Gazete Vatan Logo

Türkiye 8 ayda denizde 54 bin göçmen kurtardı

Türk Sahil Güvenliği Avrupa’ya adımını atmak için ilkel yollarla denize açılan ve boğulma tehlikesi geçiren 53 bin 974 göçmeni boğulmak üzere iken denizden tek tek veya hurda teknelerden toplayarak kurtardı

Türkiye 8 ayda denizde 54 bin göçmen kurtardı

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın düzensiz göç olaylarına ilişkin verileri, Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’ndeki insanlık trajedisinin korkunç boyutlarını gözler önüne serdi. Türk arama kurtarma sahasında insanlık dersi veren bir özveri içinde çalışan Türk sahil güvenlik ekipleri, 1 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasında Ege ve Akdeniz’de tam 53 bin 874 göçmeni boğulmak üzere iken kurtardı. Ekiplerin kurtarma çalışması sırasında çektiği fotoğraf ve görüntüler de, düzensiz göçün insani boyutunun ve hüzünlü tablonun belgesini oluşturacak nitelik kazandı.

Yüzde 400 arttı

Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, Ankara’da bir grup gazeteciyle yaptıkları sohbette, deniz yoluyla düzensiz göç konusunda bilgi vererek değerlendirmelerde bulundu. Komutanların paylaştıkları veriler ile yaptıkları tespit ve değerlendirmeler özetle şöyle:

- Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 yılları arasında yaklaşık yüzde 400’lük bir artış tespit edildi. Türk arama kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014’te 574 olayda 14 bin 961 kişi iken; 1 Ocak * 15 Eylül 2015 tarihleri arasında yaşanan bin 428 olayda toplam 53 bin 874 düzensiz göçmen denizden sağ olarak kurtarıldı.

Haberin Devamı

Göç yolu Ege’ye kaydı

- Doğu Akdeniz’de sahil güvenlik olarak güven harekatını başlatınca göç yolu Ege’ye kaydı. Çünkü burada kıyılar arasında mesafeler kısa. Özellikle Bodrum hattına kaydı. Kaçak göçmenleri taşımada farklı araçlar kullanılıyor. Hurdaya çıkmış büyük tekneler, bot, deniz yatağı kullanılıyor. Yüzerek geçmeye çalışanlar da var. Ege’deki operasyonlarda bin 100 personel, 2 arama kurtarma gemisi, 58 sahil güvenlik botu, 2 uçak, 9 helikopter ve 3 mobil radar ile görev yapıyoruz.

3 kez yakaladıklarımız var

- Ölümü göze alarak bu yolu deniyorlar. Kaçışları engelleme çok zor bir mücadele. Denizde 3 kez yakaladıklarımız bile oldu. 15 bin dolara tekne alıp geçmeye çalışan zenginler bile var. Denizde kurtaracağımız göçmen sayısını 45 bin tahmin ediyorduk. Ama şimdiden 50 bini geçti. Yıl sonuna kadar bu sayının 70 bin olacağı ihtimalini değerlendiriyoruz.

Haberin Devamı

209 organizatör yakalandı

- Türk sahil güvenliğinin Doğu Akdeniz’de düzenlediği Safe - MED operasyonları sayesinde Doğu Akdeniz’deki göç rotası Ege’ye kaydı ve bunun yanısıra hayalet gemiler sorunu da sıfıra indi. 2014 yılı ve bu yıl içinde toplam 209 organizatör yakalandı. Kaçaklar için aldıkları para değişiyor. Ortalama 2 - 3 bin euro. Bir sestem kurulmuş. Kaçak parayı bir aracıya bırakıyor. Eğer geçmeyi başarırırsa kodu iletiyor ve aracı o parayı kaçakçıya ödüyor.

9 gün tatil uygulanmayacak

- Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın personel sayısı 5 bin 700. Diğer ülkelerin sahil güvenliği ülkelerine girişleri engellemek uğraşı veriyor. Biz ise Türkiye’den çıkan göçü engellemeye çalışıyoruz. Bu istisnai bir durum. 9 günlük bayram tatili biz de uygulanmayacak. Çünkü can pazarında kurtarma mücadelesi veriyoruz ve buna ara veremeyiz.

Aylan bebek kurtulabilirdi

- Fotoğraf ile simge olan Aylan bebeği eğer bize erken ihbar gelse kurtarabilirdik. Bot battıktan sonra bize haber geldi. 1 deniz karakol uçağı, bir helikopter ve 3 botla anında müdahalede bulunduk. 15 dakika sonra olayın olduğu yerdeydik. Bu operasyonda 7 kişi kurtarıldı. Aralarında Aylan bebeğin de bulunduğu 6 kişi ölmüştü. Çocuklarda can yeleği yoktu. Can yeleği olanlar kurtarıldı. Aylan bebek bir kaç dakika içinde boğulmuş olabilir. Eğer can yeleği olsaydı onu da kurtarma şansımız olabilirdi.

Haberin Devamı

‘Dünya liderlerine çağrıda bulunacağım’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların temsilcilerini kabul etti. Çankaya Köşkü’ndeki bir saat süren görüşmede Davutoğlu, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Suriyeli mülteciler konusunun gündem maddesi olmasını sağlayacağız. Hükümet başkanlarına da şahsi bir mektupla sizin meselelerinizi hem aktaracağım hem de çağrıda bulunacağım. Dünya liderlerine göndereceğim mektupla, sizi kabul etmeleri çağrısında bulunacağım. Sizden ricam, bu eylemle dünyaya sesinizi duyurdunuz, artık normal hayata dönmeniz, Pazartesi akşamına kadar eylemi sonlandırmanız. Bayramda sizi gitmek istediğiniz şehir ve kamplarda misafir etmek için her türlü imkanı seferber edeceğiz. Biz Suriyeliler’in Ege Denizi’nde ya da yollarda ölmesini istemiyoruz” dedi. Görüşmeye Edirne ve İstanbul’dan 3’er Suriyeli temsilci katıldı. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Selami Altınok, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ve Başbakanlık Mültecilerden Sorumlu Başmüşaviri Murtaza Yetiş de hazır bulundu.

Haberin Devamı