Yatak odasındaki bilinmeyen tehlike: Toz akarları
Yatak odasındaki bilinmeyen tehlike: Toz akarları Deride aniden baş gösteren kızarıklıklar nedeniyle oluşan kaşıntılar ile ilgili bilinmeyen gerçek ortaya çıktı. Pek çok kişi, sinek ısırığı sanıyor ya da yediği yemeğin alerji yaptığını düşünüyor. Fakat bu kaşıntıların asıl sebebinin gözle görülmeyen canlılar olduğu açıklandı.
25.03.2023 Sağlık
Antibiyotik kullanmak gerçekten zorunlu mu?
Antibiyotik kullanmak gerçekten zorunlu mu? DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturulması, iyi uygulamaların teşvik edilmesi amacıyla 11-17 Kasım'ı içine alan hafta "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak ifade ediliyor ve hastaların antibiyotik kullanımları ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor.
15.11.2021 Sağlık
Tekrarlayan karın ağrıları FMF habercisi olabilir
Tekrarlayan karın ağrıları FMF habercisi olabilir Ailevi Akdeniz Ateşi’nin (FMF) en sık görüldüğü yerlerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bülent Yaşar “FMF ataklar şeklinde tekrarlayan göğüs, karın ağrısı ve ateş şikayetleri ile karakterize kronik bir hastalıktır. Karın ve göğüs ağrısına, eklem ağrısı ve cilt döküntüleri eşlik edebilir. Tanı koymakta gecikilirse organ yetmezliklerine özellikle de böbrek yetmezliğine yol açabilir” dedi.
9.09.2021 Sağlık
Çocuklarda mutasyonlu virüsün etkilerine dikkat!
Çocuklarda mutasyonlu virüsün etkilerine dikkat! Covid-19 virüsü her yaş grubunu etkilediği gibi çocuklarda da görülebiliyor. Özellikle çevrelerinde enfekte bireylerin bulunması çocukları Covid-19 enfeksiyonuna ve sonrasında MIS-C sendromuna sürükleyebiliyor. MIS-C sendromu erken teşhis edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle Çelik, çocuklarda koronavirüs hakkında merak edilenleri anlattı.
25.05.2021 Sağlık
Alerjik hastalıkların oranı son 20 yılda 3 kat arttı
Alerjik hastalıkların oranı son 20 yılda 3 kat arttı Yapılan çalışmalar sonucunda 2050 yılında her iki kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağını ifade eden Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, 20 yıl öncesinde yüzde 3 ila 5 oranında görülen alerji hastalıklarının günümüzde 2-3 kat artış göstererek yüzde 10-15 gibi bir orana çıktığına işaret etti.
20.05.2021 Sağlık
"Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor"
"Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor" Tek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
8.04.2021 Sağlık
"Balığa uygulanan işlem alerji şiddetini artırır"
"Balığa uygulanan işlem alerji şiddetini artırır" Deniz ürünleri içinde balıkların yüksek kaliteli protein içerikleri nedeniyle insan beslenmesinde önemine dikkat çeken Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, alerji riskine karşı uyardı: "Alerjiye en sık neden olan balıklar sardalye, hamsi, deniz turnası, barlam balığı ve sarıkuyruktur. Tuzlama, kurutma, soslama, ısıtma gibi işlemler balığın alerjenik özelliğini artırır."
28.10.2020 Sağlık
'En çok alerjiye neden olan balık hamsi'
'En çok alerjiye neden olan balık hamsi' Balık alerjisi toplumda her geçen gün görülme sıklığı artan alerjilerden bir tanesi. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu hamsi balığının alerjiye en sık neden olan balıklardan biri olduğunu belirterek, “Deniz ürünleri içerisinde özellikle balıklar yüksek kaliteli protein içerikleri nedeniyle insan beslenmesinde önemli. Fakat bunlar aynı zamanda gıda alerjilerinin en önemli nedenleri arasında gösterilir. Alerjiye en sık neden olan balıklar sardalye, hamsi, deniz turnası, barlam balığı ve sarıkuyruktur. Tuzlama, kurutma, soslama, ısıtma gibi işlemler balığın alerjenik özelliğini artırır” dedi.
2.09.2020 Sağlık
Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit (bağırsak iltihabı) nedenleri ve tedavi yöntemleri
Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit (bağırsak iltihabı) nedenleri ve tedavi yöntemleri Eklemlerden cilde, gözlerden damara kadar pek çok soruna neden olan kolit hastalığının en tipik belirtileri ise karın ağrısı ve kilo kaybıdır. Kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olan kolit hastalığı yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilen hastalıklardandır. Bağırsak dışında yol açtığı sorunlar başka hastalıklarla benzerlik gösterdiği için başka hastalıklarla karıştırabiliyor. Bu yüzden de kolit tanısı konulması sıklıkla gecikebiliyor. Peki, Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit neden olur? Kolit atakları ne kadar sürer? Kolit hastalığının tedavisi var mı? İşte Kolit ile ilgili merak edilenler...
17.05.2020 Sağlık
Ebola virüsü nedir? Nasıl bulaşır?
Ebola virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da binlerce insanın ölümüne yol açan Ebola virüsüne karşı geliştirilen aşıya ilk kez onay verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD’li ilaç şirketi Merck tarafından geliştirilen ve Ervebo adını taşıyan ebola aşısı, DSÖ’nün kalite, güvenlik ve fayda standartlarını taşıyor. Peki, Ebola Virüsü nedir? Ebola virüsü bulaşıcı mı?
13.11.2019 Sağlık
'İmmünoterapi bağışıklığı harekete geçiriyor'
'İmmünoterapi bağışıklığı harekete geçiriyor' İmmünoterapinin akciğer, böbrek gibi 20’den fazla kanser türünün tedavisinde kullanıldığını anlatan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, "İmmünoterapi tedavisi, kanserli hücrelerin bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı baskıyı ortadan kaldırarak, bağışıklık sisteminin harekete geçmesini ve T hücrelerinin kanseri yok etmesini sağlar" dedi.
24.10.2019 Sağlık
Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymeyin
Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymeyin Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sema Karaoğlu, cilt sağlığı açısından yeni alınan kıyafetlerinin yıkanmasının yararlı olacağı tavsiyesinde bulundu.
20.06.2019 Sağlık
Romatizmadan alışkanlıklarınızı değiştirerek kurtulun
Romatizmadan alışkanlıklarınızı değiştirerek kurtulun Kış ayının en sık görülen hastalıklarından biri olan romatizmadan yaşam alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek korunabileceğini belirten Prof. Dr. Rezzan Günaydın, "Sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz” dedi.
8.12.2018 Sağlık
“Vücuttaki kaşıntıyı dikkate alın”
26.07.2016 Sağlık
Yazın makyaj alışkanlıklarınızı değiştirin
Yazın makyaj alışkanlıklarınızı değiştirin Lotis Pharma Anti Aging Yaşam Koçu Göknur Eser Türkmen, yazın ısınan havaların etkisi ile cildin yapısında oluşan değişimler makyaj ve bakım alışkanlıklarımızı değiştirmemizi gerektiğini söylüyor ve şu uyarılarda bulunuyor...
13.07.2014 Magazin
Yarpuz Otu Nedir? Yarpuz Otu Faydaları Nelerdir?
Yarpuz Otu Nedir? Yarpuz Otu Faydaları Nelerdir? Yarpuz otu bir zamanlar yaygın olarak kullanılan ancak günümüzde pek popüler olmayan otlardan biridir. Yarpuz otu genellikle bitkisel ilaç yapımında ya da dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.
17.06.2023 Sağlık
Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor
Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor Korona pandemisinin etkileri bitmeden ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İnsandan insana kolay bulaşmayan hastalığın yeni belirtilerinin tespit edildiğini kaydeden Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Çiçek aşısı maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlıyor. Özellikle 1980 yılından önce bu çiçek aşısıyla aşılananların yüzde 85’nin bu hastalığa karşı korunduğunu biliyoruz” dedi.
13.08.2022 Sağlık
“Lupus hastalığı kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir”
“Lupus hastalığı kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir” Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, cilt, eklem, böbrek, beyin, kalp ve damarlar gibi çeşitli organlara zarar veren otoimmün bir hastalık olan Lupus'un daha çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyerek, "Hastaların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Bu hastalık kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açabilir” dedi.
4.01.2021 Sağlık
Ev tozu akarlarına dikkat; astım ataklarını tetikleyebilir
Ev tozu akarlarına dikkat; astım ataklarını tetikleyebilir Ev içi ortamında, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalabilen ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulunan Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Bu canlılar insanların deri döküntüleriyle beslenir. Akarlar, alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve astım ataklarını tetikleyebiliyor. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncaklardan uzak durun” dedi.
18.12.2020 Sağlık
Meme kanserine karşı en önemli başarı erken tanı
Meme kanserine karşı en önemli başarı erken tanı Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçelik, "Meme kanserine karşı en önemli başarı erken tanıdır. Meme kanserinin erken tanısı sayesinde ilerleyen tedavi protokolleri ile kansere bağlı ölüm riski yüzde 5'in altına düşmektedir." dedi.
24.10.2020 Sağlık
Cerrahpaşa'da coronavirüs hastalarının deri bulguları incelendi!
Cerrahpaşa'da coronavirüs hastalarının deri bulguları incelendi! İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde koranavirüs döneminde hastanede tedavi gören hastalardan 210'u deri bulguları açısından incelendi ve yapılan çalışma uluslararası bir dergide de yayınlandı. Çalışmayı yürüten Başhekim ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, "Bu araştırma, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi Kovid'e spesifik diğer belirtilerden biri eşlik etmediği sürece sadece kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı gibi cilt bulgularının Kovid-19 belirtisi olarak ele alınamayacağını ortaya çıkardı" dedi.
12.07.2020 Gündem
Dezenfektan ve maskeye dikkat! Aşırı kullanım...
Dezenfektan ve maskeye dikkat! Aşırı kullanım... Her gün aşırı dezenfektan kullanımı, eldiven, maske, hava almayan saçlar corona virüs salgınının cilt üzerine bir çeşit yan etkisi. Şu an herkes için birincil hedef hayatta kalmak ve virüsten korunmak. Ancak sağlık personeli gibi yüksek riskli meslek grupları bu dönem tüm gün tulum, gözlük ve sıkı maskeler ile çalışmak zorunda. El yıkama imkânının bulunamadığı durumlarda, sık dezenfektan kullanımı ellere zarar verebiliyor. Ayrıca sedef ve bazı kronik bünyesel cilt hastalıklarının ağır formlarının tedavisinde kullanılan, bağışıklık sistemini etkileyen bazı ilaçlar, coronaya yakalanma riskini artırıyor.
16.04.2020 Sağlık
Çocuklarda ciddiye alınması gereken döküntüler
Çocuklarda ciddiye alınması gereken döküntüler Cilt üzerindeki döküntülerin farklı bir hastalığın ilk belirtisi olabileceğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, çocuklarda ciddiye alınması gereken döküntüleri sıraladı. Uzm. Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, “Tedavide antibiyotiklerin yeri yok. Yapılması gereken çocuğun ateşinin yüksek olduğu dönemde ve sonrasında döküntü gerileyene kadar hekim kontrolü” dedi.
11.12.2019 Sağlık
Son dakika... Türkiye'den ABD'ye yaptırım misillemesi
Son dakika... Türkiye'den ABD'ye yaptırım misillemesi ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
15.08.2018 Ekonomi