Gazete Vatan Logo

Yüzde 80'i yenildendi ve 2004 model oldu

14 bin 128 sayfalık 2004 AnaBritannica 84 bin madde, 20 bini aşkın harita, fotoğraf ve çizimden oluşuyor... 22 ciltlik AnaBritannica'nın piyasadaki fiyatı 890 milyon. Kampanyada toplam maliyeti 150-160 milyon lira olacak...

Encyclopedia Britannica, tüm dünyada 2000 yıllık bilgi ve kültür mirasının en büyük temsilcisi olarak gösteriliyor. Türkçesi AnaBritannica. 22 ciltlik ansiklopedinin 14 bin sayfası, tam 84 bin maddesi, 20 bin fotoğrafı, haritası, çizimi, şeması yeniden ele alındı, gözden geçirildi. 84 bin maddenin yaklaşık 70 bini yani yüzde 80'i değişti, güncelleştirildi. Kısacası tepeden tırnağa revizyon geçirerek 2004 model haline geldi. Bu dev bilgi ve kültün hazinesinin Türkiye Yayıncısı Ana Yayıncılık, yılbaşı hediyesi olacak bir kampanyaya imza atıyor. Baştan aşağı yenilenen AnaBritannica 2004, inanılmaz bir imkanla Türkiye'nin beğenisine sunuluyor. Ana Yayıncılık her gün 32 sayfalık 1 fasikülü 500 bin lira fiyatla piyasaya sürüyor.

Her fasikülün yanında Türkiye'nin en büyük 4 gazetesinden biri VATAN da hediye. Böylece her fasikül abonelere 250 bin liraya malolacak. 7 Ocak Çarşamba günü başlayacak olan kampanya öncesinde Ana Yayıncılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nazar Büyüm ile konuştuk ve bu dev kampanya ile ilgili her ayrıntıyı sorduk.

* Encyclopedia Britannica nasıl kuruldu anlatır mısınız?
Encyclopedia Britannica ilk olarak 1768'de, yani günümüzden 236 yıl önce İngiltere'nin Edinburgh kentinde 3 cilt halinde yayımlandı. Britanya imparatorluğunun genişlemesine, İngilizce'nin en yaygın dil haline gelmeye başlamasına paralel olarak gelişti, yaygınlaştı. Batı dünyasının en ünlü bilgi kaynağı haline geldi. 1930'larda Amerikalılar tarafından satın alınarak Chicago'da yayımlanmaya başladı. Burada, Chicago Üniversitesi'ne bağlı olarak yayımlandı.

* Encyclopedia Britannica niçin bu kadar önemli?
Encyclopedia Britannica, ilki 1768-71 arasında olmak üzere 15 edisyon yaptı. Yani, içeriğini 15 kez değiştirdi, geliştirdi. Bugünkü 15. edisyon ilk kez 1974'te yayımlandı. Encyclopedia Britannica, Chicago Üniversitesi ve ABD'deki öteki üniversitelerin yanı sıra, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, İspanya, Fransa, Portekiz, Avustralya ve Kanada'daki 26 üniversitenin bilimsel işbirliği ile yayımlanır. 5 binin üstünde yazar, araştırmacı ve bilim adamının sürekli ve düzenli katkısını alır.

* Bir de bize AnaBritannica'yı anlatır mısınız?
AnaBritannica, 1986 yılında Encyclopaedia Britannica Inc. ile imzaladığımız sözleşme çerçevesinde yayımlanmaktadır. Dünya üstündeki bilgi birikimi sonsuz denilebilecek ölçüde geniş ve çeşitlidir. Marifet, bu uçsuz bucaksız bilgi birikimini sistematize etmek, ayıklamak, sınıflandırmak ve belli bir sistematik çerçevesinde 14.000 sayfalık bir genel kültür ansiklopedisinin sayfalarına aktarabilmektir. Encyclopaedia Britannica'nın ve AnaBritannica'nın büyük başarısı budur. AnaBritannica, Encyclopaedia Britannica'daki 'readyreference' dediğimiz bütün genel kültür maddelerini taşıdığı gibi bizi ve bölgemizi ilgilendiren konular ve alanlarda yüzde 20'ye varan ek bilgi ve maddeyle zenginleştirilmiştir. Encyclopedia Britannica'nın Genel Yayın Yönetmeni'nin başkanlığında, Harvard Üniversitesi'nden, İngiltere'den ve Türkiye'den üyelerin oluşturduğu bir Uluslararası Editörler Kurulu ile Ulusal Editörler Kurulu'nun, ayrıca bir danışma kurulunun planlaması ve denetimiyle hazırlanmış ve yayımlanmıştır. AnaBritannica, ilk yayımlandığı 1986 yılından başlayarak ülkemizde de en güvenilir, en kapsamlı bilgi ve genel kültür kaynağı olmuştur.

Bir cildin fiyatı üç paket sigaradan ucuz
* Yeni bir kampanyaya başlıyorsunuz. Bize bu konuda bilgi verir misiniz?
Evet. 7 Ocak Çarşamba gününden itibaren AnaBritannica 2004, her gün bir fasikül olarak yaymlanacak. Bu fasiküller piyasada satılacak.

* Ansiklopediler eskiden fasikül fasikül satılırdı. Yeni kuşak bu işe alışık değil. Fasiküller kitapçılarda mı satılacak?
Çok daha yaygın biçimde, Türkiye çapındaki Yay-Sat'a bağlı hemen hemen tüm gazete bayilerinde fasiküller satışa sunulacak.

* Fasiküller kaç liradan satışa sunulacak?
Her bir fasikül 500 bin lira olacak. Ancak her fasikülün yanında VATAN gazetesi de hediye olarak verilecek.

* O zaman hesap değişiyor...
Tabii ki değişiyor. Kısaca anlatmaya çalışayım: 22 ciltlik AnaBritannica takımının bugünkü peşin satış fiyatı 890 milyon liradır. Yani her bir cildi yaklaşık 45 milyon liraya gelir. Şimdi gelelim Çarşamba günü başlayacağımızı kampanyaya. Bir fasikülü 500 bin liradan satacağız demiştik. Her 20 fasikül bir cilt olacak dedik. 20 fasikülü 500 binle çarpın, 10 milyon lira eder. Bu 20 günde 20 tane VATAN gazetesini de bedava vereceğiz. Düşün 5 milyon lira gazete parasını. Geriye 5 milyon lira kaldı. Yani bir cildi oluşturan 20 fasikülü 5 milyon liraya aldınız. Koyun üzerine 1.5 milyon lira cilt parasını. Ciltletme ücretiyle birlikte her bir cilt 7-8 milyon liraya malolacak. 3 paket sigara parasından bile ucuz..

* AnaBritannica'nın 22 cildin, yani tüm takımın hesabını yaparsak...
Cildi 7-8 milyon liradan 22 ciltlik, tam 14 bin 128 sayfalık AnaBritannica takımı okurlara 150-160 milyon liraya malolacak. Yani bugünkü peşin satış fiyatı olan 890 milyon liranın altıda birine...

* 22 cildin, yani tüm takımın hesabını yaparsak...
Cildi 7-8 milyon liradan 22 ciltlik, tam 14 bin 128 sayfalık AnaBritannica takımı okurlara 150-160 milyon liraya malolacak. Yani bugünkü peşin satış fiyatı olan 890 milyon liranın altıda birine...

Haberin Devamı