Gazete Vatan Logo

Yatak odasındaki bilinmeyen tehlike: Toz akarları

Deride aniden baş gösteren kızarıklıklar nedeniyle oluşan kaşıntılar ile ilgili bilinmeyen gerçek ortaya çıktı. Pek çok kişi, sinek ısırığı sanıyor ya da yediği yemeğin alerji yaptığını düşünüyor. Fakat bu kaşıntıların asıl sebebinin gözle görülmeyen canlılar olduğu açıklandı.

Yatak odasındaki bilinmeyen tehlike: Toz akarları

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Deride aniden oluşan kızarıklık, kabarıklık veya kaşıntı genellikle sinek ısırığı zannedilse de bunun sebebi mikroskopik canlılar olabilir. Toz akarları olarak da bilinen bu mikroskobik canlılar, birçok hastalığa yol açabiliyor. Özellikle yaz aylarında çoğalan bu canlılar, nemli ve sıcak yerleri tercih ediyor. Mayt olarak bilinen bu canlıların dişinin 40 ila 80 adet arası bıraktığı yumurtalar, 4 haftada ergin hale geliyor ve yetişkinleri ortalama 6 hafta yaşıyor. Toz akarları, taşıdıkları virüs ve bakterilerle insana doğrudan temas edebiliyor. Bu nedenle de birçok hastalığın nedenleri arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili gazetevatan.com’a değerlendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, toz akarlarının yol açtığı hastalıklar hakkında, “Solunum yoluyla alerjik reaksiyonlara neden olabilen ve birçok insan için önemli bir allerjen kaynağıdır. Bu reaksiyonlar arasında hapşırma, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, cilt döküntüleri, kurdeşen, nefes darlığı ve astım semptomları gibi belirtiler yer alabilir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

YATAK ODALARINA DİKKAT!

Toz akarlarının, evlerde ve diğer kapalı mekanlarda yaşayan mikroskobik canlılar olduğunu ifade eden Sever, “Bu canlılar genellikle halılar, yastıklar, yorganlar, döşekler ve mobilyalar gibi eşyalarda yaşarlar. Özellikle de yatak odalarında yaşayabilirler” dedi.

Sever, toz akarlarına alerjisi olan kişilerin, bu mikroskopik canlılarla temas ettiklerinde allerjik reaksiyonlar yaşayabileceğine dikkati çekerek, “Bu nedenle, astım, rinit ve diğer alerjik hastalıkları olan kişiler toz akarlarına karşı özellikle dikkatli olmalıdır. Ayrıca, evinde küçük çocukları olan veya evcil hayvanları olan kişiler de toz akarlarına karşı daha duyarlı olabilirler. Toz akarlarından kaçınmak için, yatak odasında düzenli olarak temizlik yapmak, havayı nemlendirmek ve yatak takımlarını düzenli olarak yıkamak gibi önlemler alınabilir” ifadelerini kullandı.

MAYTLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ? 

Maytlardan kurtulmanın yollarını da anlatan Sever, şunları söyledi: “Evleri sık sık toz almak, halıları ve perdeleri düzenli olarak temizlemek, nemli ortamları kontrol etmek ve yatak takımlarını sıcak suyla yıkamak yer almaktadır. Bu adımlar, toz akarlarının üremesini önleyerek evdeki toz akarlarının sayısını azaltabilir ve alerjik semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, anti-alerjik yatak takımları ve hava filtreleri gibi ürünler de kullanılabilir.”