Türk mühendisler tarafından geliştirilen ilk yerli gözlem uydusu Rasat bugün uzaya fırlatılıyor
İlk yerli gözlem uydusu’ Rasat bugün uzaya gönderiliyor. Ankara uzay tesislerinde, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Rasat, Türkiye’nin ‘uzay çağı’ için ilk ciddi adım olarak görülüyor
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yapılan Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, 15 Haziran 2011’de Rusya Federasyonu’nun Kazakistan sınırındaki Yasny Fırlatma Üssü’ne gönderilmişti. Buradaki tüm testleri tamamlanan RASAT, bugün uzaya gönderilecek. RASAT’ın, Dnepr fırlatma aracı ile 700 kilometre yükseklikteki yörüngesine fırlatılması planlanıyor.
Yüzde yüz yerli
RASAT’ın tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından, hiç bir yabancı ortak ya da danışman kullanılmadan, Ankara’da TÜBİTAK UZAY Tesislerinde gerçekleştirildi. RASAT’ın uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımı, hızlı haberleşme sistemi, görüntü sıkıştırma sistemi gibi kritik alt-sistemleri de Türkiye’de tasarlanıp üretildi. 7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme kapasitesine sahip, yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki RASAT’ın yörüngeye yerleştirilmesiyle birlikte, Türkiye tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemleri uzayda denenmiş ve uzayda başarılı şekilde çalışarak uçuş tarihçesi kazanmış olacak. Böylelikle, bu sistemlerin bundan sonraki yerli uydu ve uzay görevlerinde kullanılması mümkün olacak. Bu sayede Türkiye, bundan sonraki daha büyük uydu ve uzay projelerine RASAT projesinde sağlamış olduğu birikim ile daha emin adımlarla ilerleyebilecek.
Kullanım alanları
RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor. Ek olarak, RASAT uydu platformunun gelecek nesil Türk uydu görevleri için ve uzayda çalışmak üzere geliştirilecek askeri ve bilimsel amaçlı sistemler için bir test ve doğrulama aracı olarak kullanılmaya devam etmesi amaçlanıyor.