Gazete Vatan Logo

Yarpuz Otu Nedir? Yarpuz Otu Faydaları Nelerdir?

Yarpuz otu bir zamanlar yaygın olarak kullanılan ancak günümüzde pek popüler olmayan otlardan biridir. Yarpuz otu genellikle bitkisel ilaç yapımında ya da dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.

Yarpuz Otu Nedir? Yarpuz Otu Faydaları Nelerdir?

Yarpuz Otu Nedir? 

Yarpuz otu nane ailesine mensup olan çok yıllık bir bitkidir. Ezilmiş kuru yapraklarını naneye benzer çok güçlü bir koku yayması ile tanınır. Yarpuz otu yüzyıllarca geleneksel bir bitkisel ilaç olarak halk arasında kullanılmıştır.

Ancak karaciğer için çok zehirli bir ot olan yarpuz otunun bazı gebelerde düşüğe ve bazı kişilerde ölüme neden olmasından dolayı kullanımı eskisi kadar yaygın değildir. Ayrıca bitkinin gebelik önleyici özellikleri de bulunmaktadır. Tıbbi kayıtlara göre yarpuz otu Antik Yunanlılar tarafından yaygın olarak yemeklik bir bitki olarak kullanılmıştır.

Apicius'un Roma yemek kitabındaki çok sayıda tarif, genellikle selamotu, kekik ve kişniş gibi bitkilerle birlikte yarpuz otu kullanımını içermektedir. Orta Çağ'da da yemek pişirmek için yaygın olarak kullanılmasına rağmen yavaş yavaş mutfaklardan çıkarılmaya başlanmıştır ve günümüzde nadiren bu şekilde kullanılmaktadır.

Yarpuz Otu Özellikleri Nelerdir? 

Yarpuz otu genellikle Doğu Amerika ve Kanada’nın ormanlarında yetişmektedir. Kaliforniya ve Oregon'un bazı bölgelerinde istilacı bir bitki olarak kabul edilmekte olup yetiştirilmesi yasaklanmıştır. Yarpuz otu gövde uçlarında küçük leylak çiçekleri açan ve sürünen bir bitki cinsidir. Genellikle yaprakları grimsi yeşildir ve nane ailesinin diğer üyeleri gibi çok aromatiktir.

Haberin Devamı

Yarpuz otu yazın ortasından sonuna kadar soluk mor çiçeklerin sarmallarını üreten dik gövdeli yayılan bir bitkidir. Küçük oval yapraklar orta yeşildir ve bir ayak boyuna kadar büyüyebilen saplardan sarkar. Yarpuz otu yaprakları ezildiğinde, nane kokusuna benzer bir koku yayar, ancak bunlar aynı bitki değildir.

Yarpuz otu özellikle çekici bir bahçe bitkisi değildir, ancak büyümesi çok kolaydır. Sarkık gövdeleri yere değdikleri her yerde köklenir ve bahçenizi ele geçirirler. Yarpuz otu böcek kovucu, antiseptik, koku, tatlandırıcı, emmenagog (adet akışını uyarmak için), gaz giderici, uyarıcı, antispamdık ve bağırsak bozuklukları, deri döküntüleri ve zatürre için kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Yarpuz otu yağının abortif etkisinin uterusun tahrişi ve ardından uterus kasılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Eylemi öngörülemez ve tehlikelidir. 

Yarpuz Otu Faydaları Nelerdir? 

Yarpuz otunun faydaları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

Regl semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Yarpuz otunun yağı halk hekimliğinde kürtajı tetiklemek için kullanılmıştır.

Anti-enflamatuvar özellikleri bulunmaktadır.

Kronik bronşitin tedavisinde etkilidir.

Yarpuz otunun yağı ciddi güvenlik endişelerine rağmen soğuk algınlığı, zatürree ve diğer solunum problemlerinde kullanılır.

Yarpuz otu ayrıca kas spazmlarının geçirilmesine yardımcı olur ve idrar sorunu yaşayan kilerde idrar üretimi sağlar. 

Bazı insanlar onu bir uyarıcı olarak ve zayıflığa karşı koymak için kullanır.

Yarpuz otu istenmeyen böceklerin bahçeden ve balkondan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan etkili yardımcı bir yöntemdir.

Ağız içinde ve çevresinde çıkan yaraların tedavisinde de kullanılır.

Haberin Devamı