Gazete Vatan Logo

Vukuatlı GS’liler Boğaziçi’nde

ÖSS’de aldıkları üç birincilikle; sürekli disiplin cezası aldıkları okulları Galatasaray Lisesi’ni zirveye taşıyan üç gencin tercihi Boğaziçi Üniversitesi oldu

ÖSS maratonunun son aşaması dün tamamlandı. Tam 835 bin 463 üniversite adayının bekleyişi sona erdi. Ve yaklaşık yedide biri ipi göğüsleyerek üniversiteye ilk adımını attı. Bu öğrenciler arasında özel, anadolu, fen ve devlet liseleri arasında kıyasıya bir rekabetin yaşandığı üniversite sınavlarında Galatasaray Lisesi’ni üç Türkiye birinciliği ile kürsünün en üstüne taşıyan üç genç de vardı. Sözel 2 birincisi Yiğit Cem Öztürk, Sözel-1 ve Eşit Ağırlık-1 birincisi Okan Çalışkan ve yabancı dil birincisi Osman Berker Yağcı. Üçü de disiplini ile ünlü GS lisesinde eğitim süreleri boyunca defalarca disiplin cezası almıştı. Sınıfta top oynamak gibi önemsiz sayılabilecek şeylerdi ama üst üste birikince onları kapının eşiğine kadar getirmişti. Ama yine de tasdikname almadan mezun olmayı başarmışlardı. İşte bu sıradışı üç genç şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencisi olacak. Okan makine mühendisliği, Yiğit Cem uluslararası ilişkiler, Osman Berker ise endüstri mühendisliği eğitimi alacak.

BAKANLARIN ZOR GÜNÜ
Üniversite sınav sonuçları dün kabine üyeleri arasında da heyecana neden oldu. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun oğlu Çağrı, Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni kazandı. Sağlık Bakanı Akdağ’ın TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları Türkiye birinciliği ödülü sahibi oğlu Ramazan ise ilk tercihi olan Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’ne burslu olarak girdi. ÖSS sınavında lisans eğitimi için baraj kabul edilen 185 puanın altında kalan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in oğlu Enis Çelik de eğitimini Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü’nde paralı olarak devam ettirecek. Enis Çelik, daha önce gazetelerde yayımlanan “Bakan Çelik’in oğlu ÖSS’de döküldü” haberleri nedeniyle kişilik haklarının yıpratıldığını savunmuş, meslektaşları ile ilk buluşmasını mahkeme kapısında gerçekleştirmişti.

OKUL BİRİNCİLERİNİN ÜÇTE BİRİ AÇIKTA KALDI
ÖSS’yi kazanarak tercih yapan 835 bin 463 adaydan 176 bin 194’ü lisans programlarına yerleşti. 7 bin 397 okul birincisinden 2 bin 443’ü açıkta kaldı. Öte yandan açıkta kalan okul birincisi sayısı, geçen yıla göre yüzde 28.6 oranında arttı. Tercih yapan kız adaylardan 255 bin 425’i, erkek adaylardan 335 bin 84’ü ise üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında okumaya hak kazandı. İmam hatip liselerinden başvuran 42 bin 995 adaydan bin 496’sı da lisans, bin 898’i ön lisans, 15 bin 259’u Açıköğretim Fakültesi’nde eğitim görecek.

Haberin Devamı