Gazete Vatan Logo

Sansür krizinde son perde!

34. İstanbul Film Festivali’nde “Bakur (Kuzey)” belgeselinin gösteriminin iptal edilmesiyle başlayan sansür tartışması “hafta sonu mail’i” ile devam ediyor

34. İstanbul Film Festivali’nde, PKK kamplarını anlatan “Bakur (Kuzey)” belgeselinin gösteriminin “kayıt tescil belgesi olmadığı” gerekçesiyle iptal edilmesiyle başlayan sansür tartışmaları Kültür Bakanlığı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) açıklamalarıyla devam ediyor.

‘SANSÜR’ TEPKİSİ

İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “Sinema Genel Müdürlüğü’nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV’ye bir yazı gönderildi. Bu yazıda, festivalde Türkiye’de üretilen, kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin gösterilmesi halinde yaptırım uygulanacağı hatırlatıldı” açıklaması yapmıştı. Bunun üzerine Kültür Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında: “Biz bütün festivallere filmlerin tescilinin olup olmadığı yönünde, 2004 yılındaki kanun gereğince genel olarak hatırlatma yazısı gönderiyoruz. İKSV’ye de en son 9 Ocak 2014’te bu yazıyı gönderdik. İddia edildiği gibi 11 Nisan Cumartesi günü herhangi bir yazı göndermedik. Zaten cumartesi günü devlet kurumu kimseye resmi yazı göndermez” dedi.

11 NİSAN’DA E-POSTA GELDİ

Haberin Devamı

Bakanlığın açıklamaları üzerine yeniden konuya açıklık getiren İKSV, 11 Nisan Cumartesi saat 14.25’te Sinema Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine e-posta iletildiğini ve mail’in ekinde 9 Ocak 2014 tarihli resmi yazının yer aldığını yeniledi. İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “Festival başlamış, 9. gününe gelmişti. Akıllarda soru işareti oluştu haliyle. 8’inde ve 10’unda belgesel olmayan filmler gösterildi ama bize cumartesi günü mevcut yasa tekrar hatırlatılacak şekilde gönderildi” dedi.

MAVİOĞLU: BU DURUM SİYASİ

Bakur belgeselinin yönetmeni Ertuğrul Mavioğlu, “Bakur, pazar günü gösterilecekti. Cumartesi günü 16.00’da telefon ettiler. İKSV ile toplantı yaptık. Bakanlıktan telefon alındığını, Ağrı olayları patlak verince meselenin alevlendiğini söylediler” dedi. Bakur filminden önce eser işletme belgesi olmayan diğer filmlerin izlettirildiğini söyleyen Mavioğlu, “Bu durum siyasi. Polis yalnızca Bakur’un gösterileceği Atlas Sineması’na geldi. Açıkça bir şey söylenmedi” dedi. (Habertürk)

Haberin Devamı