Gazete Vatan Logo

Umuda yolculuk

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaralanan 18 Filistinli tedavi için Türkiye’ye getirildi. Yaralılar arasında savaşın korkunç yüzüyle oyun oynarken tanışmış çocuklar var

Yaralı Gazzeliler Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi uçakla Türkiye’ye getirildi. Aralarında 5 çocuğun da bulunduğu 18 yaralı Ankara’da Yenimahalle Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Kimi salıncakta sallanırken kimi evinin önünde otururken ya da oynarken bombaların hedefi olmuştu.

Oyun oynamak istiyorum

Onlardan biri henüz 2.5 yaşında olan kız çocuğu Nema Fady Abu al-Foul. İsrail savaş uçaklarının 19 Temmuz’daki operasyonu sırasında evinin bahçesinde arkadaşlarıyla oyun oynuyordu. Bir F-16 uçağı bulundukları yeri bombaladı. Çoğu Nema’nın arkadaşı ve akrabası 7 kişi öldü. Nema’nın kafatası çatladı, buru kırıldı gözlerini açamaz hale geldi. Minik kızın Şifa Hastanesi’nde çekilmiş fotoğrafı savaşın simge karelerinden biri oldu. O saldırıdan sonra travma yaşayan ve hiç konuşmayan Nema, 18 yaralı Filistinliyle birlikte Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 uçakla Türkiye’ye getirildi. Ankara’daki hastane görevlileri şimdi ona bombaları unutturmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Savaş istemiyoruz

Nema’nın yüzünde saldırının izleri okunuyor hâlâ... İki gözünün mosmor olduğu gazetelerde çıkan fotoğrafını gösterirken, oyun oynamak istediğini söylüyor. Nema’nın babası Fady Abu al-Faul, evlerinde sular kesik olduğu için bahçeden su doldurmaya çıktığında bombardımana maruz kaldıklarını anlatıyor: “Biz, orada hepimiz kardeşiz, gittiler, öldüler... 1.5 yaşında bir çocuğum ve hamile eşim Filistin’de kaldı, Çocuklarımıza, kadınlarımıza, kimse sahip çıkmıyor. Sadece Türkiye, yardım ediyor. Onlar çocuk, bomba seslerine rağmen oynamaya çalışıyorlar. Oysa savaş oyun değil. Savaş, ölüm getiriyor. Artık, ölüm istemiyoruz, sesimizi duysun, acımızı görsün tüm dünya.”

Doktor olacağım

12 yaşındaki Madleen Maged Abu Taweela ise şunları anlatıyor: “Bir bebeği kucağıma aldım, odaya doğru giderken bombalar atıldı. Şarapnel parçası kasığımdan girmiş. Bebeği verdim bir yakınıma. Sonra da yere yığıldım. Ben barış için çalışacağım ve doktor olup Gazzeli çocukları tedavi etmek istiyorum. “ Babası Maged Abu Taweela da “Tüm sevdiklerim orada acı çekiyor, nefes almak bile o kadar zor ki..” diyor. 10 yaşındaki Muhammed, salıncakta oynarken yaralanmış “Tedavi olacağım için çok mutluyum” diye konuşuyor.

Haberin Devamı