefonu numarası var. Böyle bir cep telefonu hattı kullanmadım. Bunları birinin uydurup yazdığı anlaşılıyor. Bu tip sahte belgelerin, hayali konuşmaların araştırılmadan iddianame eklerine konmasını karalama çabası olarak değerlendirmek sanırım yanlış olmaz.”

Doğan’dan yalanlama

Doğan Yayın Holding’den yapılan bir açıklamada da haberde sözü edilen telefon konuşmasının ve kişilerin hayali olduğu söylendi. Veli Dural ve Ali Vural isimli kişilerin sözü geçen kurumlarda çalışmadığı, Mesut Yılmaz’ın diyalogları yalanladığı vurgulanan açıklamada, “Asgari gazetecilik çabası gösterilseydi kolayca ortaya çıkabilecek gerçekleri kamuoyu ile paylaşmak isteriz... Dosyada konuşma yapıldığı iddia edilen telefon numaralarının hiçbiri gerçek değildir. Kahramanları ve içeriği gerçek olmayan konuşmanın, sırf grubumuzu yıpratmak amacıyla haber yapılmasını kınıyor ve bu durumu kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz.”



Hayali diyalogdan gayri ciddi konuşmalar

Telefon kayıtları olduğu iddia edilen yazıda Ali Vural denilen kişi ile Mesut Yılmaz arasında gayri ciddi konuşmalara yer veriliyor. Örneğin Citibank’ın Baş Danışman Yardımcısı olduğu iddia edilen Mr. Anderson, bilgi vermesi gereken yatırımcılar olduğunu belirterek BDDK Başkan Yardımcısı’nı arıyor ve Pamukbank’a el konulma süreciyle ilgili bilgi alıyor. Akçakoca ile yardımcısı arasında, “Az ye oğlum paraları..., valla yalan” şeklinde diyaloglara yer veriliyor. BDDK Başkan Yardımcısı olduğu iddia edilen kişi ile Doğan’da çalıştığı iddia edilen kişi arasında “Yalakalığımı yapıp haber vereyim..., öperim abi..., sağol kardeş” şeklinde konuşmalar geçiyor.


YENİŞAFAK'TA YER ALAN O GÖRÜŞME


Pamukbank'a el konulmadan 2 gün önce saat 19:28'de Ali Vural'la Mesut Yılmaz arasında şu görüşme gerçekleşiyor:

A.V.: Az önce Cevdet Bey'le görüştüm, (Cevdet Yalçın, ANAP Başkan Vekili) bilmiyorum size bahsetti mi?

M.Y.: Bir şeyler söyledi.

A.V.: Aydın Bey'in (Aydın Doğan) sıkıntılı olduğundan bahsettiler bana.

M.Y: Eeeee

A.V.: "O" konuda kendisine Veli Bey (Veli Dural) aracılığı ile endişelerinin yersiz olduğundan bahsettim.

M.Y.: Tamam ben konuşurum. Gelişmeler ne alemde

A.V.: Sessiz ve derinden gidi-yoruz efendim.

M.Y.: Güzel, Engin (BDDK Başkanı Engin Akçakoca) beni arasın

A.V.: İleteceğim efendim.


Arayayım sevinsin garip

Bankaya el konulmasının ardından Ali Vural ile Veli Dural operasyonu telefonda kutluyor:

A.V.: Haaaa haaaaa...

V.D.: Ne oldu abi?

A.V.: Tamamdır bu iş olay bitti gözümüz aydın.

V.D.: Ciddi misin şok olacaklar abi

A.V.: Çevik (Kemal Çevik) hâlâ şokta oğlum.

V.D.: Ne zaman el koyacaksınız.

A.V.: Koyduk bile yavrum.

V.D.. Anladım abi, ne zaman açıklayacaksınız demek istemiştim.

A.V.: Hemen Aydın Bey'i arayayım, haber vereyim sevinsin garip

V.D.: Engin haber vermiştir

A.V.: Olsun ben yine yalakalığımı yapayım.

V.D.: Sen bilirsin yalaka kardeşim.

Haberin Devamı