Gazete Vatan Logo

‘Yok’ denilen defterden 99 tane bulundu

‘Yok’ denilen defterden 99 tane bulundu

Soma davasında yetkililerin ’hiç olmadığı’nı söylediği kullanılan patlayıcıların kaydedildiği topçu defterleri, mahkeme kararıyla maden ocağında yapılan aramada bulundu. Hem de tam 99 tane...

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından başlatılan soruşturmada Cumhuriyet savcılığı ve bilirkişi heyetleri, sık sık şirketten ocaktaki karbonmonoksit gazını insan hayatı için tehlikeli sınır olan 50 PPM’in üzerinde gösteren sensör değerleriyle karşılaştırmak için kullanılan barut miktarını gösteren ’topçu defterleri’ni istedi. Ancak şirket yetkilileri, böyle bir defterin ellerinde olmadığını, var olan bazı kayıtların ise facia sırasında yaşanan kargaşadan dolayı kayıp olduğunu bilgisini verdi.

Sanıklar itiraf etti

Fakat yargılama sırasında, tutuklu sanıkların ifade işlemlerinin tamamlanıp tutuksuz sanıklara geçilmesiyle önemli bir de itiraf geldi. Tutuksuz sanıklar, ocak içerisinde kullanılan top atışı olarak isimlendirilen dinamit patlatmaları için ’topçu defteri’ tuttuklarını, patlatılan dinamit miktarını, ne zaman nerede ve kimlerce patlatıldığının buraya kaydedildiği itirafında bulundu. Tutuksuz sanıklar, bunun yanı sıra 11 aydır kayıp ya da olmadığı söyleyen defterlerin avukatlarında olduğunu ve mahnkemeye sunacaklarının bilgisini verdi. Bunun üzerine söz alan avukatlar da, defterlerin tasnif işlemini yaptıklarını, sonrasında mahkemeye sunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Mahkemeye verildi

24 Nisan’da sonuçlanan Soma Davası’nın ilk duruşmasının ara kararında Hakim Aytaç Ballı, şirketten bu defterlerin bulunması için savcılığa yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme kararından sonra harekete geçen Soma Cumhuriyet Savcılığı, facianın yaşandığı maden ocağının idari birimlerindeki aramalarında, daha önce hem savcılığa hem de bilirkişi heyetine yok denilen 9 topçu defteri, 14 barutçu ve sandıkçı teslim çizelgesi ile 92 barutçu kayıt çizelgesi ele geçirildi. Ardından yöneticilerden alınan bilgi üzerine şirket merkezinde aramalarda da, 2014 yılına ait, 90 topçu defterleri ile 131 barutçu kayıt çizelgesi daha bulundu. Bu defter ve çizelgeler de, savcılığın tutanağıyla yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi.

Haberin Devamı

İhmalleri ortaya çıkaracak

Ocak içerisinde kullanılan ’top atışı’ olarak adlandırılan dinamit patlatmalarında, kullanılan patlayıcı miktarını, ne zaman nerede ve kimlerce patlatıldığının belirleneceği defterlerin incelemesiyle, dava için önemli bilgilerin de bulunacağı öğrenildi. Bilirkişi heyetinin raporlarında ifade ettikleri sensörlerin sık sık karbonmonoksit gazının insan için ölüm derecesi olan 500 PPM’in üzerine çıkmasındaki sırrın da yine bu kayıtlar sayesinde çözüleceği de ileri sürüldü.

‘Delil kararttılar’

ÇHD adına davayı takip eden mağdur avukatlarından Nergiz Tuba Aslan, suç işlendiğini söyledi: “Savcılık soruşturma aşamasında istediği halde şirket tarafından sunulmamış ve saklanmış. Yargılamada tutuksuz sanıklar ağızlarından kaçırınca yargılamanın gidişatını etkileyecek olan bu defterleri teslim etmek zorunda kaldılar. Ceza soruşturmasında delillerin tasnifi suçtur. Sanıklar yönünden de tutuklanma sebebidir. Delilerin karartılması, gizlenmesi tutuklama nedenidir.”
Yanan kömür heykelini Somalılar istememiş
301 madencinin defnedildiği şehitliğin projesinde, yanan kömür heykeli yapılması planlanıyordu. Ancak bu heykelin ailelerin tepkisini çektiği ortaya çıktı. Ailelerin dilekçe vererek yanan kömür heykelinin kendilerini rahatsız edeceğini, onun yerine elinde kazma ve feneri olan madenci heykelinin daha uygun olacağını söyledikleri öğrenildi. Hürriyet.com.tr’ye konuşan komite üyesi İsmail Çolak, “Yanan kömür heykelini kesinlikle istemediğimizi söyledik. Onlar da bizi anlayışla karşıladı. Etkileneceğimizi düşünmemişler. Art niyet olmadan tamamen iyi niyetle. Şimdi yapılmayacak” dedi. Yıl dönümüne yetişmeyen anıtın yerine ay-yıldız konmuştu. Anıt tamamlanınca şimdilik boş bırakılan yere konacağı açıklandı.

Haberin Devamı