Gazete Vatan Logo

Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı’nın görevden alınmasına tepki gösterdi. Söz konusu açıklamaların ardından Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Türk Ocakları'nın 110. kuruluş yıldönümü nedeniyle dün düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da davet edilmişti. Kılıçdaroğlu, davetin ardından Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı'nın görevden alındığını okuduğunu söyleyerek tepki gösterdi. 

Türk Ocakları nedir, kimin?

Türk Ocakları, Türkçülük düşüncesi etrafında İstanbul merkezli olarak 1912'de kurulan ve 1931'de Cumhuriyet Halk Fırkası'na devredilene dek bu yönde faaliyetlerde bulunan cemiyet. 

Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Meşrutiyet döneminde iyiden iye görünür olan kimlik probleminde Osmanlıcılık karşıtlığı ve Türkçülük düşüncesi etrafında birleşen çevrenin Türk Derneği (1908) ve Türk Yurdu Cemiyeti (1912) ile örgütlenmesi Türk Ocakları ile devam etti. Her ne kadar siyasi alana dahil olmama gayesi güdülse bile Türkçülüğün siyasal alana evrilmesiyle ilkin İttihat ve Terakki daha sonra ise cumhuriyet ideolojisiyle program ve amaçlar belirlendi. Devlet ve devletçilik ile olan organik bağı Türk Ocakları'nın büyümesinde önemli bir rol oynadı. Ağırlıkla 1925 yılı sonrasında Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu, koruyucusu, çağdaşlama düşüncesi ve Türkleştirme politikalarının bir parçası oldu. 1927 yılı gücünün zirvesine giden sürecin ilk eşiği olmakla beraber kapatılmasına giden sürecin de başlangıcı oldu. Türk Ocakları bu tarihte CHF siyasetinin resmî olarak bir parçası oldu ve partinin denetimine girdi. 1930'da Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın ortaya çıkışı ve içerideki gelişmeler Türk Ocakları'nın kapatılmasına giden sürecin belirleyicisi oldu. 264 şubesi, 30 binden fazla üyesi ve geniş mal ve menkul varlığıyla önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Ocaklar, Türkiye'de tek partili dönemin sivil ve toplumsal yaşama olan müdahalesiyle kapatıldı, tüm varlığı ve üyeleriyle partiye devredildi. Türk Ocakları Türkiye'de çok partili dönemin başlamasıyla birlikte "Ocakların başbuğu" sayılan ve 1912-31 arasında aralıksız genel başkanlık görevinde bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver'le İstanbul merkezli olarak 1949 yılında tekrar faaliyete geçti ve devletle olan organik bağını devam ettirdi. Türk siyasi yaşamındaki muhtelif darbeler Ocakların eski gücüne kavuşmasına engel oldu. Yaşanan kesintilere rağmen "Türk Ocakları" adıyla maruf bir oluşum günümüzde de faaliyetlerine devam etmektedir.

Haberin Devamı

Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir, Cezmi Bayram nereli?

Haberin Devamı

Cezmi Bayram 1946 yılında Ordu'nun Perşembe ilçesinin Yumrutaş köyünde doğdu. 1977-1978 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Stanford Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Cezmi Bayram 1946 yılında Ordu'nun Perşembe ilçesinin Yumrutaş köyünde doğdu. 1968'de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ile Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1977-1978 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Stanford Üniversitesi’nde çalıştı. Daha sonra bu üniversiteden ayrılarak 1987 yılında Özel Tercüman Okulları'nın kurucu temsilciliği ve genel müdürlük görevine getirildi. Öte yandan öğrencilik döneminde Sabah gazetesinde Polis-Adliye, Başbakanlık ve Meclis muhabirliği yaptı. Bunun yanında Ocak dergisini çıkardı. Bir dönem haftalık olarak yayım yapan Devlet gazetesini yönetti ve yazılar yazdı. Ayrıca Hergün gazetesinde de başyazarlık yaptı. Cezmi Bayram 1986 yılından bu yana İstanbul Türk Ocağı Şubesi Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

Haberin Devamı