Gazete Vatan Logo

Türkiye’de kayıp 500 bin üstün zekalı çocuk var

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Vakfı, yarım milyon dahi çocuğun bulunduğu ve bunların ‘aykırı tipler’ olarak adlandırıldığı için devlet tarafından işlenmediği görüşünde.

Türkiye’de kayıp 500 bin üstün zekalı çocuk var

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, toplumda “aykırı” olarak nitelendirilen çocukların üstün yetenekli olabileceğine ve bu çocukların erken yaşta tespit edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde üstün yetenekli çocukların belirlenmesi için laboratuvarlar kurulduğunu anlatan Kemal Tekden, bir insanda 52 yetenek bulunduğunu, bunların 45’inin objektif testlerle tespit edilebildiğini dile getirdi. Üstün yetenekli çocukların erken yaşta keşfedilmesinin önemli olduğunu ifade eden Tekden, “Üstün yetenekli olduğunu düşündüğümüz yaklaşık 500 bine yakın çocuk var. Bunların yaklaşık 15 bini Milli Eğitim tarafından tespitli ve bilim sanat merkezlerinde eğitim alıyor. Geri kalan çocuklar nerede bunlar çok bilinmiyor” dedi.

‘Aykırı tipler’

Kemal Tekden, üstün yetenekli çocukların tespitinin biraz sıkıntılı olduğunu, bu tarz çocukların genellikle “aykırı” tipler olarak adlandırıldığını belirtti. Ailelerin ve eğitimcilerin bu çocukların belirlenmesi konusunda kilit rol oynadığına dikkati çeken Tekden, “Aykırı olarak nitelendirilen bu çocukların erken okudukları, erken konuştukları görülüyor. Bazen geç de konuşabilirler. Enerjik oldukları, daima sorguladıkları, soru sordukları görülüyor. Ailelerini adeta bıktırıyorlar. Bu çocuklar gereken cevabı bulmazlarsa, gereken sevgi gösterilmezse isyankar olabiliyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı