Gazete Vatan Logo

Sivas'ın neyi meşhur? Sivas'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Kültürel yapısı ve doğal güzellikleri ile bilinen Sivas, özellikle yöresel mutfağı ile dikkat çekiyor. İç Anadolu'da bulunan Sivas aynı zamanda turist çeken yerlerden biri. Peki, Sivas'ın neyi meşhur? İşte Sivas'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Sivas'ın neyi meşhur? Sivas'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

İç Anadolu'da bulunan Sivas'ın yüz ölçümü 3.336 kilometrekaredir. Kahramanmaraş, Tokat, Erzincan ve Kayseri illeriyle komşu olan Sivas'ın nüfusu yaklaşık 650 bindir. Şehrin en kalabalık ilçesi Merkez, en fazla turist çeken ilçeleri ise Divriği ile Gemerek'tir.

SİVAS'IN NEYİ MEŞHUR?

Sivas'ın neyi meşhur diye sorulduğunda akla gelen ilk yemek, içli köftedir. İrmik ve köftelik bulgurla hazırlanan içli köftenin pul biber ve kekik gibi baharatlar da atılır. Bu yöresel lezzet Adana'da acı baharatlarla hazırlanır.

SİVAS'IN EN MEŞHUR YİYECEKLERİ

1- Sivas Ketesi

Katmer adıyla da bilinen kete, özellikle kahvaltılarda ve çay aralarında tüketilen bir hamur işidir. Peynirli ve kıymalı ketelerin dışında, Sivas katmerinden yapılan içli köfteler de oldukça beğeniliyor. Sivas ketesi, diğer hamur işlerine göre çok daha hafif olduğu için öğün aralarında da sıklıkla tüketiliyor. Yapılışı da son derece pratik olan Sivas katmeri, son yıllarda marketlerde de satılmaya başlanmıştır.

2- Baviko

Hamur ve sarımsaklı ayran ile hazırlanan Baviko, Sivas'a özgü en orijinal lezzetlerden biri. Yapılması ustalık isteyen bu yemek, hem Sivas'ta hem de İç Anadolu Bölgesinin genelinde en çok tüketilen atıştırmalıkların başında geliyor.

Haberin Devamı

3- Sivas Kebabı

Sivas kebabını diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik etinin az, sebzesinin bol olmasıdır. Patlıcan, domates, biber gibi sebzelerle pişirilen et genellikle yayık ayranı ile birlikte ikram edilir.

4- Madımak

Madımak yemeği, Sivas'a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak ıspanağa benzemesine rağmen lezzet olarak çok farklıdır. Genellikle yoğurtla birlikte tüketilen Madımak A ve K vitamini bakımından zengin bir sebze yemeğidir.

5- Divriği Pilavı

Sivas mutfağının en önemli özelliği farklı lezzetleri tek bir yemekte toplamasıdır. Divriği pilavı da bunlardan biridir. Kuş üzümü ve kutu etiyle hazırlanan Divriği, ünü yurt dışına ulaşmış yöresel yemeklerimiz arasında yer alıyor.

SİVAS'IN EN MEŞHUR YERLERİ

1- Arkeoloji Müzesi

Sivas ve çevresinden çıkarılan, Antik döneme ait eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Hafta içi 17.00'a kadar ziyaret edilen müze, cumartesi günleri ise 14.00'a kadar açık.

Haberin Devamı

2- Sivas Ulu Camii

II. Kılıçarslan'ın hüküm sürdüğü dönemde yaptırılan cami, 12. yüzyılda yapılan en büyük camilerden biridir. Türk - İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Sivas Ulu Camii, yıl içinde en fazla ziyaret edilen tarihi yapılarımız arasında yer alıyor.

3- Bürüciye Medresesi

13. yüzyılda yaptırılan Bürüciye Medresesi, içinde fıkıh, hadis ve kelam gibi İslam ilimlerinin okutulduğu en önemli eğitim kurumlarından biridir. Medrese 1966 yılında restore edildikten sonra müze haline getirilmiştir.

4- Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi

Sivas Kongresinin yapıldığı yerin içinde Kongre binası ve müzesi bulunmaktadır. Bu müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün bazı kişisel eşyaları da sergilenmektedir.