Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye hep inandı cesaretle yatırım yaptı

Erdoğan Demirören denince akla vatanı, bayrağı, milleti için durmak bilmeden yatırım yapan, kazandığının tamamını Türkiye’de yatırıma, istihdama dönüştüren bir iş insanı portresi geliyor. Demirören’in 19’unda adım attığı iş hayatı başarılarla doluydu. En kötü zamanlarda bile Türkiye’ye güvenip yatırım yapan duayen bir iş insanıydı

Türkiye’ye hep inandı cesaretle yatırım yaptı

Dün 80 yaşında hayatını kaybeden Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Türk iş dünyasının duayen sanayicilerinden, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan en önemli işinsanlarından biri olarak anılacak.

Enerjiden, sanayiye, turizmden inşaata, liman işletmeciliğinden eğitime, medyadan e-ticarete kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren 60 yıldan fazla tecrübeye sahip Demirören Holding’in kurucusu olan Erdoğan Demirören, ülkesine hizmet etme heyecanıyla, kimsenin yatırım yapmaya cesaret edemediği dönemlerde yatırımlarını sürdürmüş, ‘yılmadan, yorulmadan’ ülkesi için çalışmaya söz vermiş bir iş adamıydı. Yüzde 100 yerli sermayeli bir aile şirketi olan Demirören Holding’in Türkiye ekonomisine duyduğu güvenle yatırım yapmasına öncülük eden Erdoğan Demirören, iş adamlığının yanı sıra hayırseverliği ile de dikkat çekiyordu.

1938 İnegöl doğumlu olan Erdoğan Demirören, öğrencilik yıllarını İstanbul’da geçirdi, Saint Benoit Lisesi’nden mezun oldu. Erdoğan Demirören’in iş hayatıyla tanışması da gençlik yıllarına denk geldi. 1956 yılında Sirkeci’de babası tarafından kurulan otomobil yedek parça ithalatı ve pazarlaması yapan Oto Kolaylık şirketinin başına, bir yıl sonra babasının vefatı üzerine geçti.

Haberin Devamı

Grubun ilk şirketi olan Oto Kolaylık’ın ardından Erdoğan Demirören, 1968’de Alman Kolbenschmidt şirketinin lisansıyla üretim yapan Parsat Piston Fabrikası’nı kurdu. 1970’lerde gaz sektöründe büyük atılım yapan Demirören önce Avram Laçin’in 1960’larda kurduğu Milangaz şirketini 1972’de satın aldı. Demirören daha sonra 1975 yılında Güneşgaz, Likidgaz, Mutfakgaz şirketlerini, 1978’de de Demirören Tüp İmalat Fabrikası’nı kurdu.

8 farklı sektöre adım

Enerji sektörüne adım atmasının ardından Grup, 1980 yılında Ata Eğitim’i kurarak, eğitim sektörüne de adım atmış oldu. Grup, 1996’da Türkiye’nin ilk otogaz firması olan Dem-Al Otogaz’ı kurarken, 1997’de Demirören Enerji şirketini kurarak yatırımlarını sürdürdü. 2000’li yıllardan sonra enerji dışında farklı sektörlere yatırımları arttı.

Haberin Devamı

2004 yılında D Mermer, 2005 yılında Taksim Gayrimenkul Yatırım, 2006’da Nemrut Liman İşletmesi, 2007’de Eskidji İnşaat&Gayrimenkul, 2008’de Zeyport Liman İşletmesi, 2009’da Lidya Yapı/Kemer Counrt-Golf Club’ın kuruluşu gerçekleşti. 2010’da Milan Petrol-M Oil kurulurken, 2011 yılında da Vatan-Milliyet Gazeteleri’ni satın aldı. Grup böylece 2004-2011 yılları arasında mermer, gayrimenkul, liman, inşaat, petrol ve medya sektöründe 8 yatırım yaptı.

Enerji sektörünün en büyük oyuncularından Demirören Grubu, sanayi ve hizmet sektöründeki faaliyetlerini 2011 yılında ‘holding’ çatısı altında topladı. Erdoğan Demirören, büyüme stratejisinin daha etkin ve verimli yönetilmesi için faaliyetlerin bir holding çatısı altında toplanacağını açıklayarak, “Grubumuz, ana faaliyet alanlarında gösterdiği hızlı büyüme ve yeni alanlarda yaptığı yatırımlarla ülkemizin en büyük sanayi ve hizmet grupları arasındaki yerini sürekli yükseltmektedir” demişti.

31’inci büyük sanayi devi

DEMİRÖREN Holding, son 60 yılda Türkiye’nin imalat ve inşaattan turizme, eğitim ile medya gibi değişik alanlarında hızla büyüyen en büyük şirket topluluklarından. Demirören Holding’in bağlı şirketlerinden Milangaz ülkenin ilk LPG tedarikçisi. Milangaz LPG Dağıtım şirketi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 31’inci sırada bulunuyor. Milangaz şirketinin 2017’de üretimden elde ettiği satışlar

Haberin Devamı

3.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Öte yandan Erdoğan Demirören, 2018 yılında Forbes listesinde En Zengin 100 Türk sıralamaısnda 850 milyon dolarlık servetiyle 45’inci sırada yer alıyordu.

Kendimizi ülke hizmetine adamanın itibarı, başka her şeyden daha değerli

Erdoğan Demirören, Milangaz’ı kurup enerji sektörüne adım attığında o dönemi şöyle anlatmıştı. O inanç daha sonraki yıllarda da işhayatının temel felsefesi oldu:

“O günlerde, Türkiye’de likid petrol gazı (LPG) dağıtımı yapan ilk şirketi satın alıp bu piyasaya girmek büyük cesaret ve sorumluluk gerektiriyordu. Attığımız bu adım aynı zamanda altyapıya, bina ve makinalara yapılan yüklü bir yatırım anlamına da geliyordu. Demirören’den başka hiçbir grup da böylesi iddialı bir yatırıma girmeye cesaret edemezdi. Biz ettik, çünkü kendimizi ülke hizmetine adamanın bize getireceği itibarın başka her şeyden daha değerli, daha önemli olduğu inancındaydık.”

Haberin Devamı

Erdoğan Demirören, grubun iş hayatında 59’uncu yılını kutladığı günlerde, ülke ekonomisine güvenini ve inancını şöyle anlatmıştı:

“Ülkemize hizmet etme heyecanımız ve hep geleceğe yönelik davranma tutkumuz hala ilk günlerimizdeki kadar canlı ve güçlü. Geriye dönüp baktığımda, hedeflerimize erişmiş olduğumuzu görerek gurur duyuyorum. Bugün, enerji sektöründen sınai üretimine; medyadan gayrimenkul, inşaat sektörüne kadar pek çok dalda rekabet eden Demirören Grubu’nun emsalsiz bir itibara sahip olduğunu biliyorum. Sosyal konulara ve eğitim hizmetlerine yönelik güçlü ve yaygın programlarımız var. Başardıklarımızdan hem gurur, hem de büyük haz duyuyoruz. Bu özelliklerimiz ve deneyimimiz Demirören Grubu’nun Türk ekonomisi içindeki yerini ve önemini gözler önüne seriyor. Demirören Grubu yeni binyılda da, Türkiye’nin çığır açan aktörleri arasında yer almaya devam edecek. Ülkemizi ve halkımızı küresel güçlerin düzeyine getirmek amacıyla her zamanki gibi, yılmadan, yorulmadan çalışacağız. Bu, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da en değerli hedefimiz ve vaadimizdir.”

Türkiye’ye ‘Total’ güven

2015 yılına gelindiğinde Demirören Holding, enerji sektöründe dev bir hamle yaparak, Türkiye ekonomisine güvenin bir sonucu olarak Fransız Total’in Türkiye operasyonlarını 325 milyon euroya satın aldı. Halihazırda Türkiye’nin 5’inci büyük akaryakıt dağıtımcısı olan Total’in ülke genelindeki 440 civarı istasyonu Demirören Ailesi’ne katıldı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, imza töreninde bu satın almanın, Demirören Holding’in Türkiye ekonomisine ve geleceğine olan inancının bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek “Bu alımı, 2016’da yerli sermaye olarak en büyük ve en önemli olması bakımından da çok önemsiyoruz” demişti. Öte yandan, 2016 yılında Demirören Grubu ile Rosneft ve Petrocas Energy arasında iş birliği ve Türkiye pazarına yönelik uzun vadeli petrol ürünleri tedariki anlaşması için niyet mektubu imzalandı. Yıl sonunda da Demirören Holding Grup şirketi Total Oil Türkiye ve Rosneft Grup şirketi Petrocas Energy arasında Türkiye’ye motorin sevkiyatı konusunda anlaşma imzalanmıştı. Tüm yatırımlarını Türkiye’ye duyduğu güvenle yapan Demirören Holding, enerji sektöründe büyümeye devam etti. Yüzde 70’ine sahip olduğu Milan Petrol’ün (MOil) tamamını bünyesine katan Demirören Holding, Milangaz, MOil ve Total markalarının yanına 4’üncü bir markayı daha ekledi. 20 Aralık 2016’da Demirören Holding, Türkiye’nin en meşhur şapkası olarak tanınan ‘TÜRKPETROL’ markasını Türk Petrol Vakfı’ndan satın alarak grup portföyüne kattı. Yapılan sözleşme ile alım-satıma, devir ve teslime konu, TÜRKPETROL, Şapka Şekli, TP, Turkoil gibi 12 markayı içeriyordu.

Son yatırımı medyaya

Erdoğan Demirören, vafatından kısa bir süre önce medya sektöründe yeni yatırımlara imza attı. Sahip olduğu Milliyet Gazetesi, Vatan Gazetesi, milliyet.com.tr, gazetevatan. com.tr, skorer.com, uzmanpara gibi yayın ve dijital platformlarla Türk medya sektörünün en önemli oyuncularından Demirören Holding, medyadaki varlığını güçlendirmek için yeni bir hamle yaptı. Demirören Holding, Doğan Holding bünyesindeki Hürriyet, CNN Türk, Kanal D, Posta ve Fanatik Gazeteleri’ni 893 milyon dolar satış bedeli üzerinden satın aldı. Satın almanın tamamlanmasının ardından Doğan Gazetecilik Anonim Şirketi’nin unvanı, Demirören Gazetecilik Anonim Şirketi olarak değiştirildi.