Gazete Vatan Logo

'Yağlı güreşi dünyaya tanıtacağız'

Kırkpınar Ağalığını 3'üncü kez kazanan Tüysüz, devletten destek bekliyor

Kırkpınar ağalığını, 644'üncü ve 645'incinin ardından 3'üncü kez kazanan İzmitli işadamı Adem Tüysüz, ağaların taktığı 900 gram ağırlığındaki altın kemerin de sahibi oldu. Geçen pazar günü yapılan açık artırmada 646'ncı Kırkpınar Ağalığını 361 bin YTL'ye alan Adem Tüysüz'ün, geleneğe göre Sarayiçi'nin girişine heykeli dikilecek.

Aslen Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'nden olan, İzmit'te kuyumculuk ve igortacılık yapan Adem Tüysüz, 3'üncü kez ağalığı üstlendikten sonra İzmit'teki işinin başına döndü. Bugüne kadar yağlı güreşin tanıtılması, yaygınlaştırılması, yeni pehlivanlar yetişmesi için tüm yurdu gezip çalışmalar yaptığını anlatan Adem Tüysüz, şimdiki hedefinin, yağlı güreşi dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

"YURT DIŞINDA YAĞLI GÜREŞ"
Başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa ve Almanya'da gösteri niteliğinde yağlı güreşler düzenlemek için çalışma başlattığını anlatan Tüysüz, bu konuda devletten de destek beklediğini belirtti.

Bu yılki ağalık ihalesinde gereksiz yere gerginlik yaşandığını söyleyen Adem Tüysüz, "Ağalık ihalesine katılmak herkes için şan, şeref ve gururdur. Güreşi tanıyana, emek verene benim canım feda. Ama saat 15.00'de yapılacak ihaleye benden başka katılan olmadı. Katılmak isteyen 5 kişi vardı, `Adem Tüysüz 2 dönemdir ağalık yapıyor. Altın kemer onun hakkı. Katılmamız ayıp olur' diyerek katılmadılar. Başkan Hamdi Sedefçi bu kez ihaleyi saat 16.00'ya aldırdı. Bu süre içinde de birisini bulup karşıma oturttu. Ata sporumuza bu yakışır mı? Amaç, sadece benden biraz daha fazla para koparmaktı" dedi.

Adem Tüysüz, 3'üncü kez ağalığı kazanması nedeniyle sahibi olduğu 900 gram ağırlığındaki 22 ayar altın kemeri de ömür boyu saklayacağını ve torunlarının da saklamaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı