Gazete Vatan Logo

Zerzevan Kalesi nerede, nasıl gidilir? Zerzevan Kalesi'nin tarihi

Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Peki, Zerzevan Kalesi nerede? İşte Zerzevan Kalesi'nin tarihi...

Zerzevan Kalesi nerede, nasıl gidilir? Zerzevan Kalesi'nin tarihi

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındığını duyurdu. Bu haberin ardından 'Zerzevan Kalesi nerede?, Zerzevan Kalesi'ne nasıl gidilir?' soruları aratılıyor. İşte Zerzevan Kalesi hakkında merak edilenler...

ZERZEVAN KALESİ NEREDE?

Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunuyor.

Toplam 60 dönümde yer alan, 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yer altı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan tarihi kale, tarihe ışık tutuyor.

ZERZEVAN KALESİ'NE NASIL GİDİLİR?

Zerzevan Kalesi Diyarbakır'ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunuyor. Diyarbakır-Mardin karayolunun hemen kenarında yer alıyor. Çınar ilçesini gectikten sonra 15 dakika mesafede Zerzevan Kalesi tabelası görebilirsiniz.

Haberin Devamı

ZERZEVAN KALESİ’NİN TARİHİ

Askeri yerleşim antik yol güzergahında, 124 metre yükseklikteki kayalık tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Konumu itibarıyla bütün vadiye hakim olan, antik ticaret yolu üzerindeki kale, geniş bir alanı kontrol altında tutuyor. Roma sınır garnizonu konumundaki kale, Romalılar ve Sasaniler arasında büyük mücadelelere sahne oldu.

Tarihi, Asur dönemine (MÖ 882-611) kadar giden yerleşimde, Roma döneminde, MS 3. yüzyılda asıl askeri yerleşim inşa edildi, 639 yılına İslam ordularının fethine kadar kesintisiz kullanıldı.

Yerleşimin surları ve yapıları Anastasios I (MS 491-518) ve Justinianos I (MS 527-565) dönemlerinde onarılarak bazıları ise yeniden inşa edilerek mevcut haline getirildi.

Askeri yerleşimi, yer altı ve yer üstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından olan Zerzevan Kalesi, insanlığın kültürel gelişimini oluşturan farklı kültürel-inanç evrelerine ait izleri bir arada taşıyor.

Haberin Devamı

Buradaki Pagan ve Hıristiyan Roma'ya ait mimari yapılar, döneminin bütün özelliklerini ve teknolojik gelişmelerini yansıtıyor. Ayrıca, günümüze kadar Roma'nın doğu sınırında bulunan tek Mithras Tapınağı da burada yer alıyor.