Gazete Vatan Logo

Volkanın üzerine meteor yağdı

Dünyanın günlerdir gözünü diktiği İzlanda'daki volkanda dün gece muhteşem görüntüler vardı.

Gökyüzü dün ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne oldu.

Türkiye'den de takip edilen meteor yağmurlarının en etkileyici görüntüleri İzlanda'daki Eyjafjallajökull volkanı üzerindeydi.

Dünyanın günlerdir gözünü diktiği ve her anı takip edilen volkanın üzerine yağan meteorlar, olağanüstü bir görsel şölen yaşattı.




Türkiyede ise gökyüzü meraklıları, Lyrid meteor yağmurlarını Ankara Üniversitesi (AÜ) Ahlatlıbel Rasathanesi'nde düzenlenen etkinliklerle izledi.

"Lyrid", yani "Çalgı" meteor yağmuru için biraraya gelen Ankaralılar, gökyüzü açık olduğu için yıldız kaymalarını çıplak gözle de izleyebildi. Halk arasında ''kayan yıldızlar'' ya da ''meteorlar'' olarak bilinen göktaşları, gece gökyüzünde anlık ışıklı izler olarak göründü.

Yolculuğu dünya atmosferinde sona eren küçük boyutlu cisimler, gece gökyüzünde anlık ışıklı izler olarak görünüyor.

Göktaşı yağmurları, güneş sisteminin iç kısımlarına yani Güneş'e doğru yaklaşan bir kuyrukluyıldızdan kaynaklanıyor. Buz ve tozdan oluşan bu büyük kar toplarından her biri güneş sisteminin iç kısımlarına doğru yaklaştığında, güneş ışınları kuyruklu yıldızın donmuş yüzeyini ateşe veriyor ve toz parçacıkları serbest kalıyor.

Bir kuyruklu yıldız, güneş sisteminin iç kısımlarından her geçişinde trilyonlarca küçük parçacığı ardında bırakıyor. Dünya'nın yörüngesi bu kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesiştiğinde bir meteor yağmuru oluşuyor.

En ünlü meteor yağmurlarından biri Ağustos ayında izlenebilen Perseid meteor yağmuru olarak biliniyor. Meteor yağmurlarını izlemek için havanın açık olması durumunda teleskoba ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor. Meteor yağmurları, bulutsuz gökyüzünde çıplak gözle rahatlıkla izlenebiliyor.


Haberin Devamı