Gazete Vatan Logo

Trafik cezası nasıl öğreniliyor? Trafik borcu sorgulama sistemi

Trafik cezası sürücüler tarafından en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Peki trafik cezası nasıl öğreniliyor? İşte trafik cezası hakkında merak edilen soruların yanıtları...

Trafik cezası nasıl öğreniliyor? Trafik borcu sorgulama sistemi

Sürücüler tarafından oldukça merak edilen trafik cezası ve trafik borcu artık internet üzerinden öğrenilebiliyor. Trafik cezaları ve trafik borçlarını öğrenmek adına kurgulanmış olan uygulamanın tüm detaylarını sizler için derledik. İşte trafik cezaları ve trafik borçlarını öğrenmenin en pratik yolu...

TRAFİK CEZASINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK BORCUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Araç sahibi olan ve trafikte aktif olarak yer alan sürücüler içim önemli olan trafik cezası sorgulama işlemi ile bir çok bilgiye ulaşmak mümkün. Üstelik bu işlemi yapmak için artık geçmişte olduğu gibi sıra beklemek ve zaman kaybetmek tarih oluyor. İnternetin olduğu her yerden hem mobil olarak hem de bilgisayardan rahatlıkla öğrenilebilen ve ödemesi yapılan trafik cezası ödeme işlemleri vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. E-devlet üzerinden de yapılan sorgulamalar için sadece e-devlet şifresi gerekiyor. İstanbul'da ki araç sayısının artışı kazalarla birlikte kural ihlallerini de getiriyor. Trafik cezası sadece araç sahiplerinin değil, araç kiralama şirketlerinin de canını bezdiriyor. Çünkü araç kiraladıktan sonra kesilen cezayı şirketlere söylemeyen müşterilerin ceza makbuzları kiralama şirketlerini bezdirdi. Araç kiralama şirketi sahiplerinden Esvet Uzun cezalar hakkında şunları söyledi: "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinden bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.

Haberin Devamı

Hız ve ceza makbuzları ile dükkanımız doldu. Vatandaş 100 lira vererek araç kiralıyor, 'Nasıl olsa bana gelmiyor' diye trafik cezalarını ödemiyor. Aracı teslim ettikten 3 gün sonra ise cezası geliyor." dedi. Yapılan bu ihlaller sonucunda sürücülere kamera sistemi ile plakalarına ceza kesimi yapılıyor. Önceden olduğu gibi bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için kurumlara gitmeye gerek de kalmıyor. Sürücler isterlerse bu konuyla ilgili trafik cezası itiraz etme işlemlerini yaparak gelen cezalara itiraz etme talebinde de bulunabiliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal trafik cezası borcu olanlar için bir açıklama yaptı ve yapılandırma çalışmaları içerisinde olduklarını belirterek, "Bu kapsamda yaklaşık 4 milyon 250 bin vatandaşımızın trafik cezası borcu ve yaklaşık 6 milyar liralık alacak var." cümlesi ile ifade etti. Trafik cezası borcu yapılandırma işlemi oldukça önemli, çünkü zamanında cezalarını ödemeyen sürücüler için faiz uygulaması yapılıyor. Birçok banka ile anlaşmalı olan EGM üzerinden ödeme yapmak ise oldukça basit.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI BORCU YAPILANDIRMA İŞLEMİ YAPILACAK MI?

Darbe olayları kapsamında başlatılan yapılandırma işlemleri için Maliye Bakanı'ndan açıklama geldi. Darbenin ekonomiye etkileri hakkında da açıklama yapan Ağbal gerekli önlemleri aldıklarını bu yüzden kimsenin endişe etmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca ödenmemiş vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarına yapılandırma olacağını belirterek TBMM'de görüşüleceğini ifade etti. Trafik cezası borcu yapılandırma işlemlerinin bu düzdenlemede olmadığı ama düzenleme kapsamına alacaklarını ifade etti. Ağbal "Bugün yaptığımız değerlendirmede bu konuda da bir olumlu görüş oluşturduk. İstiyoruz ki vatandaşlarımızın vergi dairelerine olan trafik para cezalarını da yeniden yapılandırmaya dahil edelim. Bu kapsamda yaklaşık 4 milyon 250 bin vatandaşımızın trafik para cezası borcu varmış. Yaklaşık 6 milyar liralık alacak. İnşallah bunları da yapılandıralım." şeklinde ifade etti.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI ÖDEME VE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

EGM trafik cezası sorgulama da faiz uygulanmaması için sürücüler açısından oldukça önemli. Devletin kendi bünyesinde geliştirdiği e-devlet sisteminde ki uygulama ile sürücülerin cezalarını öğrenmesine ve ödemesine imkan sağlanıyor. E-devlet üzerinden trafik cezasını sorgulama yapamayan sürücülerin muayene ve vize işlemlerine dikkat etmesi hatta yenileme yapmasını sağlayan bir uygulama da karşılarına çıkıyor. Trafik cezası sorgulama dışında diğer egm işlemleri de online olarak yapılabiliyor. E-devlet sayfasındaki sistemi kullanmak için sürücülerin e-devlet şifresine ihtiyacı vardır ve tüm resmi kurumlara ait işlemlerini ve sorgulamalarını yapabilir. Sürücüler rafik cezası ödeme işlemlerini trafik şubelerinin ve e-devlet web sayfasının haricinde PTT şubelerinden de ödeyebilir. Üstelik trafik cezalarının kredi kartı ya da nakit şekilde ödenmesi de mümkün. Ayrıca e-devlet şifresini ptt şubelerinden de alabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşedeki menülere tıklayarak tüm bilgilere bakabiliyorsunuz. E-devlet şifresi trafik ceza sorgulama dahil olmak üzere bir çok sorgulamayı yapabilirsiniz, e-devlet şifresi için PTT şubelerinden birine gitmeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra eğer trafik cezası bir yayaya kesilmişse kimlik ile birlikte başvuru yapması gerekebilir ama araca ceza kesilmişse ruhsat kullanarak başvuru yapılması gerekir. Ayrıca trafik ceza sorgulama sadece arabası olanlar için değil araba alacaklar içinde çok önemli bir uygulamadır. Ayrıca isteyenler plakadan ceza sorgulama da yapabiliyor.

TRAFİK CEZASI BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

EGM trafik borç sorgulama işlemleri yapmak için EGM web sayfasına girip TC kimlik no, vergi kimlik numarası ya da aracın plaka numarasını girdikten sonra özel plaka sahibiyseniz belirtilen bölgede evet şıkkını işaretleyip sayfada verilen güvenlik kodunu gösterilen boşluğa yazmanız ve sorgula tuşuna basmanız yeterli. Eğer trafik ceza sorgulama işlemi yaptıktan sonra cezanızı online olarak ödemek de istiyorsanız ekranda adım adım anlatılan ödeme şekillerini takip edebilirsiniz. Ekranınıza gelecek olan trafik cezası ödeme formundan sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek cezanızın tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz. Güvenlik hizmetleri sağlandığı için herhangi bir sorunla karşılama olasılığınız çok düşük.

Bu yüzden bilgilerinizin üçüncü şahısların eline geçmesi imkansız. Trafik cezası ödeme işlemlerini yapacak kişilerin Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden belirtilen adımları takip etmesi yeterli olacağı gibi bankalar tarafından sunulan trafik cezası ödeme hizmetlerinden de yararlanılması mümkündür. Özellikle kredi kartı üzerinden trafik cezası ödeme işlemlerini yapmak istemeyen kişilerin banka hesapları aracılığıyla direk nakit olarak trafik cezalarını ödemesi mümkün olabiliyor. Ödeme için girdiğiniz sayfada cezanız görülmüyor ve trafik polisi tarafından yüz yüze kesilmiş cezanıza var ise bunun için beyanlı trafik cezası ödeme işlemini yapmanız gerekmektedir. Trafik cezası ile ilgili işlemler artık online olarak da yapılabildiği için bir çok kişi bu yöntemi tercih ediyor.

TRAFİK CEZASI İTİRAZ ETME NASIL YAPILIR?

Sürücüler sorgulama ve ödemenin yanı sıra trafik cezası itiraz etme işlemleri de yapabiliyor. Bu cezalara itiraz talebinde bulunmak için '10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği' nedeniyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne gidilebiliyor. Eğer polis sizi durdurup ceza yazıyorsa bu cezalara 15 gün itiraz etme süreniz bulunuyor, ceza eğer plakanıza kesilmişse bunlarda da itiraz tebliğden itibaren başlıyor.Plakaya yazılan cezalar kayıtlı olan adresinize gelir ve tebliğ tarihi o günden itibaren başlar. İtiraz işlemleri için Trafik Mahkemeleri’ne başvuru yapılır, eğer bulunduğunuz ilde Trafik Mahkemesi yoksa onun yerine nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi bakar. Gerekli evraklar ise dava dilekçesi, trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligatı fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisi gerekmektedir. Ayrıca dilekçenizde yazdıklarınıza göre mahkeme bir karar verir ve bunun sonucunda sürücüye tekrar tebligat gönderilir.