Gazete Vatan Logo

Ucube hakaret sayılmadı

Ucube hakaret sayılmadı

Başbakan Erdoğan’ın ‘ucube’ dediği ve Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için heykeltıraş Mehmet Aksoy’un açtığı tazminat davasına TDK ‘Ucube’nin tanımını yolladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak 2011 tarihli Kars mitinginde ‘İnsanlık Anıtı’nı ‘ucube’ olarak nitelemesinin ardından heykeltıraş Mehmet Aksoy, mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Aksoy, Başbakan’dan aşağılayıcı, onur kırıcı ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde sözleri nedeniyle 100 bin TL manevi tazminat talep etmişti. Başbakan Erdoğan ise yanıt dilekçesinde heykelle ilgili ifadesinin özü, bulunuş yeri ve konumunun abesliğinden kaynaklandığını belirterek “Politikacı ve sanatçıların eleştirilere açık olması gerekir” demişti.

TDK sonunda yolladı

Mahkeme de geçtiğimiz Eylül ayında yapılan duruşmada Türk Dil Kurumu’na yazı

yazılarak ucubenin anlamını sormuştu. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün yapılan duruşmada TDK’dan gelen yanıtta ‘ucube’ kelimesinin Arapça’dan dilimize giren ve ‘çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan’ anlamlarına geldiği belirtilerek “Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere olumsuz anlam olmakla birlikte hakaret anlamı taşımamaktadır. Bu söz kişinin bazı kişi ve varlıklara ilişkin kanaatini anlatan bir kelimedir” ifadesi kullanıldı.

Başbakan’ın avukatı Ferah Yıldız, ise müvekkilinin heykelin oradaki tarihi özelliği olan cami ve yanındaki yatırın özelliğini bozması bakımından ucube kelimesini kullandığını belirtti. Mahkeme Mehmet Güleryüz, Bedri Baykam ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen’i de dinleyecek.

Haberin Devamı