Gazete Vatan Logo

Yunan adalarına Türk gözlemci!

Yunan Bakan Yardımcısı Nikos Toskas, mülteci krizinin aşılması için Yunan adalarında Türkiye’den gelen gözlemcilerin görev yapabileceğini söyledi, ülke ayağa kalktı

Yunan adalarına Türk gözlemci!

Yunanistan Kamu Düzeni ve Vatandaşı Korumadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Nikos Toskas Yunan televizyon kanalı Skai’a yaptığı açıklamada Ege Denizi’nin doğusunda sığınmacı krizinin aşılabilmesi için Yunan adalarında Türkiye’den gelen gözlemcilerin görev yapmasının söz konusu olabileceğini kaydetti. İki ülke arasında kronikleşen Ege Denizi sorunundan dolayı bu tür mutabakatlara Yunanistan’da şüpheyle yaklaşıldığının bilincinde olan Toskas açıklamasında gözlemcilerin polis olması gibi bir zorunluluğun ise bulunmadığını vurguladı.

Bir günde 5 bin kişi

Geçen salı günü Başbakan Ahmet Davutoğlu Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras’la İzmir’de bir araya gelmiş ve iki başbakan sığınmacı krizinin çözümü için insan kaçakçılarına karşı mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu da alınacak diğer önlemlerin yanı sıra kıyı kontrollerindeki işbirliğinin güçlendirilmesi anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre geçen çarşamba gününden bu yana yaklaşık 5 bin kişi Türkiye’den Yunanistan’a geçti.

Haberin Devamı

Irkçı Yunan vekile kınama

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Paris’te düzenlenen toplantıda AP’den kovulan Altın Şafak Partisi’nden Eleftherios Sinadinos’un sözlerine dair, “Sanırım bu konuda yorum yapmama bile gerek yok. Bu sözleri kınıyorum. Ama şunun bilinmesini de isterim, Yunanistan’da böyle düşünen insanlar çok değil ve belirleyici bir çoğunluğa sahip değiller” dedi.

Bakana tepki yağdı

Yunan hükümetinden gelen bu açıklamaya ilk tepki iktidardaki SYRIZA partisinin içinden geldi. SYRIZA üyesi George Michelogiannakis, ‘Yunan adalarında Türk jandarmasını asla kabul etmem’ dedi. Türk gözlemcilerin Yunan Adaları’na yerleştirilmesinin büyük bir suç olacağını belirten Yunan vekil, Çipras’a ‘Buraya Türk değil bağımsız gözlemciler yerleştirilmeli’ çağrısı yaptı. Yunan ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi de, ‘İzmir’de Davutoğlu ile Çipras ne konuştular ne üzerine anlaştılar derhal açıklansın’ dedi. Yeni Demokrasi partisinden Costas Karagounis, ‘Yunanistan Türkiye karşısında büyük bir gerileme yaşıyor’ dedi.

Haberin Devamı

Meis’e geçerken yakalandılar

Antalya’nın Kaş ilçesinden lastik botla Yunanistan’ın Meis Adası’na geçmeye çalıştıkları tespit edilen 10’u erkek, 16’sı kadın ve 8’i çocuk 34 Suriyeli yakalandı. Sığınmacılar, Kaş Limanı’na götürüldü.