Fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı! Yumurtaya yeni zam gelecek mi?
Fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı! Yumurtaya yeni zam gelecek mi? Dünyada yumurta fiyatları geçen yıl yüzde 50’ye varan artış kaydetti. Uzmanlar bazı ülkelerde görülen tarihin en kötü kuş gribi salgınının ve artan yem fiyatlarının etkisinin 2023’te de sürebileceğini belirtiyor. Türkiye’de ise şimdilik kuş gribi ve yem fiyatları bir tehlike olarak görülmese de sektör temsilcileri gözlerinin yeni yılda mısır ve buğdaya gelecek olası zamlarda olduğunu ifade ediyor. Sektörün diğer bir sorunu da bilinçsiz yatırımlar ve plansızlık olarak öne çıkıyor.
3.01.2023 Ekonomi
Ayçiçek yağı, makarna, un, süt, yumurta fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Etikete yansıyacak! KDV düşüyor
Ayçiçek yağı, makarna, un, süt, yumurta fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Etikete yansıyacak! KDV düşüyor Ayçiçek yağı, makarna, un, süt, yumurta, peynir, zeytin fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Fiyatlar düşüyor. Etiketlere yansıyacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tüm taraflarla görüşerek yürüttüğü çalışma kapsamında tüm sektörlerde KDV oranları sadeleştirilecek. KDV oranlarında yapılacak düzenlemenin temel gıda ürünleri başta olmak üzere fiyat etiketlerinde düşüş sağlaması da öngörülüyor. KDV, hâlihazırda 1,8 ve 18 olmak üzere 3 farklı şekilde uygulanıyor. Farklı KDV rakamlarının uygulanması sorunlara neden oluyor. Bunun ortadan kaldırılması için tek bir KDV oranını uygulamasına geçilmesi de üzerinde de çalışılıyor. Bu kapsamda toptan mal ve hizmet tesliminde tek oran KDV, perakende mal ve hizmet tesliminde de yine tek oran KDV uygulanacak. Öncelikle olarak üzerinde durulan konu yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi yönünde. Hangi rakama inerse nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin hesaplamalar yapılıyor. KDV'de yapılacak düzenlemenin özellikle gıda gibi vatandaşın temel ihtiyaç kalemlerinde indirim sağlayarak hayatlarını kolaylaştırılması isteniyor. Gıda, eğitim, sağlık gibi alanlarda tek ve düşük bir KDV oranı uygulanması söz konusu.
21.01.2022 Ekonomi
Fiyatlar yüzde 9 düşürüldü! Marketlere yansımadı
Fiyatlar yüzde 9 düşürüldü! Marketlere yansımadı Gıda fiyatlarında yaşanan fahiş artış gündemdeki yerini korurken bakanlık tarafından yapılan denetimler de sürüyor. Fiyatlara yapılan zammın en fazla olduğu ürünlerden yumurtanın üreticiden çıkış fiyatı yüzde 9 düştü. Yaşanan fiyat düşüşü ise marketlere yansımadı.
3.02.2021 Ekonomi