Yumurtalı eyleme kim, ne dedi?
.
Okay Gönensin, SBF mezunu Gazeteci: ‘Ünlü büyük amfi forum meydanıydı’
68-72 arası sıcak dönemde “büyük amfi”nin kendisine özgü bir yeri vardı. En sevilen hocalar; bir Haluk Ülman, bir Mümtaz Soysal ders verirken dolup taşan büyük amfinin ikinci bir özelliği de forum meydanı olmasıydı. Öğrenci derneği, fikir kulübü, sonra Dev-Genç forumları büyük amfide toplanır, eylem kararları burada alınırdı. Ezilenlerin davaları orada konuşulurdu. Vietnam, Filistin meselesi orada konuşulur, tartışılırdı. Gençler Mihri Belli’yi de Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yı da büyük amfide dinledi. Farklı sol görüşler arasında düşmanlık yoktu. Filistin’e giden ilk genç grubunun içinde olan Deniz Gezmiş, Vietnam ile ilgili bir toplantı sırasında aniden ortaya Filistinli gerillaların giysileriyle çıkıp çok heyecanlı bir konuşma yapmıştı. Ahmed Arif’in “33 Kurşun” ile de gençler orada tanıştı. Okulun açılış törenleri de büyük amfide yapılırdı, İsmet İnönü bir kez geldi, protestoyla karşılaşmadı; konuşmadı, sadece töreni izledi. O sıralarda ünlü “sokaklar yürümekle aşınmaz” sözünü söyleyen dönemin Başbakanı Demirel’in geleceği söylentisi ise hep ortaya çıkar, kendisi için karşılama hazırlıkları yapılır ama Demirel gelmezdi.
Alparslan Işıklı (SBF Öğretim üyesi): Darbenin en güçlü Albayı terk etmişti
“İktidar, öğrencileri ağır şiddet uygulayarak bastırmayı umuyor. Ama şiddet şiddeti davet ediyor. SBF geleneğinde her zaman ülke meseleleri büyük önem taşır. Bu gelenek öğrencilerin protestocu ve uzlaşmaz olduğundan değil, yurt meseleleriyle ilgili sahip oldukları duyarlılıktan. SBF’de bu duyarlılık her zaman yüksek olmuştur. Örneğin SBF’de yaşananlar arasında ilk akla gelen protesto, 27 Mayıs darbesinin en kudretli albayına yapılandır. Albay Alparslan Türkeş, kürsüye çıkar, konuşmasının bir yerinde de “Türk subaylarının da Amerikalı subaylar gibi otomobili olmalı” der. Bunun üzerine öğrencilerden biri kalkar ve “Türk işçilerinin de Amerikalı işçiler gibi otomobili olması gerekir” der. Bunun üzerine Türkeş, konuşmasını yarıda bırakıp kürsüden inip gider. SBF geleneği budur.”
İhsan Feyzibeyoğlu (Mülkiyeliler Birliği Başkanı): ‘Mülkiyeli ülke meselesine duyarlıdır’
“Sabahki olayların ardından, Kuzu’nun salona gelmeyeceği öğrenildi. Ancak sonradan Kuzu, yeniden konuşma yapmaya karar vermiş. Demek ki, bu kararı verirken, “tansiyon yükselirse yükselsin” denildi. Dekan’ın sorumlu tutulması ise tamamen yanlış. Burada yaşananlarla ilgili Dekan’ın ne sorumluluğu var. Öğrencilerin zaten gelecekle ilgili kaygıları çok yüksek, ayrıca SBF öğrencilerinin ülke meselelerine duyarlılığı son derece yüksektir.”
Ertuğrul Kürkçü (Sosyalist aktivist, yazar): ‘Başarısız tiyatrocu yumurtayı yer!’
“Yumurta 100 yıllık bir protesto aracı. Biz 68’ler kullandık, 78’liler kulandı, şimdi de bugünün gençleri yumurtayı kullanıyor. Kuzu’nun tepkisine şaşırmadım, madara olan böyle konuşur. Toplumun ruh halini öğreniciler yansıtıyor. 3-4 gündür çocuklara vahşice saldırıyolar. Tüm başarısız tiyatrocular gibi politikacılar da yumurtayı hak ediyorlar ve öğrenciler protestonun hakkını veriyor. Her başarısız tiyatrocu yumurtayı yer!”
Prof. Dr. Yalçın Küçük (Sosyalist yazar, akademisyen: ‘Engel konulursa silahlanırlar’
“Kuzu’ya yapılan eylem 1960 öncesi sol öğrencilerin yaptıkları eylemlere benziyor. O zamanlar Polis eylem ve gösteri yapmamıza izin vermez ve toplantılarımızı basardı. 60’lardan sonra özellikle Süleyman Demirel ve Alparslan Türkeş karşı grup öğrenciler tarafından konuşturulmazdı. Örneğin Türkeş ODTÜ’de konuşma yapamazdı. Şimdi öğrenciler gösteri ve eylem yapamadığı için batıda da uygulanan yumurta atarak protesto edebiliyorlar. Öğrencilerin protesto ve yürüyüş haklarına engel konuldukça ve fiziki müdahalelerde bulunuldukça 60 sonrasında olduğu gibi silahlanmaya giderler.”