Gazete Vatan Logo

‘Türkleri çok seviyorum’ diyen Papa’ya heykel

İstanbul Harbiye’deki St. Esprit Kilisesi’ne Türk dostu Papa olarak bilinen ve her fırsatta “Türkler’i çok seviyorum” diyen 23’üncü Paul’ün heykeli dikildi. 5 yıl Türkiye’de yaşayan 23’üncü Paul’ün heykelinin açılışını 16’ncı Benedict yapacak

Katolİk dünyasının ruhani lideri Papa 16’ncı Benedictus’un Türkiye’yi ziyareti sırasında ayin düzenleyeceği Harbiye’deki St. Esprit Kilisesi’nin bahçesine ‘Türk Dostu Papa’ olarak da bilinen Papa XXIII. Jean’ın heykeli dikildi. Vatikan’ın Türkiye temsilciliği tarafından yapılan heykel, Benedict’in 30 Kasım’daki ziyareti sırasında açılacak. Beş yıl boyunca Türkiye’de yaşayan ve Türk Dostu Papa olarak bilinen Papa XXIII Jean, Türkiye’de bulunduğu 1939 yılında günlüğüne şu sözleri yazmıştı: “Türkiye’nin aleyhinde konuşanlar Türkiye’yi yakinen tanımayanlardır. Burada yaşayanlar, Türkleri yakından tanıyanlar onlar hakkında çok farklı düşüncelere sahip olmuşlardır. Ben Türkleri seviyorum. Uygarlık yolunda önemli katkıları olan bu milletin tabii meziyetlerini takdir ediyorum.” 23. John’un Türkler’e ve Türkiye’ye karşı sürekli dile getirdiği bu sevgisinin ardında ise, Papa olmadan önce Türkiye’de geçirdiği yıllar etkili olmuştu. 23. John, Atatürk döneminde 1935-1944 yılları arasında, Türkiye’de “gayrı resmi” olarak 10 yıl Vatikan diplomatı olarak görev yapmıştı.

İKİNCİ PAPA HEYKELİ
Bu heykel, St. Esprit Kilisesi’ndeki ikinci Papa heykeli. 10 metre boyundaki diğer bronz heykel ise 1914-1922 yılları arasında Papa’lık yapan 15’inci Benedict’e ait. 1. Dünya Savaşı yıllarında barış elçiliği yapan 15’inci Benedict, Türkiye’ye hiç gelmemiş olmasına rağmen Türk askerlerine insani yardım ulaştırılması talimatı vermiş ve tüm Türk halkının büyük sevgisini kazanmıştı. Bu yüzden de Veliaht Abdülmecid’in de hazır bulunduğu bir törenle St. Esprit Katedrali’nin bahçesine 1921 yılında heykeli dikildi.

Haberin Devamı