Gazete Vatan Logo

Uçakla seyahatte aşı zorunlu mu, tek toz aşı ile uçağa bilinir mi? Uçuşlarda PCR testi zorunlu mu?

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşısı olmayana PCR testi zorunluluğu başladı. Aşı olmayan öğretmen ve görevlilerinden haftada en az 2 kez PCR testi yaptırmasını istenirken, üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından düzenli PCR testi yaptırmaları talep edilecek. Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alındı. Peki, Uçakla seyahatte aşı zorunlu mu, tek toz aşı ile uçağa bilinir mi?

Uçakla seyahatte aşı zorunlu mu, tek toz aşı ile uçağa bilinir mi? Uçuşlarda PCR testi zorunlu mu?

Şehirlerarası toplu taşıma araçlarına biniş öncesi aşısız veya aşısı tamamlanmamış kişiler için PCR testi isteniyor. Konser, tiyatro ve sinema gibi faaliyetler için de PCR testi uygulaması devreye alındı. Peki, Uçakla seyahatte aşı zorunlu mu, tek toz aşı ile uçağa bilinir mi? Uçuşlarda PCR testi zorunlu mu?

UÇAKLA SEYAHATTE AŞI ZORUNLU MU?

Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerden, belirli alanlara girişte (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) ya da şehirlerarası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanma sırasında istenilecek PCR negatif test sonucu 18 yaş ve üzeri vatandaşlar için uygulanacak.

Tek doz aşı olmuş, henüz ikinci dozunu yaptırmamış kişilerin de test vermesi gerekiyor.

THY’DEN PCR TESTİ UYARISI

Türk Hava Yolları (THY) yolcularına yönelik yaptığı uyarıda 6 Eylül tarihi itibariyle iç hat uçuşlarında koronavirüs aşısı olmayan yolculara PCR testi sunma zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak THY'den yapılan duyuruda, "İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, 6 Eylül tarihinden itibaren uçuşlarımızda HES kodu aracılığıyla aşılı olma/geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi şartı aranacaktır. Uçuşa kabul kriterinize uygunluğunuzun HES kodu üzerinden sorgulanabilmesi için Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden paylaşım onayı vermeniz gerekmektedir" denildi.

Haberin Devamı

PEGASUS'TAN PCR TESTİ AÇIKLAMASI

31 Ağustos tarihinde konuyla ilgili Pegasus Hava Yolları'ndan da açıklama gelmişti. Pegasus Hava Yolları, 6 Eylül itibarıyla yurt içi seyahatte başlayacak olan PCR testi zorunluluğuyla ilgili duyuruda bulundu.

Pegasus'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye istinaden, yurt içi uçuşlarında aşılı ya da hastalığı geçirmiş olan yolcuların (Bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) herhangi bir test zorunluluğu bulunmadan seyahatlerini yapabildikleri belirtildi.

Açıklamada aşısız olan yolcuların ise 6 Eylül tarihi itibarıyla seyahatlerinden önce 48 saat içinde yapılmış negatif PCR testini ibraz etmesi gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Hastalığı geçirmemiş, Kovid-19 aşısı bulunmayan ve negatif PCR testi sunmayan yolcuların uçuşa kabul edilmeyeceği ifade edildi.