Gazete Vatan Logo

'Türkiye NATO’dan atılsın'

Kriz yaratan oylama sonrasında Neo-con’lar ağız birliğiyle Türkiye’ye öfke kustu

Bush döneminde Amerikan dış politikasında çok aktif rol oynayan “yeni muhafazakar” neo-con ideolojinin simge isimleri Türkiye’nin İran ve İsrail hamlelerinin ardından ağız birliği etmişçesine Türkiye’ye yüklenmeye başladı.

Yönetim kurulunda “Karanlıklar Prensi” lakaplı Richard Perle’nin bulunduğu Jewish Institute for National Security Affairs (JINSA) Türkiye’nin NATO’dan atılması önerisini getirecek kadar ileri gitti. JINSA’dan yapılan açıklamada, “Türkiye NATO üyesi olarak çok hassas bilgilere sahip. Eğer Türkler en iyi dostlarının İran, Suriye ve Hamas olduğuna karar verilerse batı dünyasının Türkiye’de bulundurduğu silahlar ve NATO’nun silah teknolojileri dahil çok hassas bilgiler bu ülkelerin ve Hamas’ın eline geçebilir. ABD’nin Türkiye ile askeri ilişkileri tamamen durdurmayı gözden geçirmesi gerek” ifadeleri yer aldı. İşte diğer neo-con’ların Türkiye karşıtı çıkışları:

- Middle East Forum Direktörü Daniel Pipes: Türkiye’nin NATO’dan atılması mutlaka düşünülmeli. Washington, AKP’yi iktidardan indirmek için Türkiye’deki muhalefet partilerine direkt destekte bulunmalı.

- National Review yazarı Robert Pollock: Erdoğan ve Davutoğlu, hem Ortadoğu’da hem de kendi ülkelerindeki en kötü unsurlara hitap eden demagoglardır.

- American Enterprise Institute üyesi Michael Rubin: Türkiye İsrail’in düşmanlarına silah sağlanması için bir üs haline geldi. Özellikle Hizbullah’a silahlar Türkiye üzerinden gidiyor.

Neo-Con ideologları tarafından kaleme alınan bu makaleleleri değerlendiren Johns Hopkins Üniversitesi profesörü Eliot Cohen, “İslamci bir yönetim anlayışı, Avrupa’dan dışlanmışlık hissi, Türkiye’yi Ortadoğu’da bir güç haline getirmeyi amaçlayan Neo-Osmanlı bir ideoloji, Türkiye’yi sadece İsrail’e karşı değil Amerikan çıkarlarına ve hedeflerine de karşı bir ulus haline getirdi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı