Gazete Vatan Logo
SiyasetCHP'den sürpriz istifa

CHP'den sürpriz istifa

CHP'den sürpriz istifa

Yeni parti mi kuracak?

Haberin Devamı

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, dün partisinden istifa etti. İstifasını basın toplantısıyla açıklayan Kesici, 23. Dönem 5. Yasama Yılı’nın başlamasıyla “siyaset ve devlet hayatında yeni bir siyasi dönemin de başlamak üzere olduğunu hissettiğini” söyledi ve istifasının nedenini şöyle açıkladı:

“CHP’de şimdi yeni bir yönetim ve yeni bir siyasi anlayış dönemi başlamış bulunmaktadır. Yeni parti yönetimi ve yeni siyaset anlayışına, başta fikri temelde olmak üzere etkili bir katkı sunabileceğim bir durum bulunmadığını hissediyorum. Bu münasebetle, özgür bir siyasi söylem ve tavır içinde olmak gerektiği düşüncesine ulaşmış bulunuyorum. Önümüzde 21. yüzyılın icaplarına göre yeniden yapılandırılması gereken yeni bir Türkiye ihtiyacı bulunmaktadır. Siyasetimizin asıl sorumluluğu ve yapması gereken asıl görev bunun icap ettirdiği altyapının hazırlanması olmalıdır. Muhtemel bazı yanlış değerlendirmelere meydan vermemek amacıyla, ayrıca ifade etmek istiyorum ki istifamın başka bir partinin genel başkanı olmak gibi bir niyet ve düşünceyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.”

Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde CHP’ye katıldığını anımsatan ve katılım toplantısında söylediklerini yazılı olarak gazetecilere dağıttıran Kesici, istifasının yeni parti yönetimi ile fikir ayrılığından çok “hissiyat” ile ilgili olduğunu söyledi. Kesici, “Şimdiki yönetimle bir anlayış farklılığının ortaya çıktığı kanaatinde değilim. Ama benim fikri bazda başta olmak üzere fazla bir katkı vermemi icap eden bir hal hissetmiyorum. Bir katkım olmayacak ise daha özgür siyasi tavır içinde olmayı tercih ederim” dedi.

Baykal da üzüldü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuyu görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine ise Kesici, Kılıçdaroğlu’na genel başkan olduğu zaman “tebrik” ziyaretinde bulunmak istediğini, ancak araya yoğun bir programın girdiğini, geçen perşembe gününden itibaren istifa etmeye karar verdiğini anlattı. Kesici, “Görüşme imkanımız olmadı ama dün (Pazartesi) özel kaleme istifa edeceğime dair not bıraktım. İstifa etmeden önce Genel Başkanla bir görüşmek istediğimi söyledim” dedi.

Kesici, bir başka soru üzerine, eski Genel Başkan Deniz Baykal ile geçen perşembe günü görüştüğünü ve kararını ilettiğini bildirerek, “Benim hissiyatım o da üzüldü” dedi.

‘Bağımsız olacağım’

Kesici, DP’ye milletvekili olarak da katılmayacağını, “bağımsız” olarak devam edeceğini söyledi.Kesici, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile “aile büyüğü olarak” istifasını konuşmadığını, Demirel’in eski cumhurbaşkanı olarak siyasi pozisyonunun “partiler üstü” olduğunu, istifasının ise “günlük siyasi halin göbeğinde olan bir duruma” girdiğini kaydetti. Kesici, “Eğer danışılmış olsa doğrudan siyasi hareketin içine çekmek demek olur” dedi.

Kılıçdaroğlu’na kravat

Kesici istifasını verdikten sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, parti genel merkezindeki makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kesici, ‘’Güzel ve medeni değerlendirmeler oldu, istifa eden bir genel başkan, istifa eden milletvekili... Zaten olması icap eden bu ve benzeri davranışlardır’’ dedi. Kesici, ‘’Hüzün de var mıydı’’ sorusuna, ‘’Elbette, olmaz mı’’ yanıtını verdi.

Kesici, Kılıçdaroğlu’na kravat hediye ettiğini söyledi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz