Gazete Vatan Logo

'Türkiye'nin pozisyonunu etkiliyor!'

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yaptığı ziyareti ile tüm dikkatleri çeken Suriyeli Kürtlerin en büyük oluşumu PYD’nin lideri Salih Müslim, İstanbul ziyaretini değerlendirirken “hiçbir amacımızdan vazgeçmiş değiliz” dedi. Suriye’nin Batısında bir “sivil bir geçici yönetim”in kurulacağı konusunda bir şüphenin olmaması gerektiğini söyleyen Müslim, “Aynı zamanda komşularımızın da yararına olacağı için Türk tarafı, böyle bir yönetime ihtiyaç olduğu yönündeki düşüncemize katıldı” savını öne sürdü.
Salih Müslim, İstanbul’daki görüşmelerini tamamladıktan sonra geçtiği Brüksel’de Rusya’nın Sesi ile yaptığı mülakatta Türkiye’deki görüşmelerini değerlendirdi. “Mevcut amaçlarınızdan vaz mı geçtiniz yoksa Ankara’mı taviz verdi? Bu beklenmeyen ziyareti nasıl değerlendirmek gerekir?” sorusuna “Hemen ifade etmeliyim ki, biz hiçbir amacımızdan vazgeçmiş değiliz” karşılığını verdi. Müslim, Türk makamları ile yaptığı görüşme konusunda şunları söyledi:
Burada ortağınızla çatışma ya da işbirliği halinde olmanızın bir önemi yok. Zaten bu, Türk Hükümeti yetkilileri ile yapığımız ilk görüşme değil. Farklı yerlerde ve zamanlarda birçok kez kendileri ile görüştük. Son olarak yaptığım İstanbul ziyareti ise Türk Dışişlerinin talebi üzerine gerçekleşti.”
Müslim, görüşmelerde “Suriye Kürdistan’ı üzerinde kurmayı planladığınız sivil yönetim konusunu da ele aldınız mı?” soruzunu yanıtlarken de “Malum olduğu üzere, bir yıldan fazla bir süredir Batı Kürdistan’da, yani Suriye’de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede reel bir özerk yönetim mevcuttur. Esasen bu özerk yönetim partinin ve toplumsal yapının yardımı temelinde var olmakta” şeklinde konuştu.

-“MERKEZİ BİR SİVİL YÖNETİME İHTİYAÇ VAR”-

Buna karşın bu tarz bir yönetimin varlığında “pratikte pek çok sorun ortaya çıktığını” belirten Müslim, “Şu an itibariyle söz konusu proje üzerine görüşmeler devam ediyor. Sonuçta mevcut projenin nihai şekline halk karar verecek. Ama bunun sivil bir geçici yönetim olacağını üzerine herhangi bir şüphe olmamalıdır” dedi. Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu mevzuların tamamı ile ilgili olarak Türk ortaklarımızla görüştük. Suriye’deki kriz çözüme kavuşana kadar bölgeyi geçici yönetim idare edecek. Sadece bizim için değil, aynı zamanda komşularımızın da yararına olacağı için Türk tarafı, böyle bir yönetime ihtiyaç olduğu yönündeki düşüncemize katıldı.”

Salih Müslim, PYD’nin El Nusra ile çatışmalara da değinildiği mülakat sırasında “Birliklerimizin İslamcılara karşı başarılı direncinden sonra bölgedeki dengeler değişti” de diyen Müslim, bu gelişmelerin Türkiye’nin pozisyonunu etkilediğini de öne sürdü.

“Şu an Avrupa’da bulunuyorsunuz. AB üyesi ülkelerin temsilcileri ile herhangi bir görüşme planı var mı?” sorusunu yanıtlayan Müslim, AB’den “Politik ve diplomatik destek alacağız” dedi.

Haberin Devamı